Keletas pastebėjimų gaminant štrudelį.

Rinkitės minkštesnius, saldžius obuolius, kadangi kepimo metu kietesni obuoliai nelabai suminkštėja. Obuolius geriausia pjaustyti plonomis skiltelėmis arba juostelėmis. Štrudelio tešlą reikėtų kočioti tol, kol ši pasidarys permatoma, tačiau nepersistenkite, kad tešla nesigautų per plona ir besukant štrudelį nesuplyštų. Štrudelis skaniausias turbūt ką tik iškeptas, bet ir pašildytas nepraranda puikaus skonio, tik nebebūna toks traškus. Tiesa, jei turėsite daugiau svečių, kepkite iš dvigubos porcijos du štrudelius.

Nemėgstantiems razinų, jų galite tiesiog nenaudoti.

6 porcijos

Reikės:

Tešlai

  • 200 g miltų
  • 90 ml šilto vandens
  • 2,5 valg. š. sviesto
  • 1 žiupsnio druskos
  • 500 g obuolių (saldesnių)
  • 2,5 valg. š. sviesto
  • 3 valg. š. rudojo cukraus
  • 1,5 valg. š. džiūvėsėlių
  • 1 valg. š. razinų
  • 1 arb. š. cinamono
  • 1 arb. š. brendžio, romo ar konjako

Gaminimas:

1. Tešla – sviestą ištirpdome mikrobangų krosnelėje. Miltus persijojame į dubenį, viduryje padarome duobutę, į ją supilame sviestą, vandenį ir įberiame druskos. Maišome šaukštu, po to minkome rankomis ~5-7 min. Tešla turėtų būti elastinga ir blizgi. Iš tešlos suformuojame rutulį, dedame į dubenį, aptepame šlakeliu aliejaus ir uždengiame virtuviniu rankšluostėliu. Dubenį įstatome į didesnį dubenį su šiltu vandeniu, paliekame 30 min.
2. Įdaras – razinas užpilame karštu vandeniu, paliekame išbrinkti 10-15 min. Obuolius nulupame, išpjauname sėklalizdžius ir supjaustome plonomis riekelėmis. Viename dubenyje sumaišome obuolių skilteles, rudąjį cukrų, razinas, cinamoną ir brendį. Atidedame į šalį.
3. Orkaitę įkaitiname iki 180 C.
4. Ant stalo pabarstome šiek tiek miltų. Tešlą iškočiojame į labai ploną stačiakampį.
5. Sviestą ištirpiname mikrobangų krosnelėje. Juo ištepame visą tešlos lakštą (naudojame teptuką), likusį sviestą atidedame į šalį. Tada tešlos lakštą apibarstome džiūvėsėliais.
6. Ant tešlos išdėliojame obuolių riekeles. Tešlos galus šiek tiek užlenkiame ir susukame lakštą į ritinį.
7. Ant orkaitės skardos patiesiame kepimo popieriaus lapą, ant jo dedame štrudelį. Jį aptepame likusiu ištirpintu sviestu ir kepame įkaitintoje orkaitėje ~45 min. Viso kepimo metu štrudelį aptepame likusiu sviestu dar 2 kartus (maždaug kas 20 minučių). Iškepusį štrudelį paliekame šiek tiek pravėsti. Štrudelį galite patiekti apibarstę cukraus pudra, su ledais ar grietinėle. Skanaus!

Obuolių štrudelis

Tik iškepusio štrudelio paviršius gana traškus, tad pjaustyti reikėtų atsargiai.