Šaldymas, pasak „Maximos“ maisto gamybos eksperto Aido Polenino, žmonėms patrauklus ir dėl to, kad neatima daug laiko ir yra natūralus maisto saugojimo būdas, rašoma bendrovės pranešime spaudai.
„Užšaldyti maisto gaminius ar pavienius produktus reikia sandariai juos sufasavus indeliuose ar maistiniuose maišeliuose. Šaldymo kameroje palikti galima ir kepti paruoštus mėsos patiekalus, ir įvairius virtinius ar panašius gaminius, ir termiškai neapdorotas daržoves. Svarbiausia taisyklė – atšaldytų produktų negalima užšaldyti pakartotinai, nesvarbu, ar jie yra pirkti, ar šaldyti namuose“, – pataria maisto gamybos ekspertas.
Pasak A. Polenino, dar vienas svarbus dalykas prieš šaldant – žinoti, kaip išvengti šalčio nudeginimo.
„Ant maisto produktų galite pastebėti šalčio nudeginimus, jei maistą per ilgai laikysite šaldiklyje arba jis nebus tinkamai suvyniotas ir užsandarintas. Toks maistas nekelia sveikatai jokios grėsmės, bet tos šalčio nudegintos vietos bus perdžiūvusios ir beskonės. Jei jau taip nutiko, nupjaukite šias vietas prieš maisto gamybą ar jau pagaminus“, - pataria A. Poleninas.
Atranda šaldyti skirtus maišelius
Prekybos centro duomenimis, klientai šaldyti skirtų indų įsigyja visus metus. Jų pardavimai itin išauga birželį, pasirodžius sodo ir daržo gėrybėms, bei sprogsta liepą kartu su šviežių vaisių ir daržovių sezono įkarščiu.
Šių metų karščiausia tendencija – šaldyti skirti 770 ml. kibirėliai su dangčiu, atsidūrę perkamiausių prekių dešimtuke, ir įvairių rūšių užspaudžiami maišeliai, kurių pardavimai buvo vieni sparčiausių.
„Atsižvelgdami į pirkėjų poreikius ir naujus įpročius, siekiame, kad įvairių šaldymo indų asortimentas būtų kuo platesnis ir atitiktų kiekvieno poreikius. Perkamiausi mūsų prekybos tinkle išlieka 350 ml talpos specializuoti šaldymo indai, supakuoti po 5 vienetus. Jų per septynis šių metų mėnesius pardavėme daugiau nei 56 tūkst. ir daugiau nei 7 tūkstančius per pirmas rugpjūčio savaites.
Patarimai prieš šaldant:
1. Įsigykite šaldyti skirtus indus ir maišelius, kurie leis išlaikyti maksimalią produktų ir patiekalų kokybę.
2. Prieš dėdami į šaldiklį pažymėkite ant indo datą ir parašykite, kas jame yra. Visi produktai turi skirtingą galiojimo trukmę net ir šaldiklyje.
3. Iš šaldymo maišelių pašalinkite kuo daugiau oro – taip apsaugosite produktus nuo šalčio nudeginimo.
4. Šaldydami sriubas, troškinius ir kitus patiekalus, kuriuose yra skysčių, nepamirškite, kad šaldomas maistas plečiasi, todėl, norint išvengti sprogimo, jam inde reikia palikti vietos.
5. Šaldyti galima ir daržoves bei žoleles, kurių kartais soduose užauga tiesiog per daug. Šaldymas padeda tą perteklių paskirstyti. Praktiškas ir taupus patarimas – pasiruošti sriuboms bei guliašams skirtus žolelių mišinius. Į vieną maišelį sudėti skirtingų daržovių (šparaginių pupelių, morkų, grybų, burokėlių, bulvių ir kt.) ir derančių žolelių, viską užšaldyti, o prireikus norimą kiekį tiesiog suberti į puodą ir išvirti, stengiantis daržovių nepervirti.