Kaip pastebi Martynas Vildžiūnas, žmonės nuolat užsinori naujų skonių, tad neverta įsikibti kelių rūšių kepinių, nors jie būtų ir labai populiarūs. Be to, keičiantis sezonams simpatijos tam tikriems ingredientams keičiasi radikaliai.

„Tam tikri kepinių skoniai mums, lietuviams, augte įaugę. Pavyzdžiui, tikras populiarumo fenomenas yra cinamoninė bandelė. Net sakyčiau, kad jei neketini kepti cinamoninių bandelių, geriau kepyklos ir neatidaryk, – juokiasi kepyklos „Boka“ Vilniuje įkūrėjas. – Ir nesakyčiau, kad jos yra tik pastarųjų metų mada, – tai mūsų tradicija. Cinamonas mūsų regione mėgstamas nuo seno, jo kvapas asocijuojasi su šaltais vakarais, mamos, močiutės kepiniais. O, pavyzdžiui, Prancūzijoje bandelė su cinamonu yra tiesiog vienas iš kepinių.“

Cinamoninės bandelės

Pamišę dėl skonių iš vaikystės

Dar vienas fenomenaliai populiarus skonis, kuris Vildžiūnui yra šiokia tokia mįslė, – pistacijų. Kepiniai su pistacijų kremu ypač mėgstami, kai kurie žmonės nė nesvarsto ragauti ką nors kito. Kodėl pistacijos tokios populiarios, jis tik spėlioja.

„Gal tai dabartinių tridešimtmečių-keturiasdešimtmečių nostalgija paauglystei, kai pistacijos pas mus tik atsirado ir buvo egzotika, kai gliaudydavome jas su tėvais. O gal prisideda ir kelionės į Italiją, kur daug kas paragauja pistacijų ledų ir kitų desertų su jomis“, – spėja.

Martynas Vildžiūnas

Be pistacijų labai mėgstami ir lazdynų riešutai. Tai lengviau suprantama, nes lazdynmedžiai pas mus auga, šie riešutai niekada nebuvo didelė retenybė.

Dar du nostalgiški skanėstai, kuriuos dažnas atsimena iš vaikystės, – morkų pyragas ir klasikinis tinginys.

„Kartą dariau savotišką tyrimą: apvažiavau įvairiausias Vilniaus kavines – neradau nė vienos, kuri neturėtų tinginio“, – pasakoja pašnekovas.

Patinka egzotika

Nors vaisiai ir uogos labiau priklausomi nuo sezono, tačiau kepiniai su mangais ar pasiflorais Lietuvoje noriai valgomi visada. „Tai nė nestebina. Ko gero, nerasi žmogaus, kuris nemėgtų gerų mangų, pasiflorai žavi skonio balansu“, – dalijasi.

Įdomu, kad kepiniai su obuoliais ima karaliauti rudenį, o pavasarį, vos atšyla, niekas jų nebenori. Vasarą visi pageidauja uogų – braškių, šilauogių, patinka kepiniai su juodųjų serbentų džemu.

Bet, pastebi Vildžiūnas, kepiniai su agrastais, rabarbarais lieka visiškai nišiniai.

Martynas Vildžiūnas

Iš kepinių tikisi instagramiškumo

Pašnekovas taip pat priduria, kad kokio skonio bebūtų bandelė, pirkėjui labai svarbi kepinio išvaizda. Kai tai nėra naminis kepinys, visiems norisi kažko ypatingo, ką galima ne tik valgyti, bet ir fotografuoti, filmuoti, dalintis vaizdais socialiniuose tinkluose.

Tai M.Vildžiūno nestebina: „Pirmiausia žmogus perka akimis, todėl vaizdas turi būti „skanus“. Manau, pasikeitė ir pats supratimas apie kepyklą – tai ne kokia miltuota vieta, bet tokia, kur viskas turi būti tvarkinga ir gražu. Ne veltui išpopuliarėjo ir kepyklos, kuriose lankytojai gali matyti ir kepinių gamybos procesą.“.

Trapūs sviestiniai prancūziški sausainiai

Trapūs sviestiniai prancūziški sausainiai

M. Vildžiūnas yra prancūziškų kepinių gerbėjas. Ir nors jo įkurtoje kepykloje sausainiai nekepami, tačiau jis negali atsispirti sviestu, vanile kvepiantiems sausainiams, kilusiems iš Elzaso regiono Prancūzijoje. Šie sausainiai kartais vadinamiems „Butterbredele“. Jei tokius sausainius formuosite naudodami Kalėdines formeles, jie puikiai tiks šventėms.

Ingredientai:

tešlai:

425 g miltų (550D)

240 g minkšto sviesto

keli lašai vanilės ekstrakto

100 g cukraus

1,5 šaukšto vanilinio cukraus

25 g (4 šaukštai) migdolų miltų

25 g (3 šaukštai) cukraus pudros

2 maži kiaušiniai (jei norite tikslumo, sverkite, reikia 80 g kiaušinių masės)

2 šaukšteliai kepimo miltelių

viršui aptepti:

1 kiaušinio trynys

Gaminimas:

1. Dubenyje šluotele sumaišykite minkštą sviestą, vanilės ekstraktą, cukrų, vanilinį cukrų, migdolų miltus, cukraus pudrą. Tuomet įsijokite 125 g miltų ir darsyk išmaišykite. Įmuškite kiaušinius ir gerai išmaišykite. Kai mišinys taps vienalytis, suberkite likusius 300 g miltų, persijotų su kepimo milteliais, ir išmaišykite paskutinį kartą.

2. Susukite tešlą į maistinę plėvelę ir palikite 1 val. pailsėti šaldytuve.

3. Įkaitinkite orkaitę iki 180°C. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi.

4. Išimkite tešlą iš šaldytuvo ir iškočiokite 4 mm storio lakštą. Specialiomis formelėmis išpjaukite sausainius ir išdėliokite juos ant kepimo skardos. Aptepkite kiaušinio tryniu, dėkite į orkaitę ir tada kepkite 15–20 min.

5. Prieš ragaudami leiskite sausainiams atvėsti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį. Daugiau informacijos Taisyklėse ir info@delfi.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją