Raugintų kopūstų nauda sveikatai niekada neabejota – tai labai senas produktas. Tai kaipgi veikia ši išrūgusi daržovė ir kokias ligas ja geriausia gydyti?

Žarnyno sanitarai

Taip rauginti kopūstai vadinami dėl to, kad juose yra ir pieno, ir acto rūgščių, slopinančių puvimą sukeliančių bakterijų dauginimąsi.

Be to, sūrymas, išlaikantis visas vertingąsias kopūstų savybes, neturi stambių maistinių skaidulų, kartais sukeliančių skrandžio skausmus ir pilvo pūtimą.

Raugintų kopūstų sultys naudojamos apetitui gerinti ir virškinimo procesams suaktyvinti tiems pacientams, kurių skrandžio rūgštingumas sumažėjęs, pasireiškus žarnyno parezei po chirurginių operacijų, neurologiniams ligoniams, ilgai gulėjusiems ligos patale, dirbantiesiems sėdimą darbą ir gyvenantiesiems sėslų gyvenimą.

Kokteilis iš pusės stiklinės kopūstų sūrymo ir tokio pat kiekio šviežių pomidorų sulčių pagelbės sergantiesiems kepenų ligomis (suprantama, prieš tai būtina pasitarti su gydytoju). Gerti jį reikia 3–4 kartus per dieną po valgio – ir kuo ilgiau, tuo geriau.