„Man Kūčios visada yra apie tradicijas, o Kalėdos – apie naujus skonius ir kulinarinius atradimus, tad planuodama kalėdinį meniu ieškau naujų ir įdomesnių, neretai kitų šalių kalėdinių patiekalų receptų. Į šį procesą pasijungia ir visa šeima, ypač vaikai, tad šventinis stalas visada būna naujas ir nepabostantis.
Šįkart dalinuosi išbandytais ir pasiteisinusiais receptas iš mano kalėdinių meniu“, – sako maisto tinklaraščio „Valgė spalvė“ kūrėja Živilė Stumbrienė.
Tortas „Medutis“ su apelsinų džemu
Reikės:
Biskvitams:
700 g miltų
250 g medaus
200 g sviesto
1,5 šaukšto meduolių prieskonių
200 g baltojo cukraus
2 šaukštų grietinės
2 kiaušinių
2 šaukštelių kepimo miltelių
Druskos
Juodos arbatos lakštų sulaistymui
Kremui:
400 g grietinėlės 36% riebumo
400 g grietinės 30% riebumo
100 g cukraus
300 g apelsinų džemo
Vanilinio cukraus
1 apelsino nutarkuotų žievelių
1 apelsino sulčių
Papuošimui:
Imbierinių sausainių
Trupinių
Gaminimas:
Torto lakštų kepimas
Pasiruošikite garų vonelę (ant puodo su vandeniu statykite dubenį taip kad neliestų vandens) Į dubenį sudėkite sviestą, medų ir cukrų ir kaitinkite kol viskas ištirps. Leiskite kiek pravėsti.
Kiaušinius išmaišykite su grietine.
Miltus sumaišyte su kepimo milteliais ir cinamonu.
Į truputį atvėsusį medaus mišinį supilkite kiaušinių masę ir išmaišykite.
Įsijojokite miltus. Masė gausis gan skysta. Padalinkite ją į 2 dalis. Situacija pasikeis kai ji pabus šaldytuve 4-6h (geriausiai per naktį) ir taps tinkama kočiojimui.
Kočiojimo paviršių pasibarstykite miltais. Ir iškočiokite pasiruoštos formos dydžio kuo plonesnius blynus. Man 26cm formai gaunasi 10 blynų. Apipjautus kraštus taip pat iškepkite, juos panaudosime trupiniams torto papuošimui.
Gautus blynus po vieną kepame kepimo skardoje išklotoje kepimo popieriumi. 180 °C įkaitintoje orkaitėje 8–10 minučių.
Užplikome arbatą.
Paruoškite kremą
Į didelį dubenį sudėkite visus kremui skirtus ingredientus. Plakite elektriniu plaktuvu, kol gausite tirštą, standžios tekstūros kremą.
Torto surinkimas
Pasiruoškite atsegamą torto formą.
Kiekevieną lakštą aptepkite arbata, apelsinų džemu, ant viršaus tolygiai paskleiskite dalį kremo. Dėkite antrąjį biskvito lakštą, lengvai paspauskite delnais. Vėl aptepkite arbata,apelsinų džemu ir užpilkite kremu. Taip susluoksniuokite visus lakštus.
Tortą dėkite į šaldytuvą ir palikite bent per naktš. Kuo ilgiau stovės šaldytuve tuo bus skanesnis.
Papuošimas
Nuimkite formos žiedą. Tortą apdėkite trupiniais, papuoškite sausainiais.