Retas kuris iš mūsų šiais laikais vartome receptų knygas. Patogiausias ir greičiausias būdas pasigaminti ką nors skanaus ir neragauto – susirasti patinkantį receptą internete.
Socialiniai tinklai tiesiog sprogsta nuotraukomis ir vaizdo įrašais, kuriuose ir paprastos namų šeimininkės, ir garsios kino, teatro, televizijos žvaigždės demonstruoja savo kulinarinius bei konditerinius gebėjimus.
Nors Joniškėlyje gyvenanti maisto tinklaraštininkė Loreta Karaliūnienė nesijaučia žvaigžde, toks jos kuklumas, ko gero, kiek perdėtas. Paprastų, nesunkiai pasigaminamų patiekalų receptais besidalinančią moterį stebi daugiatūkstantinė sekėjų auditorija, o jos tinklaraštis life.lorjus.com per metus peržiūrimas beveik du milijonus kartų!
Du milijonai peržiūrų
Su Loreta susitikome jos namuose Joniškėlyje. Atvira, kartu su svetaine sujungta virtuvė sužavėjo savo stilingumu ir skoningai parinktomis bei preciziškai suderintomis detalėmis. Kaip vėliau prisipažins, interjero dekoras – vienas iš jos pomėgių.
Nors nesitarėme dėl degustacijos, buvome pavaišinti maltos mėsos krepšeliais su ananasais ir sūriu.
„Tai mano hitas – vien instagrame šio patiekalo receptas buvo peržiūrėtas daugiau nei 164 000 kartų“, – prasitaria joniškėlietė, dėdama maistą į lėkštes.
Nors Loreta kilusi iš kaimyninio Pakruojo rajono Klovainių miestelio, Joniškėlis jai anaiptol ne svetimas.
„Čia, pas mano močiutę Juliją Šimkienę, prabėgo visos mano vasaros. Ji labai skaniai gamindavo. Dabar, kai pagalvoju, ruošti maistą daugiau išmokau iš močiutės nei iš mamos“, – prisimena Loreta.
Prieš penkiolika metų Loreta amžiną meilę prisiekė Justinui Karaliūnui. Pora augina du sūnus – Gediminą ir Augustiną.
Neseniai atšventė sukaktuves. Paklausta, ką tokią ypatingą progą gamino, moteris prapliumpa juoku:
„Ta proga nieko nedariau – važiavome į „Makdonaldą“. Taip pirmą kartą sutapo, kad nepavyko susirinkti artimiesiems, tad atšventėme vieni.“
Loreta Karaliūnienė beveik kasdieną gamina ir receptais dalijasi socialiniuose tinkluose bei savo tinklaraštyje. Tačiau prieš beveik dešimt metų, kai kartu su Justinu kūrė life.lorjus.com puslapį, sumanymas buvo visiškai kitoks.
„Pirminė mintis buvo tokia, kad tai bus internetinė platforma, kurioje visi norintys galės dalintis savo receptais. Reikėjo pradžios, tai įkėliau vieną receptą, po to – antrą. Sulaukiau palaikymo, dėmesio, o tai savaime skatino gaminti bei dalintis toliau. Taip ir gimė šis puslapis, – pradžią prisimena Loreta.
Dabar tinklaraštyje – daugiau nei 2 000 įrašų. Per mėnesį atsiranda apie 20 naujų.
„Pernai įvyko didelis šuolis – per metus tinklaraštis buvo peržiūrėtas beveik du milijonus kartų. Ir tai buvo labai stipri paskata pasitempti. Atsirado daug naujų sekėjų, prasiplėtė auditorija, ėmiau receptais dalintis ne tik feisbuke, bet ir instragrame, ir tiktoke. Pajutau, kad rašau ne tik sau“, – pasakoja.
Pirmasis įvertina vyras
„Aš nesu receptų kūrėja. Man tiesiog patinka gaminti, fotografuoti, filmuoti ir tuo dalintis su visais. Tai tokia saviraiškos forma“, – prisipažįsta Loreta.
Moteris pasakoja, kad idėjų randa ir senose receptų knygose, ir internete. Prieš gamindama visuomet pagalvoja, ką galėtų pakeisti, patobulinti. O tai, kas išeina, pirmiausia atiduoda vyro Justino teismui.
„Jis sąžiningas, bet taktiškas vertintojas. Jei jam kažkas nelabai patinka, tuomet pasako „na, įdomiai čia tau gavosi“. Kita vertus, jei pasakytų, kad neskanu, turėtų mus vežtis kažkur pavalgyti“, – kvatojasi pašnekovė.
Reklama
Joniškėlietė šeimai ir internetinei auditorijai gamina beveik kasdien.
„Pagaminti, nufotografuoti, nufilmuoti ir aprašyti patiekalą užtrunka apie keturias valandas. Tai beveik jau kaip darbas“, – tikina tinklaraštininkė.
Tie, kurie nuo pirmų dienų seka Loretą socialiniuose tinkluose, ko gero, pastebėjo, kad paskutiniais metais smarkiai pasikeitė jos ir nuotraukų, ir keliamų trumpų filmukų (angl. – reels) kokybė.
„Baigiau kursus. Dabar esu multimedijos paslaugų teikėja. Dirbu su Adobe kuriamomis programomis. Jos suteikia gerokai daugiau kūrybinės laisvės ir galimybių. Koks turi būti žiūrimas reels’as? Vieno recepto čia nėra. Pastebėjau, kad žmonėms patinka, kai receptas yra įgarsintas ir jame aiškiai susakyta, kaip ir ką reikia daryti. Tai yra ta trumpa, koncentruota informacija, kurią pamatęs žmogus užsinorėtų eiti gaminti“, – pasakoja joniškėlietė.
Padidėjus auditorijai, Loreta sulaukė ir reklamos užsakovų pasiūlymų.
„Jų tikrai netrūksta, bet aš priimu tik mažą dalį. Kodėl? Aš myliu bei gerbiu savo sekėjus ir nenoriu jų užversti reklamomis. Kita vertus, aš dirbu tik su tais prekiniais ženklais, iš kurių pati perku ir naudoju“, – svarsto Loreta.
Ar iš to įmanoma gyventi?
„Tai veikiau nepastovus priedas prie pajamų“, – sako.
Vyrukų maistas
Daug ir įvairiai gaminančios moters šaldytuvas – beveik visuomet pilnas produktų.
„Kartą per savaitę važiuojame apsipirkti. Ir tai dažniausiai būna ta diena, kai aš negaminu, o valgome kokioje nors kavinėje ar restorane. Po tokios poilsio dienos vėl su džiaugsmu stoju prie viryklės“, – šypsosi Loreta.
Jei užsuksite į joniškėlietės tinklaraštį, beveik visi ten esantys receptai jus nustebins savo paprastumu.
„Man patinka rimti, mėsiški patiekalai, tokie, kokius mėgsta ir valgo mano vyrukai. Aš laikausi tos nuomonės, kad namuose gaminamas maistas turi būti skanus ir paprastai pagaminamas. Egzotikos galima paragauti restorane“, – pastebi.
Beje, moters anyta – garsi Lietuvos žolininkė Adelė Karaliūnaitė.
„Ji taip pat noriai ragauja mano gamintus patiekalus, bet nėra tokia griežta kritikė kaip Justinas (juokiasi). Savo firminį patiekalą – šonkaulių kelmą – išmokau iš Adelės. Jis taip man „prilipo“, kad be jo jau neįsivaizduojam nei Kalėdų, nei Velykų“, – prisipažįsta.
Paklausta, koks patiekalas labiausiai patinka pačiai Loretai, ji skėsteli rankomis…
„Karšti sumuštiniai! Žinote, kas benutiktų, bet mano šaldytuve turi būti batono, sūrio, dešros, pieno ir kiaušinių. Iš šių produktų visuomet sugalvosiu, ką padaryti (juokiasi). O šiaip, saldumynų aš nemėgstu. Man geriau mėsytė…“ – sako.
Dar vienas įdomus faktas – Loreta, priešingai nei dauguma šiuolaikinių moterų, visiškai nesižavi virtuvine technika. Orkaitė ir karšto oro gruzdintuvė – pagrindiniai jos įrankiai.
„Man patinka viską plakti rankomis. Turėjau virtuvės kombainą – man „neprilipo“. Atidaviau Adelei. Aš net cepelinams tarkuoju rankomis“, – nustebina.
Vietos užteks visiems
Tiktoko platformoje Loretą seka beveik 24 000, instagrame – 16 000, feisbuke – apie 18 000 sekėjų.
„Tiktokas mano gyvenime atsirado kaip pokštas. Aš buvau pakankamai skeptiškai nusistačiusi šio socialinio tinklo atžvilgiu, bet išėjo taip, kad ten turiu didžiausią auditoriją ir iš ten gavau kol kas didžiausią reklamos užsakymą“, – tikina moteris.
Paklausta, ar nejaučia konkurencijos su kitais maisto tinklaraštininkais, kurių Lietuvoje dabar labai daug, Loreta atsako filosofiškai: „Vietos užteks visiems.“
Statistinis Loretos Karaliūnienės kuriamo turinio skaitytojas – 25–50 metų amžiaus moteris.
„Kartais būna, mane atpažįsta, pakalbina. Malonu. O šiaip aš turiu tokį labai įdomų sekėjų ratą. Jie viešai retai komentuoja, tačiau rašo labai daug asmeninių žinučių. Yra net susiformavęs toks virtualus moterų būrelis, kurios kartu su manimi gamina, klausia patarimų, konsultuojasi, jei kas nepavyksta. Būna ir tokių, kurie parašo kažką labai negražaus. Prieš keletą metų gavusi tokią žinutę, ko gero, būčiau apsiverkusi. Dabar – perskaitau, nusišypsau ir užblokuoju“, – juokiasi pašnekovė.
Ar kasdien ką nors gaminant nepritrūksta minčių?
„Kūrybinės krizės, kaip ir visiems, pasitaiko. Tokiais atvejais pats geriausias įkvėpimo šaltinis – trys alkani vyrai šalia“, – šypteli Loreta Karaliūnienė.
„Havajų kotletai“ arba maltos mėsos krepšeliai su ananasais ir sūriu
Reikės:
700 g malto kiaulienos kumpio
150 g fermentinio sūrio
7 konservuotų ananasų griežinėlių
1 kiaušinio
1 didesnės morkos
2 skiltelių česnako
pundelio svogūnų laišk
žiupsnelio druskos
maltų kvapiųjų pipirų
šaukšto prieskonių mišinio maltai mėsai
Gamybos eiga galima pažiūrėti video įraše: