Noriu lietuviams pasiūlyti nusiimti rožinius akinius, o tiksliau, tik tiems, kurie vis dar galvoja, kad moka skaniai paruošti šašlykus kepimui.
O ypač tiems, kurie marinuodami šašlykus kaip savo slaptą ingredientą naudoja majonezą, mineralinį vandenį ar dar blogiau – actą.
Geriausiai rožiniams akiniams padeda nukristi ne kalbos, o gruzino keptų šašlykų ragavimas.
Tad kviečiu kartu su mumis užsukti į Kaune įsikūrusią kavinukę, kurios virtuvėje sukasi šefas iš Gruzijos.
Tie, kas bandysite mane taisyti, jog Gruzija tai Sakartvelas, siūlau užeiti į kavinės „Taverna Tiflis“ puslapį, kur jie savo aprašyme patys mini kaip Gruziją, bet ne Sakartvelas.
Kavinukės interjeras kuklus, tad nuotraukų daug ir nedariau.
Meniu pasirinkimas nedidelis, bet jame esantys patiekalai puikiai atspindi tą virtuvę, kurią kavinė bando pristatyti Kaune.
Čikirtma su vištiena – 4,30 €ur
Čikirtma sriuba įdomi tuo, kad be svogūnų joje nėra jokių kitų daržovių, bet šiai sriubai, manau, pagrindinį skonį suteikia pats sultinys bei specialūs prieskoniai ir žalumynai.
Kaip mano vienas geras draugas sako, tai sriuba, kuri padeda atgauti jėgas pirmadienį po audringo savaitgalio.
Chačiapuri su kiauliena – 9,40 €ur
Dar vienas klasikinis receptas, garsinantis Gruzijos virtuvę, tai chačiapuri.
Dėka Katinienės perdėtos „meilės“ avienos kvapui, ant mūsų stalo tą dieną nugulė chačiapuris su kiauliena, nors labiau norėjau paskanauti kavinėje siūlomą chačiapurį su aviena.
Pasistiprinęs sriuba ir žinodamas, kad manęs dar laukia šašlykas, apsimečiau, kad taip pat kaip ir Katinienė skaičiuoju kalorijas ir rūpinuosi savo kūno apvalumais, tad nors ir skanus buvo tas chačiapuris, jo sau leidau suvalgyti tik 1/6.
Šašlykas iš kiaulienos su adžika – 8,90 €ur
Visad, kai valgau gruzinų keptus šašlykus, bandau perprasti šio patiekalo gaminimo receptą. Bandau skonio receptorių pagalba suvokti, kokius prieskonius jie naudoja, kad sugeba iškepti pasakiško skonio šašlykus.
Nieko iš mano aukščiau minėtų – majonezo, mineralinio vandens ar acto. Nieko panašaus, bet šašlykai sultingi ir mėsa ne guminė.
Khinkali su kiauliena ir jautiena – 9,00 €ur
Tam, kuris bandysite komentaruose parašyti, kaip 9 €ur brangu už 5 koldūnus, siūlau po to iškart užeit už kampo ir nusišauti su durų rankena, nes jei jūs sau leidžiate khinkalius lyginti su koldūnais, jūs greičiausiai khinkalius matote pirmą kartą, o apie skanavimą jų net sapnavę nesate…
Man khinkaliai, visų pirma, tai lyg meno kūrinys lėkštėje, antra – tešlos viduje slypinčios mėsos skonis ir tas sultinys, kuris pliūpteli iš vidaus vos jūs khinkalį prakandate.
Besimėgaudamas šašlyku pražiopsojau, kaip Katinienė pabandė khinkalį pradėti valgyti stalo įrankiais, bet tai pastebėjo kavinės darbuotojas, kuris jau iš tolo pareidamas ją subarė, kad taip khinkalių niekas nevalgo.
O kad būtų lengviau Katinienei išaiškinti, kaip šie pumpuškėliai valgomi, jis mums ant stalo net informacinę kortelę padėjo.
Esmė tame, kad khinkaliai valgomi ne pjaustant juos stalo įrankiais, o imant tiesiog pirštais visą khinkalį už kepurėlės ir apvertus jį atkandant. Tai daroma tam, kad mėsos sultys, esančios jo viduje, neišbėgtų į lėkštę.
Katinienė visas tas khinkalių valgymo „apeigas“ puikiai žino, tik su tomis tradicijomis yra turėjusi skaudžios patirties, kai besimėgaudama kitame gruzinų restorane khinkaliais, vos vieną jų prakandusi apsišvirkštė mėsos sultimis savo mylimą suknelę.
Tai po to karto, vardan mylimų suknelių, ji geriau aukoja khinkalio viduje esančias sultis, kurios perpjovus peiliu khinkalį išbėga į lėkštę, nei vėliau bando atskalbti mylimą rūbą.
Reziumuoju. Jei esate neabejingas gruzinų virtuvei, jos patiekalams, jums būtina užsukti į šią kavinę „Taverna Tiflis“.
Mano nuomone, kainos čia nesikandžioja, o maistas išties labai skanus.
Vertindamas šią kavinę 5/5 noriu paprašyti – visų čia atvykus khinkalius valgyti teisingai, tada nereiks raudonuoti prieš kavinės darbuotoją, kuris būtinai prieis jūsų pamokinti, jei pamatys, kad khinkalius prispaudę šakute bandote perpjauti peiliu…
Taverna Tiflis
Kalniečių g. 102, Kaunas
Video apžvalga:
Dar viena apžvalga iš Kauno. Šįkart – iš restorano, kuris kartą jau buvo Riebų katiną nuvylęs: Prieš kelis metus supeiktame restorane šįkart Riebaus katino laukė krūva staigmenų: permainos – akivaizdžios
Daugiau Riebaus katino apžvalgų: