Nyderlanduose įprasta, kad parduotuvės, restoranai ir įvairios lankytinos vietos dirba iki 18 val., tik ketvirtadienį dirba kiek ilgiau – iki 21 val., o sekmadienį nedirba beveik niekas. Šios šalies žmonės net neturi galimybės leisti laiko restoranuose ar prekybos centruose po darbo, dėl to jie vakarus leidžia ramiuose pasisėdėjimuose su šeima ar draugais namuose, mėgsta gurkšnoti kokybišką alų. Į maitinimo įstaigas olandai labiau eina valgyti per pietų pertraukas, t.y. dienos metu, užsisako po 1 patiekalą, greitai pavalgo ir toliau eina savais keliais.
Tradiciniai patiekalai – lengvai pasiekiami ranka
Man asmeniškai labai patiko trinta žirnių sriuba su pjaustyta dešra. Ją taip pat galima įsigyti konservuotą maisto prekių parduotuvėje. Tačiau ir pasigaminti visai nesudėtinga.
Reikės:
300 g skaldytų žirnelių;
2 lauro lapų;
3 daržovių sultinio kubelių;
2 l vandens;
200 g salierų;
2 bulvių;
2 svogūnų;
200 g porų;
300 g morkų;
1 karštai rūkytos dešros;
1 valgomojo šaukšto sviesto;
druskos ir pipirų.
Gaminimo eiga:
Sudėkite žirnelius, lauro lapus, sultinio kubelius ir užpilkite vandeniu, virkite 45 minutes. Po 30 minučių sudėkite bulves. Pakepinkite svogūnus svieste. Pasibaigus 45 minutėms, išimkite lauro lapus, sudėkite likusius ingredientus į puodą, virkite dar 10 minučių ir mėgaukitės sriuba.
Dar vienas ragautas patiekalas yra puikiai žinomas ir Lietuvoje – obuolių pyragas. Įvertinau, kad jo skonis ir gamyba beveik niekuo nesiskiria nuo mums įprasto.
Dažniausias svečias olando lėkštėje – patat frites
Lietuvoje gruzdintos bulvytės yra gana jau nuvalkiotas garnyras, tačiau Nyderlanduose jos valgomos kaip patiekalas, dažniausiai su majonezu, pomidorų ar kario padažu.
Dažnai olandai su bulvėmis mėgsta valgyti frikandel – keptas maltos jautienos ir kiaulienos dešreles. Jų skonis specifinis, nes sudėtyje yra muskato riešutai, cinamonas ir dar visokių įdomių skonio subtilybių, tad šios dešrelės tikrai ne visiems. Aš taip pat nesu jų gerbėja, lieku ištikima šniceliams.
Vos keliolika minučių iki skaniausių kebabų
Vokietijos miestelyje Nordhorne galima rasti neapsakomo skonio turkiškus kebabus. Atrodo, tokios vietos net nesinorėtų vadinti kebabine – dėl maisto kokybės ir skonio norėtųsi suteikti kur kas solidesnį statusą. „Ala Turka“ kebabus gamina tikri turkai, čia kepamos ir picos, tad verta paragauti ir jų.
Kebabas prie lankytojų akių yra susukamas į šviežiai iškeptą picos paplotį su sezamų sėklomis. Naudojama mėsa – aviena, dar dedamos įvairios salotos, žalumynai, pomidorai ir visus skonius sujungia saikingas tzatziki padažo kiekis. Jokių kopūstų čia nerasi. Kaina gal kiek ir kandžiojasi – didelis kebabas kainuoja virš 8 eurų, bet porcija tikrai ne kiekvienam įveikiama, o skonis – pasakiškas. Į šį miestelį sugrįžčiau vien dėl šių kebabų.
Skonis – fantastiškas: picos padas minkštas ir gero storumo, mėsa – stipraus skonio. Gal kiek nustebau ant picos išvydusi marinuotus kopūstus, tačiau jie nė kiek nepakenkė skoniui. Gal tik tzatziki padažo buvo per daug, tačiau apjungus visus picos priedus išėjo puiki skonių harmonija. Tokia kaina šiuose kraštuose nenustebino – už 28 cm picą turėjome sumokėti 9,5 euro, tačiau mums tą dieną labai pasisekė – kažkokios šventės proga visas maistas kainavo po 5 eurus, tad tai dar labiau prisideda prie pagyrų šiai vietai.
Gėrimų niekur neužsisakinėjome, nes visada po ranka turėjome vandens ar sulčių buteliuką iš parduotuvės, tačiau gėrimų pasirinkimas ir kainos nesiskiria nuo Lietuvos, tik pastebėjau, kad užkandinėse labai populiarus šokoladinis pieno gėrimas.
Nyderlandai bei Vokietija turi išties gerų vietų pavalgyti, užkąsti. Idėja įsigyti tradicinių patiekalų parduotuvėje labai sužavėjo, ir, tikiu, jie skoniu neatsilieka nuo namų gamybos tradicinių patiekalų.