Apie 30 km į pietus nuo Bario, atokioje vietovėje – čia ne tik interneto, bet ir mobilaus telefono ryšio beveik nėra – stovi „Masseria San Pietro“. Tai – kažkada buvęs tradicinis Pietų Italijos ūkis, kuriame dabar šeimininkauja moterys – Mara Battista, Marina Saponari ir Marinos anyta Grazia. Jos čia įkūrė kulinarijos studiją ir užklydusius turistus moko pasigaminti tradicinių vietos patiekalų.
Ten, kur kažkada buvo sandėlis ir tarnų patalpos, įrengta virtuvė ir valgomasis. Prie senovinio pečiaus kabo kažkada ūkyje naudoti įrankiai. Moterys mikliai sukinėjasi prie puodų ir nuotaikingai pasakoja kulinarines regionio įdomybes.
Ir nors Apulijos virtuvė neįsivaizduojama be rankomis darytų „orecchiette“ ir „cavatelli“ rūšių makaronų, Grazia šaltą žiemą pasistiprinti siūlo pasigaminus mėsos kukulių su rikota, troškintų su paprikomis. Liūdna veganams Apulijoje, juokiasi italės. Nuo galvos iki kojų juodai apsitaisiusi Grazia nesijuokia – senajai kartai sunku suprasti, kad kažkas kažko nevalgo.
Ingredientai (4 asmenims)
- 500 g jautienos ir kiaulienos faršo
- 100 g rikotos
- 4 šaukštai tarkuoto parmidžano
- 1 kiaušinis
- 6 vidutinio dydžio raudonosios paprikos
- 1 nedidelis svogūnas
- 1 morka
- 300 g konservuotų trintų pomidorų
- alyvuogių aliejaus
- druskos, maltų juodųjų pipirų
Gaminimas
1. Pirmiausia, nuplaukite paprikas, perpjaukite į keturias dalis ar daugiau, išimkite sėklas ir išdėliokite kepimo skardoje išore į viršų. Pašlakstykite alyvuogių aliejumi ir kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 20 min.
2. Paprikas palikite vėsti uždengtas. Atvėsus nulupkite odelę ir supjaustykite juostelėmis.
3. Kol kepa paprikos, paruoškite kukuliukus. Į faršą sudėkite rikotą, parmidžaną, prieskonius. Viską gerai išmaišykite ir suformuokite nedidelius (apie 4 cm skersmens) kukuliukus.
4. Keptuvėje įkaitinkite šiek tiek alyvuogių aliejaus, sudėkite mėsos kukuliukus ir kepkite, kol lengvai apskrus.
5. Į gilų puodą sudėkite apkeptus kukuliukus, juostelėmis supjaustytą papriką, riekelėmis supjaustytą svogūną, morkas, konservuotus trintus pomidorus. Uždenkite ir troškinkite 30 min. ant žemos ugnies. Jei reikia, įpilkite šiek tiek vandens.
6. Patiekite su lengvai apskrudinta šviesia duona, pašlakstyta alyvuogių aliejumi. Beje, italai alyvuogių aliejų naudoja visur – juo pašlaksto ir jau lėkštėje esantį patiekalą. Juk „skysto aukso“ negali būti per daug!