Štai kokie simptomai liudija, kad organizme trūksta vitamino D:
Jei dažnai jaučiatės pavargę ar neturį jėgų arba jūsų neapleidžia prastos savijautos jausmas, tuomet jums vertėtų išsitirti vitamino D lygį.
Nuolatinis sąnarių ar raumenų skausmas arba bendras kūno silpnumas, pavyzdžiui, sunku lipti laiptais ar atsikelti nuo grindų.
Pagausėjęs plaukų slinkimas taip pat siejamas su vitamino D stoka.
Jei ilgai gyja žaizdos, taip pat tikėtina, kad jums trūksta vitamino D.
Ilgalaikes virškinimo problemas gydytojai taip pat sieja su vitamino D trūkumu.
Daug žmonių, kuriems trūksta vitamino D, jaučia depresijos simptomus.
Mitybos specialsitai pateikia sąrašą produktų, kuriuos galite įtraukti į savo mitybą, kad gautumėte vitamino D bet kokiu metų laiku.
Žuvis
Įtraukite į savo racioną daugiau tokios žuvies kaip silkė, skumbrė, lašiša ir tunas, nes tai puikūs vitamino D šaltiniai. Itin daug vitamino D turi silkės ir lašišos. Be to, žuvis turi ir kitų vertingų medžiagų – kalcio, baltymų ir fosforo.
Vis dėlto specialistai primena marinuota žuvimi per daug nesižavėti, nes į ją paprastai dedama nemažai druskos, o druska gali pakenkti inkstams. Apskritai, inkstų problemų turintys žmonės dėl silkės vartojimo turėtų pasitarti su gydytoju.
Menkių kepenų aliejus
Jei nemėgstate žuvies, menkių kepenų aliejus yra dar vienas būdas gauti reikalingų maistinių medžiagų – tai puikus vitamino D šaltinis. Menkių kepenų aliejus daugelį metų naudojamas gydant vitamino D trūkumą, taip pat – rachitą, psoriazę ir tuberkuliozę, rašoma portale healthline.com.
Menkių kepenų aliejuje taip pat labai daug organizmui reikalingo vitamino A.
Kiaušinių tryniai
Žuvis nėra vienintelis produktas, kur gausu vitamino D. Kiaušiniai yra dar vienas geras šio vitamino šaltinis, taip pat – maistingas produktas. Kiaušinio baltyme daugiausia yra baltymų, o trynyje – riebalų, vitaminų ir mineralų, taigi, ir vitamino D. Daugiausia vitamino D yra vištų kiaušiniuose, o putpelių kiaušiniuose jo kur kas mažiau.
Grybai
Net jei nesate didelis miško grybų patiekalų mėgėjas, žinokite, kad vitamino D gausite ir iš pievagrybių. Su jais pasigamintas omletas tikrai galėtų būti sveikas pusryčių ar vakarienės patiekalas, papildantis organizmo vitaminų atsargas. Kaip rašoma portale „Womanhit“, daugiausia vitamino D yra voveraitėse ir briedžiukuose.
Avižinė košė
Kaip ir kiti pilno grūdo javai, avižos yra puikus vitamino D šaltinis. Be to, jose yra ir kitų naudingų medžiagų: mineralų, vitaminų ir sudėtinių angliavandenių, kurių reikia, kad mūsų organizmas būtų sveikas.
Maistas, praturtintas vitaminu D
Natūralūs vitamino D šaltiniai yra riboti, ypač jei esate vegetaras arba nemėgstate žuvies. Kai kurie maisto produktai, kuriuose natūraliai nėra vitamino D, yra praturtinti šia maistine medžiaga.
Sojų pienas
Augaliniai pieno pakaitalai, tokie kaip sojos pienas, dažnai yra praturtinti vitaminu D – kartu su kitomis maistinėmis medžiagomis, paprastai esančiomis karvės piene.
Apelsinų sultys
Kai kurie gamintojai apelsinų sultis taip pat praturtina vitaminu D ir kitomis maistinėmis medžiagomis, tokiomis kaip kalcis. Vis tik apelsinų sultys nėra visiems tinkamas pasirinkimas: žmonėms, linkusiems į refliuksą, tai gali pabloginti simptomus.
Taip pat sultys netinka ir sergantiems cukriniu diabetu, nes jos didina cukraus kiekį kraujyje. Bet tai puikus pasirinkimas, jei tenka gydyti žemą cukraus kiekį kraujyje.