Tie, kas dabar jau yra įžengę į penktąją dešimtį, dar prisimena, kad daugelio tėvai gūdžiais sovietiniais laikais nieko nebuvo girdėję nei apie espresso kavą, nei apie moka kavinukus. Geriausiu atveju kavinukas buvo amerikietiško tipo, bet dažniausiai kavą gerdavo tiesiog užpylę vandeniu. Nežinia ar nuo tų laikų, ar ne, bet šiandien daugelis net nedrįsta prisipažinti, jei vis dar geria kavą tokiu būdu. Bijo būti sukritikuoti, kad neva nieko neišmano. O pasirodo, kad tokiais „neišmanėliais“ galima būtų vadinti ir didžiuosius kavos profesionalus, degustatorius, kurie ragauja būtent užpilamą kavą.

Užpilama kava – kelias į pragarą?

„Jei tavo skonis yra išlavintas, dirbi kavos industrijoje, užpilama kava yra vienas iš primityviausių būdų, kaip įvertinti jos skonį. Tai greičiausias variantas, kaip nustatyti, kuri kava yra tinkamiausia, kuri turi tam tikrų defektų ir pan. Todėl kai žmonės ateina pas mus ir sako „aij geriu užpilamą kavą“ ir nulenkia galvą, susiriečia į tokią gynybinę pozą, tarsi dabar juos plaksime ir mušime, paaiškiname, kad čia nėra nieko blogo. Visose degustacijose yra ragaujama būtent taip paruošta kava. Iš tiesų profesionalai daro net dar juokingiau – jie pasiima tokius sriubinius šaukštus ir šliurpia tą kavą. Iš šono atrodo it vaikų darželis“, – šypsojosi E. Ryklys.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį. Daugiau informacijos Taisyklėse ir info@delfi.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)