„Labai paprastas ir visada pavykstantis – raugintų agurkų receptas. Skanūs, traškūs, greitai ir lengvai pagaminami rauginti agurkai. Šiuos raugintus agurkus, laikant šaltai, galima valgyti visą žiemą“, – sako tinklaraščio „Maisto mėgėja“ autorė Kristina Naturjevienė.
Reikės:
Trijų litrų stiklainio
~1 kg agurkų
5 skiltelių česnako
saujos vyšnių ir juodųjų serbentų lapų
6 krapų stiebelių su koteliais
2 litrų vandens
2 valgomųjų šaukštų akmens druskos (nenaudokite joduotos druskos – ji nelabai tinka)
Kaip gaminti:
* Švariai išplaunu trijų litrų stiklainį.
* Agurkus nuplaunu ir nupjaustau galiukus.
* Supjaustau riekelėmis česnakus, pasiruošiu vyšnių, serbentų lapelius ir krapus.
* Į stiklainį sluoksniais dedu vyšnių, serbentų lapų, krapų, česnako riekelių, agurkų, vėl vyšnių, serbentų lapų, krapų, česnako riekelių, agurkų ir taip sluoksniuoju, kol pridedu pilną trijų litrų stiklainį.
* Agurkus dedu labai taupiai, šiek tiek paspaudžiant, kad daugiau tilptų.
* Į dubenį ar puodą pilu 2 litrus šalto vandens (naudoju nevirintą iš čiaupo) ir 2 valgomus šaukštus druskos – naudoju paprastą akmens druską.
* Sumaišau ir užpilu ant agurkų – pripilu pilną stiklainį.
* Stiklainį pridengiu plastikiniu dangteliu ir parą laiko laikau kambario temperatūroje. Stiklainį su agurkais dedu į dubenį ar kitokį indą, kad pradėjęs rūgti vanduo neišbėgtų ant grindų.
* Maždaug po paros laiko vanduo pasidaro šiek tiek balzganas (neskaidrus), agurkai pakeičia spalvą – tai ženklas, kad metas stiklainį tvirčiau uždengti plastikiniu dangteliu ir nešti į rūsį ar dėti į šaldytuvą.
* Vėsioje vietoje ar rūsyje šie agurkai gali išbūti per visą žiemą. Tik mes juos anksčiau suvalgome, kad ir kiek stiklainių pridaryčiau.
Skanaus!