„Kažkur girdėjau posakį, kad cukinijas reikia auginti tik tada, jei turi daug draugų. Kas kas, bet cukinijos savo derliumi užpuola vienu kartu ir jo užtenka ne tik šeimai, bet ir draugams. Mūsų šeima jas mėgsta visais metų laikais, tad ir mėgstamų receptų turime ne vieną.
Cukinijų sezoną visada pradedu nuo įdarytų cukinijų. Kol jos dar visai mažos, pats geriausias laikas gaminti cukinijas pagal šį receptą. Mano šios vasaros atradimas – pievagrybiais įdarytos cukinijos. Receptas labai paprastas ir greitai paruošiamas.
O kai turiu laiko suktis virtuvėje, gaminu cukinijų suktinukus su rikota ir saulėje džiovintais pomidorais arba cukinijų ir fetos sūrio kišą.
Ir kaipgi be deserto? Ir čia cukinijos puikiai atlieka savo rolę. Tiesą sakant, keksiukai su cukinijomis yra labiausiai mane nustebinęs receptas iš visų gaminamų su cukinijomis. Patikėkit, šie keksiukai tikrai verti dėmesio“, – sako tinklaraščio „Valgė spalvė“ autorė Živilė Stumbrienė ir daljasi šiais bei kitais receptais.
Cukinijų apkepas su feta ir saulėje džiovintais pomidorais
Šis receptas – netyčiukas. Prieš kelionę reikėjo ištuštinti šaldytuvą ir sunaudoti cukiniją, tad sudėjau tiesiog tai kas buvo likę šaldytuve. Patikėkit, šis Italija dvelkiantis receptas tikrai vertas dėmesio. Kol užrašiau receptą, kepiau šį apkepą tris kartus, tad receptas yra tikrai patikrintas ir vertas dėmesio!
Jums reikės:
1 kg cukinijų
3 kiaušinių
150 g fetos sūrio
2 šaukštų miltų (naudoju avižinius)
150 g saulėje džiovintų pomidorų aliejuje
50 g sūrio su mėlynuoju pelėsiu
Džiovinto rozmarino
Druskos, pipirų
Gaminimas:
Cukinijas sutarkuokite burokine tarka, pabarstykite druska (nepagailėkite, aš deda maždaug šaukštą), gerai išmaišykite ir palikite pastovėti apie pusvalandį.
Tuomet cukinijas gerai nuspauskite kiaurasamtyje. Aš nuspaudžiu saujoje, tad mano turėtų cukinijų svoris sumažėja perpus.
Į cukinijų masę įmuškite kiaušinius, sutrupinkite sūrius, dėkite nusausintus ir pjaustytus saulėje džiovintus pomidorus ir viską gerai išmaišykite.
Dėkite miltus, pagardinkite pipirais, rozmarinu ir viską išmaišykite iki vientisos masės.
Gautą masę pilkite į kepimui skirtą indą (aš šiek tiek jį patepu aliejumi nuo pomidorų) ir kepkite apie 40 minučių iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.
Patiekite su grietine. Man labai patinka valgyti su tzatziki padažu – visada primena mylimą Graikiją.
Skanaus!