Apie Ispanijos virtuvę:
- Ispanų virtuvės savitumas nulemtas Viduržemio jūros regiono ir čia auginamų įvairių kultūrų. Visoje Ispanijoje karaliauja vytintas kumpis – seranas, alyvuogių aliejus, tortilijos, šviežių daržovių salotos (salsa).
- Populiariausia ispaniška sriuba – gaspačas – gaminama iš šviežių pomidorų, paprikų, česnakų, svogūnų, alyvuogių aliejaus.
- Populiariausi ispanų naudojami prieskoniai: šafranas, kmynai, česnakai, jūros druska, chereso ar baltojo vyno actas, šviežios aitriosios paprikos, kaparėliai.
- Tradiciniai ispaniški desertai: ryžiai su pienu, vyniotinis su kreminiu įdaru, vaisių asorti, plikytas kremas, pudingas, ledai.
Empanados
apie 20 vienetų
Tešlai reikės:
- 500 g kvietinių miltų
- 250 g šalto sviesto
- ½ šaukštelio druskos
- 3–4 šaukšto šalto vandens
Įdarui reikės:
- 1 svogūno
- 200 g pievagrybių
- 400 g vištienos faršo (maišyto arba kumpelių mėsos)
- 2–3 šakelės čiobrelių
- 5–6 šakelės petražolių
- 2–3 skiltelių česnako
- 1 šaukšto džiūvėsėlių
- 50 g puskiečio sūrio
- druskos pagal skonį
- maltų juodųjų pipirų pagal skonį
Paruošti tešlą: į plaktuvą (arba trinant rankomis) sudėti miltus, druską ir kubeliais pjaustytą šaltą sviestą. Sutrinti į trupinius. Įpilti vandenį ir greitai išminkyti tešlą. Tešlą padalyti pusiau ir suformuoti du diskus, įvynioti į maistinę plėvelę ir dėti į šaldytuvą 30–40 minučių.
Paruošti įdarą: susmulkinti svogūnus, pievagrybius supjaustyti skiltelėmis. Keptuvėje ant vidutinės kaitros įkaitintame aliejuje apkepinti svogūnus (apie 2 minutes). Pridėti pievagrybius ir kepti dar 3–4 minutes. Perdėti į dubenį, į keptuvę įpilti dar 1 šaukštą aliejaus ir sudėti vištienos faršą. Kepti, kol visi gabaliukai praras rausvą atspalvį ir taps matiniai. Perdėti į dubenį su svogūnais ir grybais. Pridėti džiūvėsėlius, traiškytą česnaką, tarkuotą sūrį, čiobrelių lapelius, susmulkintas petražoles. Viską išmaišyti.
Ištraukti tešlą iš šaldytuvo ir iškočioti į 3 mm storio lakštą. Išspausti skritulius stikline ar sausainių formele (apie 11–12 cm skersmens) ir į kiekvieno vidury dėti įdaro (1–1½ šaukšto). Užlenkti kraštus ir prispausti šakute. Sudėti gautus pyragėlius ant kepimo popieriumi išklotos skardos, ištepti kiaušinio plakiniu ir kepti 200 °C temperatūros orkaitėje apie 20 minučių, kol gražiai paruduos. Patiekti šiltus.
Daugiau Ispanijos ir kitų šalių receptų rasite knygoje „Pasaulio šalių virtuvė“