Jautienos sriuba su lęšiais ir avinžirniais (harira)
8–10 porcijų
Reikės:
- 500 g jautienos (kumpio arba mentės)
- 2 svogūnų
- 1,5 kg pomidorų
- 1 šaukšto geriamosios sodos
- 200 g avinžirnių
- 3 šaukštų kukurūzų arba kvietinių miltų
- 200 g lęšių
- 30 g vermišelių (ryžių)
- 2 šaukštų pomidorų tyrės
- 1 šaukštelio malto imbiero
- 1 šaukštelio maltos kalendros
- 1 šaukštelio maltos ciberžolės
- 1 ryšulėlio šviežių kalendrų
- 1 ryšulėlio šviežių petražolių
- aliejaus kepti
- druskos pagal skonį
- maltų juodųjų pipirų pagal skonį
- 3 l vandens
Svogūnus nulupti ir trintuvu sutrinti į košę. Tai lengviau padaryti įpylus truputį vandens. Pomidorus nuplauti ir pašalinti odeles (paviršių įpjauti kryžmai ir 30 sekundžių panardinti į verdantį vandenį, po to perdėti į labai šaltą arba vandenį su ledukais). Į didelį dubenį įdėti ir sumaišyti pjaustytą mėsą, svogūnų ir pomidorų masę, nuplautus avinžirnius (gamina naudoti ir prieš tai išvirtus), lęšius, pomidorų tyrę, smulkiai pjaustytas šviežias kalendras ir petražoles, kalendros, imbiero ir ciberžolės miltelius, druską ir pipirus. Viską gerai išmaišyti. Supilti 3 litrus vandens ir vėl išmaišyti. Užvirinti, uždengti ir ant silpnos kaitros virti apie 1 valandą, kol mėsa, avinžirniai ir lęšiai išvirs. Miltus sumaišyti su ½ stiklinės vandens, išmaišyti, kad nebūtų gumuliukų ir maišant pilti į verdančią sriubą. Įdėti vermišelius arba ryžius. 10 minučių virti nuolat maišant. Prieš patiekiant leisti sriubai pravėsti.
Daugiau Maroko ir kitų šalių receptų rasite knygoje „Pasaulio šalių virtuvė“