Kuo ypatingas antioksidantas resveratrolis? Ar tiesa, kad jis pats stipriausias gamtoje aptinkamas antioksidantas, galingesnis už vitaminą C, Q10 etc.?
Resveratrolis yra gerai žinomas įvairių augalų, įskaitant vynuogių, žemės riešutų ir uogų polifenolinis junginys. Vienas iš galimų mechanizmų, kuriuo resveratrolis atlieka savo vaidmenį, – uždegiminių reakcijų slopinimas veikiant imunines ląsteles. Todėl, resveratrolis pasižymi kardioprotekciniu (mažina kraujospūdį, MTL-Ch – taip vadinamą „blogąjį“, trigliceridų koncentraciją), neuroprotekciniu (mažina Alzheimerio, Parkinsono, Hantingtino ligų riziką), antivėžiniu (gali slopinti vėžinių ląstelių augimą, keisti vėžinių ląstelių genų raišką, pasižymi chemoterapinėmis savybėmis), antidiabetiniu (didina jautrumą insulinui, teigiamai veikia gliukozės koncentraciją), antioksidaciniu (turi dvigubą poveikį – gali padidinti antioksidacinių fermentų aktyvumą ir veikti kaip laisvųjų radikalų valiklis; mažina uždegiminius rodiklius organizme), antiglikaciniu (gliukozei/ fruktozei jungiantis su baltymais, formuojasi glikacijos produktai, kurie įvairiu lygmeniu žeidžia ląsteles ir audinius), senėjimą stabdančiu ir gliukozės apykaitą gerinančiu poveikiu.