„Daug kas galvoja, kad metant svorį būtina atsisakyti tam tikrų produktų. Tačiau tai yra klaidingas mąstymas, kadangi blogų produktų nėra ir svoriui įtakos nė vienas produktas neturi. Svoris auga tik nuo suvartotų kalorijų pertekliaus, todėl svarbu išlaikyti balansą, įvairovę ir išvengti kalorijų pertekliaus“, – pabrėžia E. Indulytė.
Bulvės gerina virškinimą ir cukraus kiekio kontrolę kraujyje
Kalbėdama apie bulvių naudą, dietistė pažymi, kad bulvės turi svarbių organizmui vitaminų ir mineralų, iš kurių daugiausiai – vitamino C, B6, fosforo, kalio ir geležies. Bulvėse taip pat gausu antioksidantų – flavonoidų, karotinoidų, fenolinių rūgščių, kurios saugo ląsteles nuo laisvųjų radikalų pažaidos.
Svarbu paminėti, kad bulvės neturi glitimo, todėl puikiai tinka netoleruojantiems glitimo ar sergantiems celiakija. Be to, bulvės suteikia ilgą sotumo jausmą.
„Labai svarbus ir bulvių paruošimas. Jei bulves valgysite tik bulvinių blynų, kugelio ar cepelinų su gausiu grietinės ir spirgų padažu pavidalu, tokiu atveju tai nebus naudinga kūno linijoms. Tačiau ir šių patiekalų nereikia paversti blogais ir retkarčiais jais galite pasimėgauti, nes, kaip ir minėjau, blogų produktų ar patiekalų nėra“, – teigia E. Indulytė.
Saldžiosios bulvės (batatai)
Daugelis saldžiąsias bulves renkasi kaip sveikesnę alternatyvą, tačiau pasak E. Indulytės, didelių skirtumų tarp tradicinės ir saldžiosios bulvės nėra.
Batatai yra kaloringesni ir turi šiek tiek daugiau angliavandenių bei skaidulų nei įprastos bulvės. 100 gramų įprastų bulvių turi 77 kalorijas, saldžioji bulvė – 86 kalorijas. Tas pats kiekis įprastos bulvės turi 17 gramų angliavandenių ir 2,1 gramų skaidulų, o 100 gramų batatuose – 20 gramų angliavandenių ir 3 gramai skaidulų.
Dietistė ragina nebijoti bulvių ir drąsiai įtraukti jas į savo racioną, o taip pat siūlo išbandyti greitą ir sotų užkandį iš bulvių:
Ingredientai:
• 150 g bulvių
• 80 g morkų
• 60 g sūdytos silkės
• 20 g svogūnų
• 10 g saulėgrąžų sėklų
• 1 a. š. pomidorų pastos
• 0,5 a. š. lydyto sviesto, kepimui
• Druskos, pipirų, pagal skonį.
Gaminimas:
1. Bulves išvirti su lupena, pasūdytame vandenyje.
2. Morkas sutarkuoti, svogūną supjaustyti, sudėti į keptuvę ir apkepinti.
3. Šiek tiek apkepus daržovėms įdėti pomidorų pastos, įpilti truputį vandens, suberti saulėgrąžų sėklas, prieskonius ir patroškinti keletą minučių, kol paminkštės.
4. Išvirtas bulves supjaustyti norimo storio riekelėmis, ant jų dėti paruoštas morkas ir ant viršaus silkės gabalėlius.
5. Labai skanu su burokėlių, raugintų agurkų, krapų salotomis.
Skanaus!