Rūšių įvairovė gali patenkinti net ir išrankiausio gurmano skonį

Pasak prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertės Vilmos Juodkazienės, šiandien parduotuvėse esančių makaronų rūšių gausa leidžia ne tik nuolat eksperimentuoti su šiuo produktu, bet ir rinktis sveikesnes alternatyvas.

„Šiuo metu tarp mūsų pirkėjų populiariausių makaronų sąraše puikuojasi spaghetti, farfalle kaspinėliai ir fusilli sraigteliai. Taip pat jaučiamas augantis tiek gamintojų, tiek pirkėjų dėmesys viso grūdo ir kitiems sveikesnės sudėties makaronams, pavyzdžiui, grikiniams ar makaronams be glitimo. Savo ruožtu mes taip pat stengiamės užtikrinti įvairų ir pirkėjų skonį atitinkantį asortimentą“, – apie makaronų mėgėjų įpročius pasakoja V. Juodkazienė.

Pasak ekspertės, pirkėjų dėmesio sulaukia tiek lietuviški, tiek itališki makaronai. Tiesa, pastarieji yra kiek populiaresni, o augant susidomėjimui sveikesne mityba pirkėjai dažniau atkreipia dėmesį ir į makaronų sudėtį, ir į gamybos būdą.

„Pavyzdžiui, itališkos privačiu prekių ženklu „IKI Gourmet“ pažymėtos linijos makaronai gaminami lėtai džiovinant specialiomis priemonėmis. Tokiu būdu siekiama išlaikyti aukščiausią įmanomą baltymų, vitaminų vertę net ir laikui bėgant, o spalvos ir kvapai išgaunami naudojant tik šviežias daržoves ir prieskonius – pomidorus, špinatus, morkas, burokėlius, ciberžolę ar bazilikus. Pastebime, jog pirkėjai tai ypač vertina ir mielai renkasi šiuos makaronus gamindami maistą namuose“, – teigia V. Juodkazienė.

Skirtingiems makaronams – skirtingi padažai

Makaronai

Kaip nepasimesti tarp tokios gausybės šiandien parduotuvėse randamų makaronų? V. Juodkazienė pataria atkreipti dėmesį į kelias pagrindines makaronų ir pagardų derinimo taisykles, kurios ne tik palengvins pasirinkimą, bet ir padės atsiskleisti makaronų skoniui, suteiks patiekalui išbaigtumo.

„Kiekviena makaronų rūšis, priklausomai nuo formos ir maistinių savybių, labiausiai dera su tam tikro tirštumo ir sudėties padažais. Pavyzdžiui, ilgi ir ploni makaronai, tokie kaip spaghetti, labiausiai dera su lengvais jūros gėrybių, grietinėlės pagrindo padažais. Storesnės juostelės – fettuccine, tagliatelle puikiai atsiskleis su turtingais, mėsiškais padažais. Kriauklės formos makaronai tiks su riebesniais grietinėlės ir mėsos pagardais. Fusilli ir kitų rūšių sraigteliai puikiai pasidengs lengvesniu, pavyzdžiui, pesto padažu. Vamzdeliai, tokie kaip penne, tiks su sočiais daržovių ar kepto sūrio padažais. Na, o sriubas, troškinius, salotas praturtins mini formų makaronai“, – vardija maisto ekspertė.

V. Juodkazienė primena, kad ruošiant makaronus taip pat labai svarbu jų nepervirti, dėti tik į verdantį ir pasūdytą vandenį.

„Visa kita – kiekvieno fantazijos vaisiai. Makaronai tinka su įvairiausiais pagardais, tad padažus galima rinktis ir drąsiai eksperimentuoti su tais produktais, kuriuos mėgstate labiausiai. Žinoma, visuomet puiku makaronus paįvairinti sezoninėmis daržovėmis, riešutais, taip praturtinant mėgstamą patiekalą organizmui naudingomis medžiagomis“, – pataria maisto ekspertė ir dalijasi receptais.

Makaronai

Fusilli makaronai su moliūgu, špinatais ir pekaninėmis karijomis

Reikės:

  • 160 g sviestinio moliūgo;
  • 120 g pilno grūdo fusilli makaronų;
  • 1 cukinijos;
  • 2 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
  • 3 česnako skiltelių;
  • 70 g šviežių špinatų;
  • Saujos pekaninių karijų riešutų;
  • 20 g tarkuoto kietojo sūrio;
  • Druskos, pipirų;


Gaminimas:

Moliūgą supjaustykite nedideliais kubeliais, o česnako skilteles nedideliais griežinėliais. Viską sumaišykite su alyvuogių aliejumi, druska, pipirais ir išskleiskite ant kepimo popieriumi padengtos skardos. Kepkite apie 20 min. Kol kepa moliūgas, pasiruoškite kitus ingredientus – cukiniją supjaustykite nedideliais gabalėliais, riešutus rankomis ar peiliu padalinkite pusiau. Prie apkepusio moliūgo dėkite cukiniją ir viską kepkite dar apie 15 min. Tuomet 5 minutėms prie daržovių įdėkite riešutus, kol šie gražiai apskrus. Kol kepa daržovės, išvirkite makaronus pagal nurodytą virimo laiką ant pakuotės. Išvirusius makaronus sumaišykite su nuplautais špinatais ir keptomis daržovėmis bei riešutais. Gardinkite kietuoju sūriu.

Spagečiai su krevečių ir žaliųjų žirnelių padažu

Reikės:

  • 350 g spaghetti makaronų;
  • 150 g didelių šaldytų krevečių;
  • 100 g šaldytų žirnelių;
  • 100 ml grietinėlės;
  • 50 g sviesto;
  • 50 g tarkuoto kietojo sūrio;
  • 1 skiltelės česnako;
  • Druskos, pipirų;
  • 1/2 citrinos sulčių;

Gaminimas:

Krevetes ir žirnelius perliekite karštu vandeniu, kad atitirptų. Keptuvėje išlydykite sviestą ir pakepinkite jame krevetes apie 5 minutes. Į keptuvę prie krevečių dėkite susmulkintą česnaką ir žirnelius, pakepinkite dar kelias minutes. Įpilkite grietinėlę, įdėkite druskos, pipirų. Leiskite viskam dar pasitroškinti keletą minučių. Kol gaminate padažą, pradėkite virti makaronus. Jiems išvirus sumaišykite su paruoštu padažu, apšlakstykite citrinos sultimis ir pagardinkite kietuoju sūriu.
Skanaus!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį. Daugiau informacijos Taisyklėse ir info@delfi.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)