Salierai priklauso tai pačiai augalų šeimai, kaip morkos ir petražolės. Jie turi ilgus, šviesiai žalius, skaidulingus stiebus, viename kelmelyje būna iki 10 stiebų, kurių viršūnėse auga lapai. Daugelis išmeta salierų lapus, bet iš tiesų jie yra valgomi. Salierų skonis sodrus, vos aitrokas.
Maistinė salierų vertė
80 g dydžio termiškai neapdorotų salierų porcija turi: 6 kalorijas, 0,4 g baltymų, 0,2 g riebalų, 07 g angliavandenių, 1,2 g ląstelienos, 256 mg kalio.
Salierai šiais 5 aspektais naudingi sveikatai:
1. Stiprina širdį. Salieruose gana daug vandens, taip pat – vitaminų ir mineralų, iš kurių kalis ir kalcis ypatingai naudingi širdžiai. Juose yra folio rūgšties, vitamino K – jie reikalingi raudonųjų kraujo kūnelių gamybai, kraujo krešėjimui. Salieruose gausu flavonoidų, kurie turi antiuždegiminių ypatybių, saugo širdies ir kraujagyslių sistemą. Pastebėta, kad valgant daug skaidulų turinčio maisto (pvz., salierų) mažėja širdies ligų rizika.
2. Gerina virškinimą. Salierai – vandenyje tirpios ir netirpios ląstelienos šaltinis, abiejų rūšių ląsteliena svarbi virškinimui. 2010 m. buvo atliktas tyrimas su gyvūnais, kuriame naudojo salierų ekstraktą. Paaiškėjo, kad šis fitonutrientas saugo skrandžio gleivinę ir tokiu būdu neleidžia atsirasti skrandžio opoms.
3. Turi antiuždegiminių ypatybių. Sergantiems chroninėmis uždegiminėmis ligomis, kaip antai, artritu, patartina valgyti salierų būtent dėl uždegimus malšinančių ypatumų.
4. Gerina atmintį. 2017 m. dar vienas su gyvūnais atliktas tyrimas parodė, kad salierų ekstraktas gerina kognityvines funkcijas, kurios prastėja dėl amžiaus ir depresijos. Kito tyrimo metu salierų ekstrakto nauda pastebėta sergantiems demencija ir Alzhaimeriu.
5. Mažina gliukozės kiekį kraujyje. Salierų mažas glikemijos indeksas, juose daug ląstelienos, todėl ši daržovė naudinga tiems, kam reikia stebėti cukraus lygį kraujyje. Tyrimų duomenimis, salierai efektyviai mažina gliukozės kiekį kraujyje.
Ar visiems galima valgyti salierų?
Daugeliui žmonių salierai neabejotinai naudingi, tiesa, pasitaiko salierams alergiškų žmonių. Galimos nestiprios alerginės reakcijos požymiai: burnos, liežuvio perštėjimas, čiaudėjimas, sloga.
Reikėtų žinoti, kad salieruose yra oksalo rūgšties, taigi turintiems inkstų akmenų ar inkstų veiklos sutrikimų, salierų reikėtų valgyti saikingai, o pirmiausia – pasikonsultuoti su savo gydytoju.