Reikės:
- 8 nedidelių arba 4 didesnių bulvių
- 4 vidutinio dydžio morkų
- Kekės vynuogių
- Žiupsnelio druskos
- Žiupsnelio pipirų
- 4 galvučių česnako + 4–5 skiltelių
- Žiupsnelio maltos kalendros
- 1 vidutinio dydžio vištos (1,2–1,7 kg)
- 1 šakelės rozmarino
- Alyvuogių aliejaus
- 3 citrinų
- 80 g sviesto + 40 g
- Žiupsnelio citrinos žievelės
1. Vištą nuplauti. Paimti 80 g sviesto, padalyti jį į dvi dalis, apibarstyti sviestą malta kalendra, tarkuota citrinos žievele, druska ir pipirais. Pakišti sviestą po vištos krūtinėlės oda.
2. Vištą lengvai įtrinti mėgstamu aliejumi ir apibarstyti druska, pipirais bei kalendra. Į vištos vidų įdėti per pusę perpjautą citriną, 4–5 skilteles nuvalyto česnako, pusę kiekio rozmarino, šiek tiek druskos, kalendrų ir dar 50 g sviesto.
3. Į dubenį supjaustyti pusės piršto dydžio gabaliukais morkas (nuskustas), tokio paties dydžio arba didesniais gabaliukais bulves, citriną perpjauti griežinėliais į 5 dalis. Nupjaukite česnako viršūnėles. Viską apšlakstyti aliejumi, druska, pipirais ir likusiu pasmulkintu rozmarinu.
4. Į skardą (išklotą sviestiniu popieriumi – bet nebūtina) dėti daržoves: per vidurį – citriną, o aplink – morkas ir bulves, pašlakstyti aliejumi. Ant citrinos dėti vištą nugaros dalimi į apačią.
5. Šauti į vidurinį orkaitės skyrių (prieš tai įkaitinti orkaitę iki 180 laipsnių) su karšto oro apipūtimo funkcija arba kaitinimu iš viršaus ir apačios. Kepti 45 min. Likus 15 min. iki kepimo pabaigos sudėti lengvai apšlakstytas aliejumi ir nuo kekės kiek paskaidytas vynuoges (į tą pačią skardą aplinkui daržoves). Vištą dar pašlakstyti susidariusiomis sultimis.
· Viščiuką kepkite skardoje su sviestiniu popieriumi.
· Sviestas, pakištas po viščiuko odele, krūtinėlę padarys itin sultingą.
· Jei manote, kad viso viščiuko greitai nesuvartosite, galite jį užšaldyti. Taip pat krūtinėlę naudokite kitos dienos pietums ar į salotas.
· Viščiuką patiekite supjaustytą su garnyru ir apšlakstykite padažu, susidariusiu skardoje.