Ar žinojote, kad arbūzai...?
- Iš gimtosios Afrikos į kitas šalis paplito X a. Šiuo metu daugiausia arbūzų pasaulyje užaugina Kinija – šioje šalyje arbūzas yra dažna dovana einant į svečius.
- Visgi kur kas įdomiau Japonijoje, kur auginami įvairių formų arbūzai, ypač populiarūs – kvadratiniai. Arbūzai auginami specialiose kvadrato formos dėžėse – vaisiui didėjant, jis pritaiko savo formą prie dėžės, kurioje yra. Taip susiformuoja ne tik kvadratiniai arbūzai – šiuo metu Japonijoje galima rasti ir trikampių ar net širdelės formos arbūzų.
- Sakoma, kad didelis arbūzų mėgėjas buvo rašytojas Markas Tvenas – šiuos vaisius jis yra pavadinęs angelų maistu.
- Arbūzai noksta ilgai – nuo 85 iki 100 dienų, o kai kuriems jų reikia ir daugiau laiko. Šiluma ir saulė – būtinos sąlygos, kad arbūzai augtų dideli ir skanūs.
Gineso rekordų knygoje užfiksuotas didžiausias pasaulyje arbūzas svėrė kiek daugiau nei 118 kilogramų. Jis užaugintas 1990 m. JAV, Tenesio valstijoje.
Arbūzas – ant grilio, į troškinį ar glotnutį
Arbūzas, neabejotinai, vasaros vaisius, kurio pardavimus lemia ne tik sezonas, bet ir oro temperatūra už lango. Kuo dosniau šildo saulė – tuo dažniau pirkėjų krepšelyje atsiduria ir arbūzas.
„Matome, kad susidomėjimas arbūzais auga sulig vasaros pradžia, o ypač šokteli sulaukus daugiau karščio ir saulėtų dienų. Akivaizdu, kad šis vaisius – puikus pasirinkimas norint atsigaivinti šiltą vasaros dieną, o kad jis nepabostų, kviečiame išbandyti pačius įvairiausius arbūzo panaudojimo būdus“, – sako „Barboros“ komunikacijos vadovė Jurgita Gižaitė-Tulabienė.
Nors milžiniški, į rekordų knygą patenkantys arbūzai – retenybė, tikrai ne vienas, į namus parsinešęs šį vaisių, susimąstė – o kaip jį visą suvalgyti? Baimintis, kad dalį arbūzo reiks išmesti, neverta – būdų, kaip ne švaistyti, o sunaudoti visą vaisių, yra gausu.
Grilintas arbūzas. Rengiate grilio vakarėlį? Ant grotelių pasikepinę mėsos, žuvies ar daržovių, čiupkite ir išbandykite grilintą arbūzą. Tereiks supjaustyti arbūzą didesniais gabalėliais, apipurkšti alyvuogių aliejumi, pabarstyti druska ir pipirais. Kiekvieną arbūzo gabaliuko pusę apkepkite po maždaug 90 sekundžių, o patiekite apšlakstę citrinų sultimis ir medumi.
Gaivinantis arbūzinis šerbetas. Karštą dieną norisi gaivumo, bet pamiršote nusipirkti ledų? Panaudokite arbūzą, kurio nespėjate suvalgyti! Tai lengviau nei lengva – supjaustykite arbūzą gabalėliais ir kelioms valandoms palikite juos šaldiklyje. Sušalusius arbūzo gabalėlius įmeskite į plaktuvą, jei norisi – pagardinkite kitais vaisiais, uogomis ar keliais šlakeliais citrinų sulčių – ir plakite tol, kol pasieksite norimą šerbeto tekstūrą.
Vasariškas glotnutis. Arbūzas – puikus ingredientas saldžiam ir gaiviam glotnučiui. Į plaktuvą įdėję norimą kiekį arbūzo, įbėrę mėgstamų uogų ar kitų vaisių, porą šaukštų graikiško jogurto, medaus ir viską suplakę, galėsite mėgautis ne tik skania, bet ir maistinga vasaros gėrybių kombinacija.
Arbūzo žievelė – taip pat valgoma. Pabandykite kai ką neįprasto – ne išmeskite, o suvalgykite arbūzo žievelę. Ši arbūzo dalis – daržoviška ir puikiai tinkama naudoti, pavyzdžiui, troškiniams kartu su brokoliais ar morkomis. Susmulkinkite arbūzo žievelę (prieš tai pašalinę jos viršutinę ploną tamsiai žalią odelę) plonomis juostelėmis ir panaudokite gamindami kvapnų „stir-fry“ tipo troškinį. Žievelė nesunkiai suminkštės sugerdama padažą, o jūs galėsite didžiuotis sunaudoję visą arbūzo vaisių ir neiššvaistę maisto.
Vaisių dubuo iš arbūzo. Paprastas būdas panaudoti arbūzą kartu su žieve – iš jo pasigaminti dubenį. Perpjaukite arbūzą per pusę, jo minkštimą išskobkite ir supjaustykite norimo dydžio gabaliukais – suberkite atgal į dubenį iš žievės ir papildykite kitais norimais vaisiais ir uogomis. Paprasta ir greita, tačiau labai skanu ir atrodo įspūdingai – toks spalvingas dubuo tikrai vilios pasivaišinti.