Išskirtinei šventei „Iki“ konditeris Thierry Lauvray rekomenduoja išbandyti paprastus šventinio pyrago receptus.

„Šokoladinio!“, – vienas dažniausių vaikų atsakymų, kai jų paklausi, kokio skanėsto nori. Lietuvoje jau beveik 2 dešimtmečius gyvenantis prancūzas sako, kad šokoladinis pyragas namuose tik skamba kaip sunki užduotis – iš tiesų turint gerą receptą, tai nėra sudėtinga.

Jis dalijasi idėjomis, kurios idealiai tiks net ir tiems, kurie nėra įgudę kepėjai. Ingredientai bus visai nebrangūs ir paprasti, o darbo reikės vos pusvalandžio – pavykti tiesiog negali.

Šokoladinis pyragas su netikėtu drėgmę užtikrinančiu ingredientu

Prancūziški desertai

Drėgnas ir purus šokoladinis pyragas iškart simbolizuoja šventę ir apdovanoja nekasdieniškais skoniais. Ir vaikams net nebūtina žinoti, kad šis pyragas pagamintas... su cukinijomis. „Jų valgant visai nesijaus, o ši daržovė užtikrins, kad pyragas būtų ypač drėgnas. Juk cukinijų dabar gausu ir jos pigios, o vaikus įtikinti valgyti šią daržovę ne visada pasiseka“, – keleriopą naudą įvardija konditeris Thierry Lauvray.

Gaminimo laikas: 35 min.

Reikės:

2 puodelių miltų,

3/4 puodelio kakavos miltelių,

1 šaukštelio kepimo sodos,

1 šaukštelio druskos,

1 puodelio šokolado gabaliukų (nebūtina),

1,5 puodelio cukraus,

160 g sutarkuotų cukinijų,

½ puodelio aliejaus arba migdolų sviesto,

1,5 šaukšto gryno vanilės ekstrakto,

1 puodelio vandens.

Glajui:

½ puodelio kakavos miltelių,

50 g ištirpinto šokolado,

220 g tepamo kreminio sūrio,

¼ puodelio sviesto,

1,5 puodelio cukraus pudros,

1,5 šaukštelio gryno vanilės ekstrakto,

2-4 šaukštų pieno.

Gaminame:

  • Įkaitinkite orkaitę iki 180 C. Ištepkite riebalais 28 cm kvadratinę kepimo formą.

  • Dideliame dubenyje sumaišykite visus sausus ingredientus. Sudėkite drėgnus ingredientus, įskaitant cukinijas. Maišykite, kol gausis tolygi masė. Supilkite į kepimo formą ir išlyginkite paviršių. Kepkite ant vidurinės orkaitės lentynos 30 minučių arba kol į vidurį įkištas ir ištrauktas dantų krapštukas bus beveik švarus.

  • Pasiruoškite glajų. Leiskite kreminiam sūriui ir sviestui pasiekti kambario temperatūrą. Visus ingredientus suplakite elektriniu maišytuvu arba mikseriu. Jei masė per tiršta, labai lėtai įpilkite dar šaukštą ar du pieno. Jei masė per skysta, įberkite papildomai cukraus pudros. Prieš glaistydami pyragui leiskite atvėsti.

Nekeptas šokoladinis „cheesecake“

Šokoladinis sūrio pyragas

Nenorite jungti orkaitės? Jokių problemų! Th. Lauvray siūlo paruošti šį nekeptą sūrio pyragą. Labai lengvas „cheesecake“ stiliaus pyragas tiesiog tirps burnoje – tereikia skirti 20 minučių laiko išvakarėse ir palikti šaldytuve bent 12 valandų. Pagrindui galite naudoti mėgstamus sausainius – pasidairykite akcijų jiems, kad sutaupytumėte.

Gaminimo laikas: 20 min.

Reikės:

125 g „Gaidelio“ sausainių ar panašių,

50 g sviesto,

250 g rikotos sūrio,

160 g juodojo šokolado,

50 g cukraus,

100 ml 10-18 proc. riebumo grietinėlės,

1 želatinos lapelio.

Gaminame:

  1. Sutrinkite sausainius virtuviniu kombainu arba sudėkite į užspaudžiamą maišelį ir sutrinkite kočėlu. Suberkite į dubenį, supilkite ištirpintą sviestą ir gerai išmaišykite. Jais išklokite pyrago formą, keksiukų formeles arba kitą indą. Gerai prispauskite sausainius stikline prie formos dugno, kad susiformuotų tvirta pluta.

  2. Šokoladą, supjaustytą gabalėliais, ištirpinkite mikrobangų krosnelėje arba inde virš karšto vandens. Išplakite rikotą ir cukrų iki vientisos masės, tada supilkite ištirpintą šokoladą.

  3. Sumaišykite grietinėlę ir želatiną, užvirinkite 30 sek. Palikite atvėsti, tada supilkite į šokolado mišinį, gerai išmaišykite. Mišinį supilkite ant sausainių ir 12 valandų laikykite šaldytuve. Papuoškite šokolado drožlėmis, šviežiais vaisiais.

Greiti pyragėliai su šviežiais, sultingais persikais

Prancūziški desertai

Prancūziški desertai garsėja įmantrumu, tačiau visiškai paprastą „mini-tarte tatin“ versiją išsikepti gali kiekvienas, net ir pirmą kartą bandantis. Reikės tik 4 produktų, kepimo popieriaus, sausainių pjaustymo formelės ir 10 minučių darbo. Tai dar vienas „Iki“ konditerio Thierry Lauvray receptas.

Porcijos: 4

Gaminimo laikas: 30 min. (10 min. ruošti ir 20 min. kepti)

Reikės:

4 šviežių, prisirpusių persikų arba geltono minkštimo nektarinų,

250 g šaldytos bemielės sluoksniuotos tešlos,

8 šaukštelių skysto medaus,

4 šaukštelių migdolų arba kvietinių miltų.

Gaminame:

  • Nuplaukite ir nusausinkite persikus.

  • Atsiplėškite kepimo popieriaus lapą, kad jis tilptų į skardą. Paimkite apvalią sausainių formelę (kad būtų didesnė už nektariną, apie 10 cm), dėkite ją ant kepimo popieriaus ir apibrėžkite pieštuku. Kartokite, kol taip padarysite ant viso popieriaus.

  • Apskritimus patepkite medumi ir apibarstykite miltais.

  • Perpjaukite persikus per pusę, išimkite kauliuką ir kiekvieną puselę supjaustykite gana plonais griežinėliais. Sudėkite juos į nubrėžtus apskritimus ant medaus ir miltų, šiek tiek pasukdami skilteles kampu.

  • Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C.

  • Sausainių formelėmis išpjaukite apskritimus iš tešlos ir uždėkite šiuos tešlos diskelius ant vaisių puselių. Šiek tiek prispauskite kraštus.

  • (Jeigu sausainių formelės neturite, tešlą galite pjaustyti kvadratais ir atitinkamai medų tepti bei vaisius dėlioti tokio dydžio plote, koks yra vienas kvadratas. Galite naudoti ir nebūtinai apvalią formelę – pavyzdžiui, labai gražiai atrodys širdies formos)

  • Kepkite apie 20 minučių, tačiau nepalikite be priežiūros.

  • Išimkite kepimo skardą ir apverskite mažuosius pyragėlius. Galite patiekti su ledais, papuošti šviežiomis šilauogėmis.

Šokoladiniai saldainiai su riešutų kremu

Šokoladiniai saldainiai

Patiems pasigaminti saldainių, į kuriuos taip ir tiesiasi rankos, visai nesudėtinga, o jei juos dar papuošite bei praturtinsite riešutų kremu – bus puiki dovana ir desertas visiems švenčiantiems naujų mokslo metų pradžią. Receptu dalijasi „Rimi“ konditeriai.

Reikės:

1 puodelio nesaldinto kreminio žemės riešutų kremo;

4 šaukštų kambario temperatūros sviesto;

250 g juodojo šokolado;

1 puodelio miltelinio cukraus;

1 šaukštelio vanilės ekstrakto;

1/4 šaukštelio druskos.

Gaminimo eiga:

  • Elektriniu maišytuvu apie 2 min. plakite cukrų, riešutų kremą, sviestą, vanilę ir druską. Tada iš masės formuokite nedidelius rutuliukus ir išdėliokite juos ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos, dėkite ją į šaldiklį maždaug 20 min.

  • Kai rutuliukai sutvirtės, ištirpinkite šokoladą.

  • Antrą kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi. Rutuliukus vieną po kito panardinkite į šokoladą, nuvarvinkite perteklių ir dėkite ant skardos. Galite pabarstyti druskos dribsniais, papuošti glajumi ar kokoso drožlėmis. Saldainius atšaldykite ir laikykite šaldytuve.

Skanaus!

Citrinų kremo ledai

Citrinų kremo ledai

Kadangi šilti orai niekur nesitraukia, „Rimi“ kviečia šventei pasigaminti natūralius, kvapnius ir pigesnius citrinų kremo ledus.

Reikės:

200 ml grietinėlės;

720 g pusriebės varškės;

4 vnt. kiaušinių;

4 vnt. citrinų;

100 ml vandens;

170 g cukraus.

Gaminimo eiga:

  1. Ištrinkite grietinėlę ir varškę.

  2. Į kitą dubenį sudėkite kiaušinius.

  3. Atskirkite kiaušinių baltymus nuo trynių.

  4. Sumaišykite citrinos žievelę ir varškę su tryniais.

  5. Į puodą supilkite vandenį, citrinos sultis ir suberkite cukrų.

  6. Virkite, kol susidarys sirupas.

  7. Pildami sirupą, išplakite kiaušinių baltymus, juos sumaišykite su varškės mase.

  8. Sudėkite ledus į indą, 4 val. palaikykite šaldiklyje, kas 30 min. pamaišydami.

Skanaus!