Nekepti desertai – ne tik ledai ar želė, bet ir vaikystės skanumynas „tinginys“, iš italų virtuvės atkeliavęs tiramisu, džiovintų vaisių bei riešutų skanėstai, saldūs sūriai ir įvairiausi kremai su šviežiais vaisiais ir uogomis.

Keli esminiai patarimai

Brigita Baratinskaitė, prekybos tinklo „Maxima“ Maisto gamybos departamento vadovė, primena, kad vienas svarbiausių daugelio nekepamų desertų ingredientų yra želatina.

„Kepamų desertų rišančioji medžiaga paprastai būna glitimas ir kiaušinio baltymo masė, o norint stabilizuoti kremus ir putėsius reikia naudoti želatiną – tuomet desertai įgaus gerą kreminę struktūrą ir reikiamą standumą. Veganinė želatinos alternatyva yra agartinas, kurį taip pat nesunkiai rasite parduotuvėse“, – sako ji.

Jei mėgstate dažnai ruošti desertus, B. Baratinskaitė siūlo iš anksto pasirūpinti nekepamiems saldumynams tinkamų ingredientų atsargomis, kurie visada būtų po ranka virtuvės spintelėje ir netektų kaskart keliauti į parduotuvę.

„Nekeptam pyragui ar desertiniams batonėliams prireikia sausainių, krekerių ar vaflių, o kremams – plaktos grietinėlės, maskarponės sūrio, kondensuoto pieno ar šokolado. Jei norite veganiškų desertų – pasirūpinkite riešutais, datulėmis, džiovintais abrikosais, augalinio pieno produktais, augaline želatina. Visuomet pravers desertams tinkantys pagardai kaip vanilės esencija, vanilės ankštys, cinamonas, kokosų, migdolų drožlės“, – sako maisto gamybos ekspertė.

B. Baratinskaitė atkreipia dėmesį, kad ruošiant nekepamus desertus reikėtų nepersistengti su cukraus kiekiu. Jei naudosite sausainius, kondensuotą pieną, plaktą grietinėlę, datules ir kitus saldžius ingredientus, būkite atsargūs dėdami papildomų saldiklių.

„Gamindami nepamirškite ragauti. Saldumui atsverti visuomet praverčia citrinos sultys ir šviežios uogos bei mažiau saldūs vaisiai“, – teigia „Maxima“ Maisto gamybos departamento vadovė ir dalijasi keliais gardžiais ir greitai pagaminamais nekeptų desertų receptais.

Sūrio pyragas su braškėmis

Reikės:

250 g sausainių, 100 g sviesto (lydyto), 1 vanilės ankšties, 600 g riebaus minkšto sūrio, pavyzdžiui, maskarponės, 100 g cukraus pudros, puodelio riebios plakamos grietinėlės. Užpilui: 400 g braškių, 25 g cukraus pudros.

Gaminame:

1. Kepimo popieriumi išklokite kepimo formą. Sausainius sudėkite į plastikinį maišelį ir kočėlu sugrūskite iki trupinių, juos supilkite į dubenį ir kruopščiai sumaišykite su ištirpintu sviestu. Sudėkite masę į gaminimo formą ir tvirtai prispauskite, kad susidarytų lygus sluoksnis. Dėkite į šaldytuvą valandai, kad sustingtų.

2. Vanilės ankštį perpjaukite per pusę išilgai ir išskobkite sėklas. Supilkite grietinėlę į dubenį ir elektriniu plaktuvu plakite, kol ji pradės tirštėti. Sūrį, cukraus pudrą ir vanilės sėklas suberkite į atskirą dubenį ir elektriniu plaktuvu plakite apie 2 minutes iki vientisos masės. Sumaišykite grietinėlę ir sūrio masę. Jei masė nėra pakankamai tiršta, dar paplakite.

3. Ją dėkite ant sausainių pagrindo, pradėdami nuo kraštų link centro, stenkitės, kad nesusidarytų oro burbuliukų, viršų palyginkite. Palikite per naktį sustingti šaldytuve.

4. Prieš patiekdami pyragui leiskite pastovėti kambario temperatūroje apie pusvalandį. Tuo tarpu braškes su cukraus pudra sutrinkite elektriniu trintuvu ir šią tyrę užpilkite ant torto, papuoškite braškių griežinėliais.

Naminiai vaniliniai ledai

Jiems pagaminti nereikia specialaus ledų gaminimo aparato, o paruošiami vos per 5 minutes. Jei norite, ledams nuspalvinti galite naudoti įvairius maistinius dažus, taip pat įdėti trintų uogų, vaisių ar jų gabaliukų.

Reikės:

2 puodeliai (daugmaž 476 g) riebios plaktos grietinėlės, 1 skardinė saldinto kondensuoto pieno, 1 arbatinis šaukštelis vanilės ekstrakto, žiupsnelis druskos.

Gaminime:

1. Įdėkite kepimo skardą į šaldiklį, kad atvėstų. Dubenyje plakite grietinėlę – pradėkite nuo mažiausio greičio ir palaipsniui didinkite, kol ji pradės tirštėti ir taps standi, tačiau nepersistenkite, kad negautumėte sviesto.

č. Kitame dubenyje sumaišykite kondensuotą pieną, vanilę, druską ir 1 puodelį plaktos grietinėlės. Šią masę supilkite atgal į dubenį su likusia plakta grietinėle ir atsargiai sumaišykite. Mišinį supilkite į atšaldytą kepimo formą ir įdėkite į šaldiklį mažiausiai 5 valandoms.

Margaspalvė veganiška kokosinė želė

Jį galima gaminti vienos arba įvairių spalvų – tam panaudokite maistinius dažus.

Reikės:

1 skardinės kokosų pieno, 3 šaukštų rudojo cukraus, 4 šaukštelių agaro želatinos, maistiniai dažai (jei norisi spalvų), 1 sauja aviečių ar kitokių mėgstamų uogų, migdolų drožlių ar gabaliukų, šviežių mėtų.

Gaminame:

1. Jei nenorite užsiimti su spalvomis, tiesiog suberkite cukrų į kokosų pieną, išmaišykite ir leiskite cukrui visiškai ištirpti. Kokosų pieną supilkite į puodą, užvirinkite, įdėkite 4 arbatinius šaukštelius agaro ir kelias minutes maišykite, kol milteliai ištirps. Išpilstykite į taures ar kitus norimus indelius ar vieną indą.

2. Jei norite gaminti 4 spalvų želė, su cukrumi išmaišytą kokosų pieną galite padalinti taip: 1 x 100 ml, 1 x 100 ml, 1 x 50 ml 1 x 150 ml. Tuomet pirmąjį 100 ml kokosų pieno kiekį supilkite į puodą ir įpilkite, pavyzdžiui, raudonos spalvos dažų. Užvirinkite ir įdėkite vieną arbatinį šaukštelį agaro želatinos. Pavirkite maišydami 1–2 minutes, kol agaro milteliai visiškai ištirps. Skystį supilkite į taurę ar kitus naudojamus indus.

3. Tą patį pakartokite su 50 ml kokosų pieno ir, tarkime, oranžine spalva, kuri gražiai dera su raudona. Oranžinį skystį švelniai supilkite į raudonos spalvos vidurį ir indą įdėkite į šaldytuvą 5 minutėms. Kitą 100 ml kokosų pieno kiekį su cukrumi gaminkite be spalvos ir supilkite ant sustingusios masės, vėl palaikykite šaldytuve 5 minutes. Likusius 150 ml kokosų pieno pagaminkite žalios spalvos ir taip pat supilkite ant jau sustingusios želė. Želė palikite šaldytuve porą valandų ar netgi per naktį. Prieš patiekdami desertą papuoškite uogomis, migdolų drožlėmis ir mėtomis.

Skanaus!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį. Daugiau informacijos Taisyklėse ir info@delfi.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją