Ne vienas vaikystėje iš tėvų ar senelių girdėjo, kad aguonos migdo, tačiau gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė šį mitą pranešime žiniasklaidai paneigia: „Mokslininkai patvirtino, kad opiatų yra tik baltame skystyje, kuris išsiskiria sutraiškius pačią aguonos galvutę. Jie gali sukelti mieguistumą bei šiek tiek malšinti skausmą, bet pačiose aguonų sėklose opiatų nėra. Jų gali atsirasti tik tuomet, kai pažeidžiamas gamybos procesas, bet prekybos centruose parduodamos aguonos yra išvalytos nuo opiatų.“
Aguonų grūdeliai virškinami labai minimaliai, o tai reiškia, kad tos maistinės medžiagos, kurių yra aguonų sėklose, įsisavinamos mažiau: „Aguonos labiausiai vertinamos dėl skaidulų, kurios reikalingos žarnynui ir žarnyno bakterijoms. Be to, aguonose yra ir šiek tiek mangano, kuris yra svarbus kraujo krešėjimui ir kaulų tvirtumui. Taip pat randama kalcio, magnio, vario, šiek tiek B grupės vitaminų. Tiesa, kadangi aguonų grūdeliai yra beveik nevirškinami, negalima teigti, kad jie yra šių mineralinių medžiagų šaltinis.“
Beje, iš aguonų sėklų galima spausti aliejų, nors tai nėra populiaru dėl didelių sąnaudų. Toks aliejus būtų naudingas dėl alfa linoleno rūgšties, kurios šiek tiek randama aguonose. „Apibendrinant galima pasakyti, kad aguonos neturi ypatingų naudų, tačiau su jomis siejamos senos lietuvių švenčių kulinarinės tradicijos, o į kasdienį racioną jos retkarčiais įtraukiamos, kad papuoštų patiekalus bei suteiktų jiems savito skonio“, – sako gydytoja dietologė.
Ir pyragai, ir bandelės
Pasak „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, daugelis pirkėjų nori ne tik iš parduotuvės parsinešti gardžių pyragų ir bandelių, bet ir jų išsikepti namuose. Net jei neturite daug patirties virtuvėje, su vaikais galite išsikepti kūčiukų, kurie taip pat paskaninami aguonomis: juos gaminti mažieji itin mėgsta ir paskui noriai juos kramsnoja – tegul tai bus mielas prieššventinių vakarų šeimos užsiėmimas.
Nesudėtinga su vaikais išsikepti ir naminių sausainių – jiems patinka iš kvapnios tešlos formelėmis išspausti dailias figūrėles, o iškepusius dekoruoti pabarstukais, aguonomis ar glajumi. Be to, verta vieną žiemos vakarą paskirti meduolinio namelio lipdymui ir puošimui – jis džiugins akį iki pat švenčių ir ugdys vaikų kantrybę, nes tikrai sunku atsispirti saldžių prieskonių aromatui.
Prekybos tinklas siūlo pasigaminti tradicinį Kūčių vakaro patiekalą – aguonų pieną, o su vaikais išsikepti gardžių ragelių.
Reikės:
1 stiklinės aguonų;
2 stiklinių vandens;
1 šaukšto medaus;
2 šaukštų cukraus.
Gaminimo eiga:
1. Aguonas užpilkite verdančiu vandeniu, truputį pakaitinkite, palikite atvėsti ir išbrinkti.
2. Tada jas nukoškite ir du kartus sumalkite mėsmale.
3. Sumaltas aguonas užpilkite verdančiu vandeniu, išmaišykite. Nukoškite per tankų sietelį ar marlę. Aguonų pieną paskaninkite cukrumi ir medumi arba tik medumi.
4. Gėrimą supilkite į ąsotį ir atvėsinkite.
Reikės:
250 g aguoninio kepinių įdaro;
1 kg bemielės tešlos pyragams;
3 vnt. kiaušinių;
50 g sviesto;
100 g braškių džemo.
Gaminimo eiga:
1. Į indą sudėkite aguoninį kepinių įdarą, įmuškite 2 kiaušinus ir supilkite 50 g ištirpinto sviesto, gerai išmaišykite.
2. Iš tešlos iškočiokite didelį apskritimą, supjaustykite jį į 8–12 dalių kaip picą.
3. Ant kiekvienos tešlos dalies dėkite aguonų masės ir šiek tiek braškių džemo.
4. Tešlą su įdaru suvyniokite kaip ragelį.
5. Paruoštus ragelius dėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Patepkite išplaktu kiaušiniu ir šaukite kepti į įkaitintą iki 220 °C orkaitę. Kepkite apie 12–14 minučių.
Skanaus!