Kviesdamas pirkėjus išbandyti mažesnį poveikį aplinkai turinčius augalinės mitybos produktus, prekybos tinklas „Lidl“ bendradarbiauja su gyvūnų teisių organizacija „Gyvi gali“. Pirkėjai raginami bent kartais stiklinę karvės pieno keisti augalinės kilmės gėrimu. Toks pasirinkimas padeda puoselėti gyvūnų gerovę ir taip pat gali būti palankesnis sveikatai.
Augalinės alternatyvos – tvaresnės
„Įvairūs augaliniai gėrimai yra vienas pagrindinių augalinės mitybos produktų. Skaičiuojama, kad lyginant su karvės pienu, šių gėrimų žaliavų auginimo ir gamybos metu yra paliekamas net apie tris kartus mažesnis šiltnamio dujų pėdsakas. Be to, yra tausojami natūralūs gamtos ištekliai: statistikos duomenimis, tam pačiam produkto kiekiui pagaminti reikia apie dešimt kartų mažiau žemės ploto bei nuo dviejų iki dvidešimties kartų mažiau gėlo vandens“, – pasakoja R. Didjurgytė.
Pašnekovė pažymi, kad vietoj pieno vartojant daugiau augalinių gėrimų,yra mažinama ekosistemų tarša. Galvijams šerti reikia didelio kiekio pašarų, kuriuos auginant sunaudojama daug trąšų bei biologinę įvairovę žalojančių pesticidų. Trąšų perteklius dažnai patenka į vandens telkinius, kur sukelia eutrofikaciją – dumblių ir kitų augalų suvešėjimą, sutrikdantį visos ekosistemos pusiausvyrą.
„Sąmoningas pasirinkimas keisti karvės pieną augalinėmis alternatyvomis taip pat padeda mažinti pieno fermose esančių karvių skaičių ir tokiu būdu prisidėti prie gyvūnų gerovės. Stambiuose pieno ūkiuose karvės dažnai turi ribotą plotą, ne visada gali patenkinti savo rūšiai būdingus poreikius. Be to, kad karvė galėtų duoti pieno, turi gimti nauja gyvybė. Deja, vos gimę veršeliai yra atskiriami nuo motinų, o šis procesas kartojasi kone kasmet“, – pažymi M. Šermukšnė.
Mažiau riebus ir dažnai palankesnis sveikatai
Augaliniai gėrimai yra kur kas aplinkai bei gyvūnams draugiškesnis produktas, tačiau pastebima, kad žmonėms vis daugiau domintis augaline mityba, jiems svarbu ne tik gyvūnų, bet ir jų pačių sveikata. Pirmiausia, augalinius gėrimus renkasi laktozės netoleruojantys žmonės.
„Pieno netoleruojančių žmonių organizmai negali suskaidyti jame esančios laktozės (pieno cukraus). Augaliniuose gėrimuose nėra laktozės, be to, juose yra mažiau riebalų, todėl jie rekomenduojami šių medžiagų vengiantiems vartotojams. Augaliniuose gėrimuose, ypač avižų piene, taip pat gausu skaidulinių medžiagų, svarbių darniai virškinimo sistemos veiklai“, – pasakoja M. Šermukšnė.
Kalbėdama apie augalinės mitybos naudą žmogaus organizmui, pašnekovė užsimena ir apie kalcį. Nors su puikia kaulų sveikata siejamo kalcio gausu karvės piene ir jo produktuose, juo organizmą galite praturtinti ir gerdami migdolų ar sojų gėrimus bei vartodami kitą augalinį maistą: tamsiai žalias lapines daržoves, sezamų sėklas, baltąsias pupeles, raudonuosius lęšius, sojų pupeles bei tofu.
Augalinio pieno skonių įvairovė
Palankesni aplinkai ir sveikatai, augaliniai gėrimai pasižymi ir plačia skonių įvairove. Pasak organizacijos „Gyvi Gali“ vadovės, kiekvienas gėrimas turi savitą skonį ir tekstūrą, todėl jie yra naudojami skirtingiems patiekalams gaminti.
Pavyzdžiui, lyginant su kitais augaliniais gėrimais, kokosų „pienas“ yra tirštesnis bei riebesnis, todėl jis neretai naudojamas desertų gamyboje – įvairiems pyragams, ledams ar pudingams ruošti (žemiau rasite saldžios moliūgų ir kokosų panakotos receptą). Šis ingredientas taip pat dažnai naudojamas Azijos šalių virtuvėse. Be jo neapsieina ir kone garsiausias indiškas patiekalas – karis.
„Jeigu sojų gėrimas dažniausiai naudojamas nesaldžių patiekalų ir padažų gamyboje, tai natūraliai saldūs avižų, ryžių ir migdolų gėrimai yra nepakeičiami gaminant blynelius, pyragus, sausainius, glotnučius ir kt. Be to, avižų ir migdolų gėrimai išsiskiria savo kremine struktūra, todėl juos mėgstama pilti į kavą“, – vardija M. Šermukšnė.
Kviečiame pasigaminti 2 receptus: šaltibarščius su sojų pienu ir moliūgų bei kokosų panakotą.