Alfas Ivanauskas kalbino kombučios pradininką Lietuvoje, „Vilko kombucha“ įkūrėją Andrių Vilką.
Trumpai papasakokite, kas yra kombučia?
Iš tikrųjų kombučia Lietuvoje nėra naujas dalykas. Tiesiog ji nebuvo taip vadinama, o visi šį gėrimą žinojo kaip arbatinį grybą. Devyniasdešimtaisiais tikriausiai jį augino kas trečia šeima. Laikydavo stiklainyje tam, kad pagerintų virškinimą. Kaip kombučia tai atsirado gal 2014 metais, Amerikoje, kaip ir kitose pasaulio šalyse, pradėjo populiarėti maždaug 2012 metais.
Kokių gerųjų savybių turi šis gėrimas? Ir kodėl žmonės turėtų jį vartoti?
Visų pirma, cukrus esantis kombučioje yra suskaidytas į gliukozę, fruktozę, todėl tai yra visiškai saugu organizmui ir iš čia pagaminamos visos gerosios rūgštys. Kiek domėjausi, šiame gėrime randama apie 160 skirtingų kultūrų, bakterijų, gerųjų mielių. Todėl pagrindinė nauda yra virškinimui. Didžioji dalis bakterijų yra tokios pačios kaip mūsų organizme ir jos padeda skaidyti maistą. Kitos geros savybės, kad ji gerai energizuoja ir pažadina geriau nei kava ar energiniai gėrimai. Bei žinoma – gera savijauta.
Kaip reikėtų gerti kombučią? Kiek kartų per dieną ar kokios temperatūros?
Priklauso nuo to, kokiu tikslu ją geriame? Jei žmogus geria norėdamas pagerinti virškinimą, geriausia būtų rinktis pirmos fermentacijos kombučia. Joje bus daugiausiai naudingų medžiagų, bet nereikia jos padauginti. Užtenka išgerti vieną stiklinę valgio metu, kad bakterijos papultų į organizmą ir ten atliktų savo darbą. Šis gėrimas dabar perėjo iš stiklaininio gėrimo į limonadus, netgi atėjo madą, kad ji tapo kaip alternatyva alkoholiui, pakeičiant šampaną ar vyną. Šio gėrimo galima išgerti ir daugiau, nes antroje fermentacijoje nesusidaro tiek daug rūgščių. Galite išgerti net ir litrą per dieną.
Alfas laidoje gamino traškius ledų vaflius su uogų padažu, pomidorinį mėsainį su mocalera bei lengvą ir greitą patiekalą falafelių mėgėjams.