4 porcijoms reikės:

  • 200 ml geltonų skeltų žirnių
  • 200 ml perlinių kruopų
  • 70 g šalto rūkymo šoninės
  • 1 vidutinio dydžio svogūno
  • saujos susmulkintų šviežių petražolių
  • druskos, juodųjų pipirų

Gaminimas:

  1. Žirnius ir perlines kruopas supilame į vieną dubenį, užpilame 800 ml vandens, paliekame per naktį ar bent kelioms valandoms prieš virimą brinkti. Išbrinkintas kruopas greičiau išvirsite.
  2. Išbrinkusias kruopas nukošiame per sietelį ir perliejame šaltu vandeniu. Supilame į puodą, kuriame virsite, užpilame tiek vandens, kad virš kruopų būtų maždaug 3 cm. Kruopas verdame, kol jos suminkštėja, apie 40–45 min., priklausomai nuo to, kiek ilgai brinkinote kruopas prieš virimą. Jei brinkinote porą valandų, tuomet reikės pavirti ilgiau. Nuo kruopų vis nugriebiame susidariusias putas ir pamaišome košę.
  3. Mažais gabalėliais susmulkiname šoninę ir svogūną, dedame į įkaitintą keptuvę, apkepiname ant vidutinės ugnies, kol gražiai apskrunda. Kepimo pabaigoje sudedame petražoles, pakepiname porą minučių, pagardiname druska, pipirais.
  4. Po to padažą įmaišome į išvirusią košę. Jei reikia, dar įberiame druskos ir pipirų.

Pastaba. Jei norite birios košės, tuomet, kai kruopos išverda, jas sudėkite į sietelį ir perplaukite šaltu vandeniu.