Kaip pranešime žiniasklaidai sako „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė, su gardžiu padažu vienu šūviu nušausit du zuikius: pakutensit skonio receptorius ir paskatinsit valgyti daugiau šviežių salotų ir daržovių, kurios tokios būtinos subalansuotai mitybai.
„Jei ieškote ryškaus ir gaivaus naminio padažo, kuris tiktų su viskuo, rinkitės užpilus su aliejumi ir rūgštele. Jie paprastai ir lengvai pagaminami vos iš keleto pagrindinių ingredientų, kurių dažnas jau turi virtuvėje. Jie bus lengvesni ir išraiškingesnio skonio nei, pavyzdžiui, majonezo ar grietinės pagrindu pagaminti padažai. Be to, tiks įvairiems patiekalams: ne tik salotoms, bet ir dubenėliams „poke bowls“ ar kaip pagardas prie mėsos, vištienos ar žuvies“, – sako J. Sabaitienė.
Patarimai tobulam užpilui
Proporcijos. Ruošiant aliejaus ir rūgštaus ingrediento užpilą dažniausiai rekomenduojama 3:1 taisyklė. T. y., aliejaus turėtų būti triskart daugiau nei pasirinkto rūgštaus ingrediento. Jeigu esate pradedantysis, ši auksinė taisyklė pravers. Tačiau nesilaikykite jos aklai – jeigu mėgstate ryškesnius, išraiškingesnius skonius, daugiau aromato, tuomet nebijokite įpilti daugiau acto ar laimo sulčių. Virtuvėje pagrindinė galiojanti taisyklė – kad būtų skanu.
Geriausi rūgštūs ingredientai. Dvi dažniausiai užpilams naudojamos rūgštys yra citrusinių vaisių sultys ir actas. Citrusų sultys suteikia ryškumo ir šiek tiek saldumo. Citrinų, žaliųjų citrinų, apelsinų ar greipfrutų sultys yra puikus pasirinkimas – kiekvienos jų suteikia savą skonį, tad rinkitės pagal savo preferencijas. Be to, nebijokite maišyti ir derinti sultis, kad sukurtumėte dar įdomesnį skonį.
Tinkamiausi aliejai. Alyvuogių aliejus yra populiariausias pasirinkimas, o jo malonus skonis puikiai tinka daugumai salotų padažų. Tačiau nebūtina apsiriboti tik juo: išbandykite sezamų, graikinių riešutų arba pistacijų aliejų, kurie suteiks įdomesnį poskonį. Jei ieškote neutralesnio, pabandykite vynuogių sėklų arba saulėgrąžų aliejų. Taip pat nebijokite jų maišyti – jeigu norite išbandyti sezamų aliejų, bet baiminatės, kad jo skonis bus per stiprus, sumaišykite jį su, pavyzdžiui, vynuogių sėklų.
Nepamirškite saldumo. Skanaus užpilo paslaptis – balansas. Jam reikia ne tik rūgšties, bet ir šiek tiek sūrumo bei saldumo. Paprasčiausia naudoti skystus saldžius priedus, pavyzdžiui, medų, klevų sirupą ar agavų nektarą. Eksperimentuokite – jeigu esate smaližius, galite įdėti šiek tiek daugiau saldaus ingrediento. Galbūt tai sumažins potraukį saldumynams po vakarienės.
Kiek laiko užpilą galima laikyti. Visų pirma, jo vieta – šaldytuve. Tinkamai laikomas šaldytuve, sandariame inde, užpilas gali išsilaikyti iki savaitės, nors skaniausias, žinomas, dar pačią pirmą dieną. Ilgiau laikant, gali atsiskirti aliejus, tačiau neišsigąskite – tai užpilui nekenkia, tiesiog prieš naudodami jį gerai suplakite.
„Šiam ypač aromatingam ir gražia ryškia žalia spalva išsiskiriančiam padažui tereikės 10 minučių laiko ir 7 ingredientų. Kad skonis būtų pats geriausias, atkreipkite dėmesį į visų produktų kokybę: rinkitės gerą aliejų, šviežutėlius bazilikus ir česnaką. Tikrai pajusite skirtumą“, – sako J. Sabaitienė.
Reikės:
1 didelio ryšulėlio šviežių bazilikų (suspausti turėtų sudaryti maždaug puodelį),
1 skiltelės česnako,
1,5 šaukšto raudonojo arba baltojo vyno acto,
0,5 arbatinio šaukštelio Dižono garstyčių,
0,5 arbatinio šaukštelio medaus,
0,5 arbatinio šaukštelio druskos,
0,5 puodelio ypač tyro alyvuogių aliejaus.
Gaminame:
* Į maišytuvą ar virtuvinį kombainą dėkite visus ingredientus, išskyrus aliejų. Pulsuodami šiek tiek pasmulkinkite bazilikų lapus.
* Tuomet, tebemaišant, lėtai pilkite aliejų. Maišykite 30-60 sekundžių, kol tekstūra bus vientisa ir glotni.
Alfo žolelių užpilo receptas
Virtuvės virtuozas Alfas Ivanauskas sako, kad užpilas salotoms – nepaminomas virtuvėje. Jo prireiks visada, kai tik ruošite salotas prie mėsos, ar tieksite jas pagrilintas. Tik prieš patiekdami žolelių užpilą palaikykite jį šaldytuve bent 30 min.
Ingredientai:
petražolių – 1 saujelė
krapų – 1 saujelė
kalendrų lapelių – 1 saujelė
česnako – 1 skiltelė
kefyro – 150 g
alyvuogių aliejaus – 2 v. š.
druskos – žiupsnelis
juodųjų pipirų – žiupsnelis
aitriųjų paprikų dribsnių – žiupsnelis
Gaminimas:
1. Visus ingredientus sudėkite į trintuvą ir gerai sutrinkite.
2. Prieš patiekiant leiskite pastovėti šaldytuve bent 30 min.
Skanaus!