Tradicinė velykinė boba
2 boboms – 2 formų po 2 l
Reikės:
30 g šviežių mielių
250 ml natūralaus jogurto
120 g cukraus miltelių
vanilės pastos
žiupsnelio druskos
500 g miltų
6 trynių
geros saujos geltonųjų razinų ir cukatų
75 g sviesto + sviesto formai patepti
30 g rudojo cukraus (formai pabarstyti)
Glajui:
100 g cukraus miltelių
1 kiaušinio baltymo
galima paskaninti citrinos sultimis, bet tuomet reikės daugiau cukraus pudros
Gaminimas:
1. Jogurtas turi būti kambario temperatūros. Mieles ištrinkite su šaukštu cukraus miltelių ir palikite, kad jos suaktyvėtų.
2. Sviestą ištirpinkite.
3. Į dubenį persijokite miltus, druską, likusius cukraus miltelius. Sudėkite likusius produktus ir užminkykite tešlą. Minkykite kombainu ne trumpiau kaip 15 min.
4. Sudėkite ją į didelį dubenį, uždenkite plėvele ir palikite per naktį šaldytuve. Ryte išimkite, palikite kambario t-roje apie pusvalandį ir po to perminkykite. Formą gausiai patepkite sviestu, pabarstykite ruduoju cukrumi. Tešlą dėkite į formą ir kildinkite apie 1,5 val.
5. Bobą šaukite į šaltą orkaitę ir kepkite iki 170 laipsnių orkaitėje apie 45–50 min.
6. Ar boba iškepusi, patikrinkite mediniu iešmeliu.
7. 10 min. aušinkite formoje, o po to perkelkite ant grotelių.
8. Glajui plakite kiaušinio baltymą, palaipsniui berkite persijotus cukraus miltelius. Plakite iki purios konsistencijos. Atsižvelgdami į konsistenciją, dar įpilkite citrinos sulčių – glajus turi būti tirštas, bet dar tekantis.
9. Bobą puoškite glajumi arba palikite neglaistytą.