Liesa ar riebesnė

Kone kiekvienas gamintojas siūlo mažiausiai dviejų rūšių varškę – liesą bei pusriebę. Kurią rinktis? Diskusijų, kuri vertingesnė, netrūksta. Vieni skaičiuoja kalorijas, kiti – naudingąsias medžiagas.

„Kokio riebumo varškę rinktis – kiekvieno pirkėjo asmeninis apsisprendimas, ir nėra geresnės ar blogesnės. Tiesa, kad liesa varškė turės mažiau riebalų ir kalorijų, daugiau baltymų. Tačiau riebesnė pasižymės didesniu vitaminų kiekiu, sodresniu skoniu. Jeigu pažiūrėtume, kaip „balsuoja“ pirkėjai, tai dažniausias jų pasirinkimas – 9 proc. riebumo varškė“, – pranešime žiniasklaidai sako prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė Gintarė Kitovė.

Ką gaminti iš varškės?

Dažnam pritrūktų rankų pirštų išvardyti, kokius patiekalus su varške jis žino. Lietuviškoje receptų skrynioje jų begalės – nuo blynų iki pyragų, nuo įdarų cepelinams iki į vaikystę nukeliančių apkepų, kukuliukų bei varškėčių.

„Varškės populiarumo priežastis yra ne tik jos kaina, bet ir universalumas. Dažnam receptui nereikia nei daug laiko, nei ypatingų kulinarinių sugebėjimų. Ji gali virsti sveikais greitais pusryčiais – pakaks ją pagardinti šviežiomis uogomis ir šaukšteliu medaus. Pikantiškai užtepėlei, į kurią bus skanu dažyti šviežias daržoves, reikės tik grietinės arba jogurto ir prieskonių, česnako, žolelių. Ją galima gardinti ir tokiais priedais kaip smulkinti riešutai, smulkiai pjaustyti ridikėliai, net rauginti agurkai“, – idėjomis dalijasi kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė.

Jeigu lietuviai varškę mėgsta nuo seno, tai Vakarų Europoje, JAV ir net Australijoje ji tik pastaraisiais metais šovė į dar neregėtas populiarumo aukštumas. Vakariečiai atranda, kad ji yra ne tik sveikas ir organizmui naudingas produktas, bet iš jo galima pasiruošti pačių įvairiausių skanumynų. Štai 3 socialiniuose tinkluose išpopuliarėjusios idėjos, kuriomis dalijasi G. Urbonavičiūtė.

Karštai dienai – varškės ledai, kuriems reikės tik 2 ingredientų

Varškės ledai

Porcijos: 4

Gaminimo laikas: 15 min. (+ apie 2-3 valandas šaldyti)

Reikės:

500 g varškės,

60 ml medaus arba 120 ml klevų sirupo.

Pasirinktinai:

banano gabaliukų,

riešutų kremo,

šviežių uogų,

vanilės ekstrakto,

riešutų,

šokolado gabaliukų ar trupintų sausainių.

Gaminame:

  1. Gerai sumaišykite ir sutrinkite varškę su medumi. Tą padaryti ranka gali būti sunku, todėl verčiau naudoti maisto trintuvą: bus ir gerokai lengviau, ir konsistencija geresnė. Ledų masė tuomet bus lyg aksominė.

  2. Jeigu naudojate papildomus priedus, juos įmaišykite. Gerai viską sutrynus, tereikia masę supilti į atskiras ledų formeles arba vieną didesnį indą ir užšaldyti. Šaldiklyje palikite mažiausiai valandai, o kad jie išties būtų kaip ledai – bent kelioms.

Varškės duonelė: kebabams, sumuštiniams

Varškės duonelė

Porcijos: 2

Gaminimo laikas: 25 min. (5 min ruošti ir 20 min kepti)

Reikės:

500 g varškės,

4 kiaušinių,

druskos, pipirų,

džiovintų raudonėlių,

česnako miltelių (nebūtina).

Gaminimas:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi ir patepkite aliejumi.

  2. Varškę ir kiaušinius sudėkite į dubenį, pagardinkite druska, pipirais, raudonėliais ir česnakų milteliais, jei naudojate. Gerai viską išmaišykite.

  3. Supilkite mišinį ant skardos ir plonai paskirstykite po ją šaukšto nugarėle arba mentele. Kepkite 20 minučių arba kol lengvai paruduos. Palikite 5 minutėms, kad atvėstų, ir įdarykite norimais priedais: salotomis, daržovėmis, mėsa ir pan.

Šokoladinis varškės braunis, kuriuo mėgausitės be sąžinės graužaties

braunis

Porcijos: 4

Gaminimo laikas: 30 min. (5 min. ruošti ir 25 min. kepti)

Reikės:

180 g varškės,

1 didelio kiaušinio,

45 g kakavos miltelių,

80 gramų rudojo cukraus,

½ šaukštelio kepimo miltelių,

šiek tiek druskos,

½ šaukštelio tirpios kavos (nebūtina),

šokolado gabalėlių (nebūtina).

Gaminimas:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C ir išklokite skardą kepimo popieriumi.

  2. Į maišytuvą sudėkite visus ingredientus, išskyrus šokolado gabalėlius, ir maišykite, kol visi ingredientai susijungs į vientisą tešlą.

  3. Sudėkite tešlą į paruoštą skardą, o viršų pabarstykite šokolado gabalėliais. Kepkite orkaitėje apie 25 minutes. Prieš pjaustydami leiskite visiškai atvėsti kambario temperatūroje.

Varškės apkepas su braškėmis – lengvas ir purus lyg debesėlis

Varškės apkepas su braškėmis

Lengvas ir purus varškės apkepas su braškėmis gali tapti puikiu patiekalu vakarienei ar pusryčiams. Paruošiamas greitai ir lengvai, beliks sulaukti, kol iškeps orkaitėje. Iškepusį varškės apkepą su braškėmis apibarstykite cukraus pudra.

Ingredientai:

braškės 500 g

kiaušiniai 3 vnt.

cukrus 100 g

varškė 300 g

kvietiniai miltai 70 g

cukraus pudra žiupsnelis

Gaminimas:

* Kiaušinius maišytuvu išplakite su cukrumi, tada sudėkite varškę ir išmaišykite.

* Į indą su kiaušinių ir varškės mase įsijokite miltus, išmaišykite.

* Į tešlą supilkite gabaliukais supjaustytas braškes ir mentele išmaišykite.

* Tešlą supilkite į silikoninę kepimo formą ir kepkite 180 laipsnių orkaitėje 30 minučių.

* Iškepusį apkepą išimkite iš formos ir apibarstykite cukraus pudra. Pjaukite ir skanaukite.

Skanaus.

Saldžioji bulvė, įdaryta varške – nuostabus receptas

Saldžioji bulvė įdaryta varške ir salami dešra

Varške įdaryta saldžioji bulvė – labai lengvas receptas. O reikės vos 5 ingredientų. Įdarytas bulves valgykite šiltas.

* Iškepkite bulves: šakute pabadykite bulves ir kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 1 valandą.

* Paruoškite įdarą: dubenėlyje sumaišykite varškę, smulkintus česnakus, kapotą kalendrą, druską bei pipirus.

* Iškepus bulvėms įpjaukite jas per vidurį ir įdėkite varškės įdaro.

* Susukite saliami dešros griežinėlį ir papuoškite.

Varškės pyragas su braškėmis

varškės pyragas

Lengvas ir gaivus – jis labai tinka karštesnėmis dienomis. Skanaukite varškės pyragą, kai atvės.

Ingredientai:

Avižiniai sausainiai 1 pakelis

Sviestas 100 g

Varškė 400 g

Vanilinis jogurtas 200 ml

Cukrus 1 šaukštas

Želatina 20 g

Vanduo 100 ml

Braškių uogienė 200 ml

Gaminimas:

1. Sutrupinkite avižinius sausainius ir sutrinkite iki rupių miltų.

2. Sumaišykite su ištirpintu sviestu ir išklokite pyrago formos, su nuimamais kraštais, dugną. Sluoksnis turėtų būti gana storas – apie 1,5–2 cm storio.

3. Želatiną užpilkite vandeniu ir palikite 10 minučių, kad išbrinktų. Pašildykite ir maišykite, kol ištirps.

4. Varškę išsukite iki purumo su vaniliniu jogurtu ir cukrumi.

5. Supilkite į varškę atvėsusią skystą želė ir išmaišykite.

6. Varškės sluoksnį sudėkite ant pagrindo ir išlyginkite.

7. Dėkite į šaldytuvą porai valandų.

8. Prieš tiekiant, pyrago viršų aptepkite braškių uogiene, puoškite šviežiomis uogomis.

9. Šiam pyragui tiks ir kitos uogienės ar trintos uogos su cukrumi.

Skanaus!