„Norėjau iškepti šiurpių Helovyno nakties keksiukų, bet žiūriu į tas mielas akytes ir skrydžiui išskleistus šokoladinius sparnus, ir man atrodo, kad pavyko nelabai – mieli jie labiau nei šiurpūs“, – juokiasi tinklaraštininkė.
Tačiau netrukus sulaukė įvertinimo iš sūnaus, kuris sušuko: „Mama, noriu suvalgyti jų akis!” Kaip tarė, taip ir padarė: iš pradžių sutriauškęs savo šikšnosparnio akytes, netrukus suvalgė visą keksiuką iki paskutinio trupinėlio.
Šie keksiukai – šokoladiniai. Minkšti, drėgni ir purūs, pagardinti ne tik kakava, bet ir kapoto šokolado gabalėliais. Tirpi kava, įmaišyta į keksiukų tešlą, suteikia skoniui dar daugiau sodrumo ir balanso, grietinė ir aliejus – drėgnumo ir sodrios tekstūros.
Šokoladiniai helovyno keksiukai
Reikės:
2 didelių kiaušinių
1 stiklinės (250 g) riebios grietinės
½ stiklinės (125 ml) pieno
½ stiklinės (125 ml) aliejaus
1 valg. š. tirpios kavos miltelių
1 arb. š. vanilinio cukraus
2 stiklinių (280 g) miltų
2 arb. š. kepimo miltelių
1 stiklinės (200 g) cukraus
½ stiklinės (50 g) kakavos
½ arb. š. druskos
150 g juodojo šokolado
Kremui:
250 g maskarponės
1 stiklinės (120 g) miltelinio cukraus
1 stiklinės (250 ml) riebios grietinėlės
75 g trapių šokoladinių sausainių
Papuošimams:
apvalių trapių šokoladinių sausainių
dekoratyvinių akyčių (žr. aprašymą po receptu)
Gaminimas:
1. Orkaitę įkaitinkite iki 220 ᵒC temperatūros.
2. Paruoškite keksiukus. Kiaušinius, grietinę, pieną, aliejų, tirpią kavą ir vanilinį cukrų elektriniu plaktuvu išplakite iki purios masės.
3. Suberkite miltus, kepimo miltelius, cukrų, kakavą ir druską. Šaukštu lengvai išmaišykite, kol neliks sausų miltų. Įmaišykite kapotą juodąjį šokoladą.
4. Paruoštą tešlą paskirstykite į keksiukų kepimo formeles, palikdami apie 0,5 cm iki jų viršaus.
5. Kepkite iki 220 ᵒC temperatūros įkaitintoje orkaitėje 5 minutes, tuomet sumažinkite temperatūrą iki 180 ᵒC ir kepkite dar 15-17 minučių. Ar keksiukai jau iškepę, patikrinkite mediniu pagaliuku – įkištas ir ištrauktas iš kepinio centro jis turi būti švarus. Keksiukus atvėsinkite perkėlę ant grotelių.
6. Paruoškite kremą. Maskarponę ir miltelinį cukrų elektriniu plaktuvu išplakite, kol susimaišys. Toliau lėtai plakdami, pamažu pilkite grietinėlę. Plakimo greitį padidinę, plakite, kol gausite tirštą kremą. Neperplakite. Įmaišykite iki smulkių trupinių susmulkintus šokoladinius sausainius.
7. Paruoštą kremą sudėkite į konditerinį maišelį su žvaigždutės formos antgaliu. Papuoškite atvėsusius keksiukus kremo kepurėlėmis, perpus perpjautais šokoladiniais sausainiais (sparnais) ir dekoratyvinėmis akytėmis.
„Labai paprastai! Tam tereikės kiaušinio baltymo ir miltelinio cukraus. Kiaušinio baltymą (arba dalį jo, jei akyčių nereikia labai daug) paplakite šakute. Baltymams suputojus, po kelis šaukštus berkite miltelinį cukrų ir vis plakite.
Kai masė taps pakankamai tvirta ir standi, laikanti savo formą, miltelinio cukraus jau pakaks.
Sukrėskite masę į konditerinį maišelį su mažo skersmens apvaliu antgaliu ir ant kepimo popieriaus išspauskite taškelius. Drėgnais pirštais patapšnokite per viršų, kad sulygintumėte kauburėlius. Įspauskite po pabarstuką ir palikite valandėlei, kol sustings.
Sustingusios akytės lengvai atšoks nuo kepimo popieriaus ir galėsite jomis dekoruoti Helovyno skanėstus!“, – pataria A. Šernė.