Prieskoniai
Bloga nuotaika gali skųstis visi: ir vyresni, ir Z karta, kuri, beje, liūdesį yra linkusi jausti dažniau. Apie tai Delfi jau rašė ČIA. Tačiau iš to galima išsivaduoti maistu! Vardijant sušilti padedančius ir nuotaiką pakeliančius prieskonius, būtina paminėti muskatų riešutus, žaliuosius kardamonus ir anyžius. Žinoma, vienų prieskonių vartoti negalima, tačiau su jais galima pasigaminti puikaus nealkoholinio karšto vyno. Toks gėrimas ne tik sušildys darganotu oru, bet ir sukurs malonią, jaukią atmosferą, leisiančią atsipalaiduoti po sunkios darbo dienos ir bent vakare išsivaduoti nuo nuolatinio streso.
Salsvas prieskonių kvapas teigiamai veikia psichiką, todėl pasijusite kaip aromaterapijos seanse ir būsite apsaugoti nuo melancholijos.
Visgi piktnaudžiauti tokiais gėrimais nevalia: didelis kiekis prieskonių gali išprovokuoti alergiją.
Medus
Saldumynai, kuriuos paprastai triauškiame liūdesio ir nevilties akimirkomis, nuotaikos anaiptol nepakelia. Vienintelė išimtis – šokoladas – pripažintas laimės hormonų šaltinis. Visuose kituose konditeriniuose gaminiuose yra be galo daug cukraus, nuo kurio apima nuovargis ir prasta nuotaika. Bene geriausias pakaitalas nesveikiems saldumynams – bičių medus. Šis natūralus gardumynas kaipmat praskaidrina emociškai sudirgusio žmogaus nuotaiką. Už tai dėkoti reikia meduje esantiems elementams.
Jūros kopūstai
Bananai
Bananai – tai dar viena puiki tortų ir pyragėlių alternatyva. Juose, kaip ir jūros kopūstuose, yra vitamino B, taip pat serotonino, o šios dvi medžiagos gali sukelti euforiją primenančius jausmus. Bananus verta prisiminti ir tada, kai kankina nuovargis – jie tuojau pat pražvalins ir ilgam aprūpins energija. Vis dėlto nepamirškite apie saiką, kadangi bananai priskiriami kaloringiems vaisiams.
Kiaušiniai
Avižos
Avižų košė taip pat pasižymi tokiomis savybėmis, kurios teigiamai veikia nervų sistemą ir malšina nedidelį stresą, todėl ir avižos – puikus produktas nuo depresijos. Mokslininkai teigia, kad avižose yra aminorūgšties triptofano, kuri, patekusi į organizmą, virsta vadinamuoju laimės hormonu serotoninu. Avižose taip pat yra angliavandenių, kuriuos organizmas palaipsniui pasisavina ir kurie padeda normalizuoti kraujo cukraus lygį.
Pagrindinis žuvyje esantis blogos nuotaikos priešas – tai omega-3 riebalų rūgštys. Tiesa, jei žuvį vartojate blogos nuotaikos prevencijai, vertėtų rinktis sūdytą produktą, kadangi tik druska ir aštriais prieskoniais pagardintas maistas sugrąžina gyvenimo džiaugsmą. Taip pat žinokite, kad riebiosiose žuvyse yra daug vitamino B, o jis ne tik, kaip jau minėta, gerina nuotaiką, bet dar ir stiprina imuninę sistemą.