– Sandrija, kuo obuoliai naudingi mūsų sveikatai?
– Šiuose vaisiuose itin gausu flavonoidų, skaidulų (2,0–2,7 g/100 g), taip pat vitamino C ir tokių mikroelementų kaip magnis, kalcis, fosforas ir kalis. Kuo svarbūs flavonoidai, kurių itin gausu obuoliuose? Flavonoidai – tai polifenolių – biologiškai aktyvių medžiagų, galingų antioksidantų, esančių daržovėse, vaisiuose, ankštiniuose, viso grūdo produktuose – sudedamoji dalis. Jie suteikia augalui spalvą, aromatą ir skonį. Polifenoliai mažina uždegiminius procesus organizme, oksidacinį stresą, stiprina imuninę sistemą, slopina vėžinių ląstelių vešėjimą. Tiek flavonoidai, tiek skaidulos, esančios obuoliuose, mažina širdies kraujagyslių sistemos, tam tikrų vėžio formų, 2 tipo cukrinio diabeto riziką, faktorius, taip pat ilgina gyvenimo trukmę. Įrodyta, kad suvalgius vieną obuolį per dieną 28 proc. sumažėja rizika susirgti 2 tipo cukriniu diabetu ir 60 proc. sumažėja rizika susirgti širdies kraujagyslių ligomis.
Dar vienas ypatingas mūsų organizmo cheminis junginys yra azoto oksidas. Flavonoidai, esantys obuoliuose, padidina šio komponento produkciją ir lėtina jo irimą. Tokiu būdu gerėja kraujagyslių endotelio funkcija, kraujagyslių sienelės tampa elastingesnės, todėl mažėja kraujospūdis, didėja apsauga nuo išeminės širdies ligos.
Skaidulos, kurių suvalgius vieną obuolį gauname apie 2,0–2,7 g, taip pat turi teigiamą poveikį mūsų sveikatai: jų vartojimas mažina širdies kraujagyslių ligų, diabeto, nutukimo ir tam tikrų virškinamojo trakto ligų riziką. Pakankamas skaidulų vartojimas kasdien stiprina imuninę sistemą, mažina kraujospūdį, pagerina kraujo lipidų profilį, užtikrina tinkamą gliukozės koncentracijos kontrolę sergantiesiems diabetu, yra puiki antsvorio bei nutukimo prevencija. Iš skaidulų, esančių obuolyje, didžiausias kiekis yra pektino, kuris mažina cholesterolio bei gliukozės koncentraciją kraujyje.
Mokslininkai iš Danijos universiteto patvirtino, kad obuoliai ir obuolių produktai turi teigiamą poveikį žmogaus žarnynui – didina gerųjų bakterijų skaičių tuo pačiu stiprindami imuninę sistemą, nes 80 proc. mūsų imuninės sistemos „gyvena“ žarnyne. Mokslininkai įsitikinę, kad taip įvyksta dėl tirpiosios skaidulos – pektino, esančio obuoliuose. Pektinas gali sumažinti uždegiminius procesus organizme ir sustiprinti mūsų imuninę sistemą.
Nors obuoliai savyje turi gana aukštą angliavandenių koncentraciją (100 g obuolio yra 12,9 g angliavandenių; ši koncentracija gali varijuoti priklausomai nuo obuolio rūšies ir auginimo sąlygų), tačiau jų glikeminis indeksas yra žemas. Glikeminis indeksas rodo angliavandenių virškinimo ir absorbcijos greitį iš plonojo žarnyno, gliukozės koncentracijos kraujyje atsaką į suvartotą maisto produktą bei insulino išsiskyrimą. Kuo žemesnio glikeminio indekso produktai, tuo jie lėčiau virškinami ir absorbuojami į kraują iš plonojo žarnyno, nesukelia staigaus gliukozės bei insulino koncentracijos padidėjimo. Todėl obuolio įtraukimas į dienos racioną gali padėti ir svorio kontrolei, ką ir patvirtino Harvardo universiteto mokslininkai.
– Nuo kokių ligų gali apsaugoti obuoliai?
– Australijos ir Anglijos mokslininkai teigia, kad vieno obuolio suvartojimas kasdien gali apsaugoti nuo astmos. Pasak mokslininkų, tiems, kurie suvalgo mažiausiai du obuolius per savaitę, 22–32 proc. sumažėja rizika susirgti astma. Suomijos mokslininkai patvirtino faktą, kad vienas obuolys per dieną padės išvengti ligų – arba kitaip, 28 proc. sumažėja rizika susirgti 2 tipo cukriniu diabetu ir 60 proc. sumažėja rizika susirgti širdies kraujagyslių ligomis. Jie atliko tyrimą su daugiau nei 10 tūkstančių vyrų ir moterų (iš jų daugiau nei pusė sirgo 2 tipo cukriniu diabetu).
Obuoliai – ypač sotūs vaisiai (dėl didelio skaidulų kiekio), todėl puikiai tinkami svorio kontrolei. Obuoliuose esantys antioksidantai ir priešuždegiminiai junginiai gali pagerinti kaulų sveikatą. Be to, šių vaisių vartojimas gali padėti išsaugoti kaulų masę senstant. Mokslininkai mano, kad obuolių antioksidacinis ir priešuždegiminis poveikis gali būti jų galimo prevencinio poveikio vėžiui priežastis, tačiau būtina atlikti daugiau klinikinių tyrimų šiai prielaidai patvirtinti.
– Ar obuoliai turi nepageidaujamų šalutinių poveikių?
– Tikėtina, kad daugumai žmonių obuolio suvalgymas nesukels rimto šalutinio poveikio, tačiau kai kuriems žmonėms gali tekti būti atsargesniems. Obuolių sėklose yra cianido. Tikėtina, kad nurijus visas sėklas žala nebus padaryta, tačiau kramtyti ir praryti daug obuolių sėklų gali būti pavojinga. Kad gautumėte mirtiną dozę, reikėtų smulkiai sukramtyti ir suvalgyti apie 200 obuolių sėklų arba apie 40 obuolių branduolių.
Anksčiau buvo paplitęs įsitikinimas, kad obuolių valgymas gali padėti pašalinti dantų apnašas. Tačiau tyrimais nebuvo rasta tvirtų to įrodymų. Obuolių rūgštingumas gali labiau prisidėti prie apnašų kaupimosi. Todėl žmonės, suvalgę obuolį, turėtų praskalauti burną vandeniu arba valyti dantis. Galima ir alergija obuoliams. Alergija obuoliams, kaip ir kitoms maisto alergijoms, skirtingiems žmonėms gali pasireikšti skirtingomis formomis. Obuolių kiekis, galintis sukelti alerginę reakciją, taip pat gali skirtis, priklausomai nuo žmogaus.
– Kaip geriausia valgyti obuolius? Ar tiesa, kad obuolio žievelėje yra daug naudingų medžiagų? Vadinasi, obuolių geriau nelupti? Ar sveika valgyti keptus obuolius?
– Iš tiesų, net suvalgius pusę obuolio (100 g) kasdien nauda sveikatai bus didelė. Svarbiausia, kad obuolys būtų šviežias ir termiškai neapdorotas. Ir nebijokime obuolio žievės – joje yra 2–6 kartais daugiau fenolinių junginių nei pačioje obuolio masėje. Antioksidantų aktyvumas obuolio žievėje taip pat 2–3 kartus didesnis. Terminis obuolio apdorojimas padidina obuolio antioksidanto kvarcetino aktyvumą ir tai gali būti puikus sveikas desertas (pvz.: iškeptas ir apibarstytas cinamonu).
– Kokia Jūsų nuomonė apie obuolių sultis?
– Didžioji dalis obuoliuose esančio cukraus yra fruktozė. Kai fruktozė suvartojama sveikame vaisiuje, jos poveikis cukraus kiekiui kraujyje labai nedidelis. Sultys nėra tokios pat naudingos kaip visas vaisius, nes jose daugiau cukraus ir trūksta skaidulinių medžiagų. Todėl geriau suvalgyti visą obuolį nei gerti jo sultis. Valgant obuolį, jame esančios skaidulos ir augaliniai junginiai – polifenoliai lėtina angliavandenių virškinimą bei įsisavinimą. Tai reiškia, kad cukrus į kraują patenka lėtai ir staigiai nepadidina gliukozės koncentracijos kraujyje. Geriant obuolių sultis, vyksta atvirkštinis procesas – gliukozės koncentracija kraujyje pakyla itin greitai, paskui kyla ir insulino koncentracija. Tokie „amerikietiški kalneliai“ organizmui nereikalingi ir nenaudingi. Pastaruoju metu vaikai labai gausiai vartoja fruktozę sulčių ir vaisvandenių pavidalu. Fruktozės nepasisavinimas ir netoleravimas vaikams gali sukelti viduriavimą bei pilvo skausmus.
– Kur ir kaip tinkamai laikyti obuolius?
– Obuoliai kelias savaites išlieka švieži, jei laikysime juos šaldytuve 2–4 °C temperatūroje. Supjaustytus obuolius galima šaldyti plastikiniuose specialiuose šaldymo maišeliuose ar induose.
Tad ne veltui obuoliai yra kiekvienos rudens dienos atributas – valgykime, mėgaukimės ir džiaukimės gerėjančia savijauta! Vienas obuolys per dieną – ir visos ligos išbėgioja.