„Pirmas dalykas, kurį norėčiau pasakyti lietuviams: nustokite virti makaronus piene. Kai pirmą kartą pamačiau pienišką sriubą, buvau kaip reikiant nustebęs“, – kvatoja Matteo.

Italams makaronai yra šventas reikalas. Virtuvės šefas tikina, kad pasigaminti makaronus patiems namuose yra ne taip sunku, kaip daugelis įsivaizduoja. Jei neturite tam laiko, Matteo pataria du dalykus: nepirkite pigiausių makaronų ir laikykitės instrukcijų, nurodytų ant pakuotės.

„Geriau makaronus virti minute trumpiau nei viena minute per ilgai. Nepervirtus juos lengviau suvirškinti.

Makaronų forma tarsi savaime praneša, koks padažas labiausiai tinka. Ilgiems makaronams tinka skystesnis padažas, nes jų paviršius didesnis. Jei makaronai yra su skylutėmis, tuomet labiau tiks tirštesnis mėsos ar daržovių padažas“, – pataria profesionalas.

Itališkos padažų gaminimo gudrybės

Makaronams paskaninti Matteo pataria naudoti šviežias sezonines daržoves ir iš jų pagamintus padažus.

„Paprasta itališka gudrybė: į ruošiamą padažą kelioms minutėms įdėkite šviežių žolelių (baziliką, rozmariną, šalaviją) ir paskui jas išimkite. Taip padaže lieka jų skonis ir aromatas, bet nelieka jokių tarp dantų besiveliančių dalykų. Šiek tiek kitaip yra su bazilikais, dažnai padažui naudoju baziliko stiebelius, kuriuos paskui taip pat išimu, o lapus palieku patiekalo dekoracijai.

Tą pačią taisyklę galima pritaikyti ir česnakui: sutraiškykite skiltelę, įdėkite į padažą, bet prieš patiekiant ją išimkite. Taip natūralūs aliejai ir aromatai lieka padaže, bet paties gan sunkiai virškinamo česnako nebelieka“, – sako Matteo.

Norintiems paruošti tirštą padažą jis pataria nedėti sviesto ar grietinėlės, nes šie riebūs ingredientai sukuria tarsi barjerą burnoje ir užgožia visus kitus skonius. Italai į padažą įpila šiek tiek vandens, kuriame verda makaronus, o ir pačius makaronus paskutinę minutę palieka pavirti padaže. Taip makaronuose esantis krakmolas sutirština padažą.

Gali atvykti į jūsų virtuvę

„Kai yra pats pomidorų sezonas, mėgstu gaminti makaronus su pomidorų padažu. Italijoje daugelis pasigamina didesnį kiekį pomidorų padažo, supilsto jį į tamsius butelius, kad mažiau oksiduotųsi ir palieka vėsioje vietoje žiemai. Kai orai atvėsta mėgstu ruošti sotesnius padažus, pavyzdžiui, su gorgonzolos sūriu ir graikiškais riešutais. Tokie padažai suteikia daugiau energijos“, – sako virtuvės šefas, kviečiantis visus, norinčius išmokti pasigaminti makaronus ir labiausiai prie jų tinkančius pagardus, į savo rengiamas pamokas kulinarijos studijoje Vilniuje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį. Daugiau informacijos Taisyklėse ir info@delfi.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)