Svarbiausia – tinkamas paruošimas
Kino teatruose masiškai parduodami spragėsiai – išimtis kalbant apie sveiką užkandį. Tiesa ta, jog jų maistinę vertę sumažina pagardai: dideli kiekiai druskos, cukraus, karamelės ar šokolado. Be to, spragėsių kokybei įtakos turi jų paruošimo būdas. Jei jie kepami aliejuje, prarandamos vertingosios savybės ir smarkiai išauga kaloringumas.
Sveikos gyvensenos puoselėtojos ir restoranų šefės Aidos Matulevičiūtės įsitikinimu, paneigti mitą, jog kukurūzų spragėsiai yra nesveikas produktas, išties lengva.
„Spragėsiai tikrai gali būti priskiriami prie sveikų užkandžių. Viskas priklauso nuo to, kaip jie gaminami ir kuo gardinami. Pirmiausiai, norint gauti vertingųjų maistinių medžiagų rekomenduoju rinktis viso grūdo kukurūzą. Jame bus daug ląstelienos. Gaminimui siūlau įsigyti specialiai spragėsiams skirtą aparatą – ten nenaudojamas aliejus, o sprogimą skatina karštas cirkuliuojantis oras“, – sakė A. Matulevičiūtė.
Skoniui subtilumo suteiks pasirinkti pagardai
Šefės teigimu, namuose gaminti spragėsius gali būti ne tik smagu, bet ir įdomu iš kulinarinės pusės. „Čia galite duoti laisvę fantazijai ir gardinti juos ne siūlomais, o sau patinkančiais, kur kas sveikesniais pasirinkimais. Vietoj įprasto cukraus mėginkite klevų ar datulių sirupą, taip pat galima naudoti medų. Nemėgstantiems saldžiai puikiai tiks švelniai aliejumi apipurkšti spragėsiai, pagardinti įdomesne druska ar patinkančiomis žolelėmis. Svarbu nepadauginti pagardų ir juos barstyti bei purkšti jau po spraginimo. Aliejus neturėtų pertekliniai sušlapinti pačių spragėsių“, – rekomendacijomis dalijosi A. Matulevičiūtė.
Tiesa, norintiems leistis į eksperimentus virtuvėje, A. Matulevičiūtė siūlo išmėginti ne tik kukurūzų spragėsius, bet ir, pavyzdžiui, burnočių ar bolivinės balandos sėklas. „Šie spraginti produktai bus mažesni, tačiau puikiai tiks tiek valgymui be nieko, tiek jais pagardinant granolą. Būkite originalūs, išmėginkite įdomius skonius”, – patarė A. Matulevičiūtė.
Rinkdamiesi kukurūzus, įsitikinkite jų maistinėmis savybėmis
Stokojantiems laiko virtuvėje, A. Matulevičiūtė siūlo įsigyti jau spragintus ir paruoštus valgymui kukurūzus. Svarbiausiai, anot jos, atkreipti dėmesį į maistinę vertę ir pirmenybę teikti viso grūdo kukurūzams, turintiems kuo mažiau pridėtinio cukraus ar druskos, tačiau pakankamą skaidulų kiekį.
Pirkėjų simpatijas spragėsiams komentuoja ir prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė Berta Čaikauskaitė. „Šis užkandis populiarus visus metus, tačiau žvelgiant į pardavimus, matome tendenciją, jog artėjant savaitgaliui susidomėjimas šiuo produktu šokteli. Veikiausiai, spragėsiai daug kam asocijuojasi su laisvalaikiu, geru kinu ar lengvu užkandžiavimu. Perkamiausi vis tik yra klasikiniais vadinami spraginamieji kukurūzai su druska“, – sakė B. Čaikauskaitė.
Jos teigimu, nemenko susidomėjimo sulaukia ir kiti užkandžiai – tai kukurūzų trapučiai ir pačios kukurūzų burbuolės.
„Kukurūzų trapučiai yra lengvi, sotūs bei pasiduodantys interpretacijoms. Vieni juos perka ir gamina sumuštinukus, kitiems jie atstoja traškučius. Na, o kukurūzų burbuolės gali būti ir užkandis, ir garnyras. Pirkėjų tarpe populiariausios virtos saldžiosios kukurūzų burbuolės, jomis prekiaujame ištisus metus. Mažųjų kukurūzų burbuolių paklausa šokteli per didžiąsias šventes, kai žmonės ieško originalesnių produktų. Manau, minint Tarptautinę kukurūzų spragėsių dieną gaminti burbuoles gali būti vienas iš būdų solidarizuotis su šia šventine proga“, – svarstė B. Čaikauskaitė.
Puikiam kino vakarui užtikrinti A. Matulevičiūtė siūlo pasigaminti naminius spragėsius, naudojant įdomesnį sviesto pasirinkimą ir vos vos pagardinant juos druska.
Sviestinių naminių spragėsių receptas
Reikės:
- ½ puodelio viso grūdo kukurūzų
- 4 valg. šaukšt. lydyto sviesto „ghi“;
- ¼ arbat. šaukšt rupesnės druskos;
- piestelės druskai sutrinti.
Gaminimas:
Puode ant ne didelės ugnies išlydykite sviestą. Pasibandymui, ar puodas jau gali imtis spraginimo, įmeskite kelis spragėsių grūdelius. Jei jie sproginėja, pilkite tiek, kad pasidengtų puodo paviršius, bet ne daugiau. Spraginant, puodą visą laiką laikykite uždengtą dangčiu. Krestelėkite puodą, kad spragėsiai nepridegtų. Kai spraginimas šiek tiek nurims, išjunkite ugnį ir keletui sekundžių palikite puodą ramybėje. Visą procesą pakartokite, kol visi spragėsiai bus pagaminti.
Dar šiltus spragėsius sudėkite į didelį dubenį. Druską sutrinkite piestele, pabarstykite ja spragėsius ir dar sykį krestelėkite.
Skanaus!