Gastrobaro „Kas Kas“ virtuvės šefas Audrius Kukšta parodė, kaip išsikepti lietinius blynus su apelsinais, cukraus karamele ir apelsinų likeriu, o bekepdamas juos atskleidė ne vieną praktišką tikro virtuvės virtuozo gudrybę.
Lietiniai blynai su apelsinais, cukraus karamele ir apelsinų likeriu
Blynams reikės:
kiaušinių
pieno
miltų
cukraus
lydyto sviesto arba aliejaus
Padažui reikės:
40 g rudojo cukraus
šlakelio vandens
2 apelsinų
30 g sviesto
30–40 ml apelsinų likerio
A. Kukšta lietinius pagal kiekvieno mėgiamą receptą rekomenduoja pasiruošti jau iš vakaro, mat ruošdami padažą, kaip jis tikina, užtruksite vos 5 minutes.
Taigi pirmiausia nulupkite apelsinus, išpjaustykite skilteles, o likusias dalis palikite sultims išspausti.
Tuomet į įkaitintą puodą suberkite cukrų. Beje, karamelei iš cukraus virti patariama naudoti puodą su kuo storesniu dugnu, kad cukrus nepridegtų. Cukrui pradėjus lydytis jo kraštus pašlakstykite vandeniu, kad jis nepridegtų, o karamelė lydytųsi tolygiai. Šefas įspėja karamelės nemaišyti su šaukštu ar mentele, mat tuomet ši prie jų prikimba ir neišeina tolygi. Geriau, pasak šefo, pasukioti patį puodą.
Kai cukrus karamelizuojasi, įmeskite kelis gabaliukus sviesto. Tuomet supilkite apelsinų sultis ir sudėkite išpjaustytas skilteles. Dar šiek tiek pakaitinę įpilkite šlakelį likerio.
Jei blynai jau iškepti, juos sulankstykite kaip jums patinka ir dėkite į įkaitintą keptuvę su sviestu. Kiekvieną blyną iš abiejų pusių pakepkite apie 1,5–2 min., kad jie gražiai apskrustų. Tuomet blynus trumpam pamerkite į puodą su karameliniu-apelsininiu padažu.
Blynus patiekite gausiai aplieję padažu, šalia įdėję kaušelį vanilinių ledų ir kelis lapelius mėtų.
Skanaus!