Pataria skanauti 1–2 kartus per savaitę
Kai gerdami kavą užsimanome ko nors saldaus, taip ir norisi iš šaldytuvo pasičiupti varškės sūrelį. Vis dėlto, viskam turėtų būti saikas – gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė desertus pataria valgyti kartą ar du per savaitę.
„Renkantis varškės sūrelį svarbu atkreipti dėmesį, kad jame būtų kuo mažiau pridėtinių komponentų ir kuo daugiau natūralių produktų, didesnis varškės kiekis. Naudingiau būtų rinktis sūrelį be glaisto, o jei jau su glaistu, tai tokius, kuriuose nėra kokosų ar palmių aliejaus, daug pridėtinio cukraus ir transriebalų“, – pataria gydytoja dietologė.
Gydytoja dietologė pataria atidžiau rinkti sūrelius vaikams, nes jiems dažniau pasireiškia įvairios alergijos. „Reikėtų dar labiau atkreipti dėmesį į pasirinktų sūrelių priedus. Pavyzdžiui, vengti tokių produktų, kuriuose yra želė arba saldainių gabalėlių“, – pataria dr. E. Gavelienė.
Itin daug pridėtinio cukraus
Anksčiau publikuotame tekste „Tyrimas. Vaida Kurpienė išanalizavo 5 produktus: jei vaikai tai valgys dažnai, neigiamų pasekmių ilgai laukti nereikės“ sveikos mitybos spcialistė analizavo penkių mano jai pateiktų maisto gaminių sudėtį. Ant skirtinguose prekybos centruose rastų gaminių etikečių buvo nurodyta, kad tai skirta vaikams, tad tąkart paprašiau dietistės pakomentuoti, kaip dažnai tokius gaminius galima jiems duoti.
„Varškės sūrelis yra desertas, jame cukrų ir vengtinų medžiagų yra nemažai. Rekomenduočiau skirti laiko ir prieš perkant paanalizuoti etiketėje, kiek bendroje gaminio masėje yra varškės, kiek yra baltymų ir kiek cukrų. Nurodyta, kad šiame gaminyje varškės masė – 85 proc. Tačiau jei toliau analizuojame varškės masės sudėtį, matome, kad varškė sudaro 68 procentus, toliau yra cukrus, tada – kondensuoto pieno priedas, kuriame vėl dominuoja cukrai. Šiame produkte cukrų yra 22,5 g – tai labai didelis kiekis. Ir iš jų tik apie 4–5 g yra natūraliai esantys varškėje. Tuo tarpo glaisto pagrindinės sudėtinės medžiagos yra cukrus ir rafinuotas kokosų aliejus – grynas riebalas“, – vertino Kurpienė ir patarė rinktis neglaistytus sūrelius.
Sveikesnė alternatyva
Neabejotinai sveikesnė alternatyva tampa namuose gaminti varškės sūreliai. Prekybos tinklo „Rimi“ kulinarijos technologai pranešime žiniasklaidai kviečia išbandyti ir dalijasi receptu.
Reikės:
200–250 g varškės;
50 g sviesto;
2 šaukštų miltelinio cukraus;
žiupsnelio cinamono ar vanilinio cukraus;
100 g šokolado.
Kaip gaminti:
* Šokoladą ištirpdykite karšto vandens vonelėje su mažu gabaliuku sviesto.
* Plonai ištepkite šokoladu silikonines keksiukų formeles ir palaikykite jas šaldytuve, kad šokoladas sustingtų. Tada užtepkite dar vieną sluoksnį šokolado ir vėl formeles palaikykite šaldytuve.
* Varškę ištrinkite su likusiu minkštu sviestu ir milteliniu cukrumi iki vientisos masės ir dėkite šaukšteliu į formeles su gerai sustingusiu šokoladu. Sūrelio viršų aptepkite likusiu šokoladu, galite apibarstyti kokosų drožlėmis, aguonomis ar smulkintais riešutais. Palaikykite šaldytuve kelias valandas arba per naktį, kad sustingtų.
Skanaus!