„Daug kas galvoja, kad metant svorį būtina atsisakyti tam tikrų produktų. Tačiau tai yra klaidingas mąstymas, kadangi blogų produktų nėra ir svoriui įtakos nė vienas produktas neturi. Svoris auga tik nuo suvartotų kalorijų pertekliaus, todėl svarbu išlaikyti balansą, įvairovę ir išvengti kalorijų pertekliaus“, – pabrėžia E. Indulytė.

Bulvės gerina virškinimą ir cukraus kiekio kontrolę kraujyje

Kalbėdama apie bulvių naudą, dietistė pažymi, kad bulvės turi svarbių organizmui vitaminų ir mineralų, iš kurių daugiausiai – vitamino C, B6, fosforo, kalio ir geležies. Bulvėse taip pat gausu antioksidantų – flavonoidų, karotinoidų, fenolinių rūgščių, kurios saugo ląsteles nuo laisvųjų radikalų pažaidos.

„Be turimų naudingų medžiagų, bulvės taip pat gerina cukraus kiekio kontrolę kraujyje – jose yra specialios rūgšties krakmolo, vadinamo atspariu krakmolu, kuris mažina atsparumą insulinui. Šis krakmolas storojoje žarnoje maitina gerąsias bakterijas ir skatina jų dauginimąsi, o tai gerina virškinimą“, – sako specialistė.

Svarbu paminėti, kad bulvės neturi glitimo, todėl puikiai tinka netoleruojantiems glitimo ar sergantiems celiakija. Be to, bulvės suteikia ilgą sotumo jausmą.

„Labai svarbus ir bulvių paruošimas. Jei bulves valgysite tik bulvinių blynų, kugelio ar cepelinų su gausiu grietinės ir spirgų padažu pavidalu, tokiu atveju tai nebus naudinga kūno linijoms. Tačiau ir šių patiekalų nereikia paversti blogais ir retkarčiais jais galite pasimėgauti, nes, kaip ir minėjau, blogų produktų ar patiekalų nėra“, – teigia E. Indulytė.

Dietistė sako, kad naudingiausias bulvių paruošimo būdas yra jas verdant su lupena, kadangi taip išsaugoma daugiausiai vitaminų ir mineralų. Tačiau bulves taip pat tinka kepti orkaitėje ar karšto oro gruzdintuvėje, troškinti ir garinti.

Saldžiosios bulvės (batatai)

Daugelis saldžiąsias bulves renkasi kaip sveikesnę alternatyvą, tačiau pasak E. Indulytės, didelių skirtumų tarp tradicinės ir saldžiosios bulvės nėra.

„Daugelis mano, kad tai geresnis pasirinkimas nei įprastos bulvės. Žinoma, jos taip pat yra naudingos, bet pažvelgus į abiejų maistingumą – didelių skirtumų nerasime, didžiausi jų – skonis, augimo vieta ir kaina. Tad teigti, kad jos yra geresnės, negalime, čia tik skonio reikalas“, – sako dietistė.

Batatai yra kaloringesni ir turi šiek tiek daugiau angliavandenių bei skaidulų nei įprastos bulvės. 100 gramų įprastų bulvių turi 77 kalorijas, saldžioji bulvė – 86 kalorijas. Tas pats kiekis įprastos bulvės turi 17 gramų angliavandenių ir 2,1 gramų skaidulų, o 100 gramų batatuose – 20 gramų angliavandenių ir 3 gramai skaidulų.

Dietistė ragina nebijoti bulvių ir drąsiai įtraukti jas į savo racioną, o taip pat siūlo išbandyti greitą ir sotų užkandį iš bulvių:

Bulvių sumuštinukai su morkomis ir silke

Ingredientai:
• 150 g bulvių
• 80 g morkų
• 60 g sūdytos silkės
• 20 g svogūnų
• 10 g saulėgrąžų sėklų
• 1 a. š. pomidorų pastos
• 0,5 a. š. lydyto sviesto, kepimui
• Druskos, pipirų, pagal skonį.

Gaminimas:

1. Bulves išvirti su lupena, pasūdytame vandenyje.
2. Morkas sutarkuoti, svogūną supjaustyti, sudėti į keptuvę ir apkepinti.
3. Šiek tiek apkepus daržovėms įdėti pomidorų pastos, įpilti truputį vandens, suberti saulėgrąžų sėklas, prieskonius ir patroškinti keletą minučių, kol paminkštės.
4. Išvirtas bulves supjaustyti norimo storio riekelėmis, ant jų dėti paruoštas morkas ir ant viršaus silkės gabalėlius.
5. Labai skanu su burokėlių, raugintų agurkų, krapų salotomis.

Skanaus!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį. Daugiau informacijos Taisyklėse ir info@delfi.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją