Nors jie apvolioti cukraus pudroje, tešla yra tik švelniai saldi. Šios tešlos privalumas tas, kad minkant ar kočiojant jos nereikia barstyti miltais. Kepame juos trumpai, kad nepatamsėtų.
Kepant į įkaitintus riebalus įdedu nedidelį gabalėlį bulvės, o kai patamsėja, pakeičiu ją. Taip mokė močiutė – kad nesudegtų žagarėliai.
Taukai, naudojami tešlai, turi įtakos konsistencijai, trapumui, o ne pačiam skoniui, taigi drąsiai naudokite. Žagarėlių kiekis priklauso nuo to, kaip plonai iškočiosite tešlą. Pristatau patikrintą ne vienos kartos receptą.
Žagarėliai (Faworki, Chrusty)
Tešlai reikės:
320 g miltų,
1 kiaušinio ir dar 2 kiaušinių trynių,
šaukšto cukraus pudros (dar šiek tiek apibarstymui po kepimo),
4 šaukštai grietinės,
vieno šaukšto taukų,
žiupsnio druskos,
po šaukštelį spirito ir acto,
vanilės arba vanilinio cukrus pagal skonį.
Kepimui:
0,6 l aliejaus
ir 400 g taukų.
Gaminimas:
Išsijojame miltus su cukraus pudra. Dedame druskos ir gerai išmaišome. Tada dedame likusius tešlos ingredientus. Įdedame kiaušinį ir kiaušinių trynius, grietinę ir pilame ištirpintus taukus, actą ir spiritą. Acto ir spirito dedame, kad tešla būtų elastingesnė ir kad žagarėliai neprisigertų per daug riebalų.
Kruopščiai išmaišome ir minkome. Minkome ilgai ir su kočėlu padaužymais, kol tešla taps lygi ir suminkštės. Po to tešlą paliekame 10–15 min. šaltai.
Paskui kelis kartus iškočiojame, sulankstome ir vėl iškočiojame. Vėl smarkiai sumušame tešlą kočėlu, kad į ją patektų kuo daugiau oro. Dar kartą minkykite, iškočiokite, sulankstykite ir vėl permuškite.
Jei reikia, galite pakartoti trečią kartą. Sakoma, kad šią žagarėlių tešlą reikia šimtą kartų smogti kočėlu. Taip sumušdami tešlą, ją tarsi atpalaiduojame ir įstumiame daug oro, todėl žagarėliai gaunasi nuostabiai švelnūs ir traškūs. Jei po kiekvieno smūgio atsiranda daug oro burbuliukų, tešla paruošta.
Padaliname tešlą į keturias dalis. Kiekvieną gabalėlį iškočiojame kuo ploniau, pageidautina iki 1 mm storio ir supjaustome maždaug 3 cm storio juostelėmis. Padarome pjūvį viduryje ir perveriame vieną galą per plyšį traukdami į kitą pusę.
Įkaitiname riebalus (aliejų su taukais) ir trumpai kepame žagarėlius iki švelniai gelsvos spalvos. Būkite atsargūs, kad jų nesudegintumėte.
Nusausinkite ant popierinių rankšluosčių. Atvėsus gausiai apibarstyti cukraus pudra su trupučiu vanilės.