„Žmonės labai noriai reagavo į pasiūlymą vėl susiburti ir į pikniką atvažiavo turbūt šimtoji dalis iš grupėje esančių penkiolikos tūkstančių narių. Nemažai gyvena užsienyje“, – pasakoja Nomeda.

O grupės nariai, beje, ne tik receptais dalijasi, tačiau yra surengę ir pilietiškų akcijų – rengė #radarompietus, kurių metu keliese susirinkdavo pas vieną narį, skanaudavo jo paruoštas vaišes, o pinigus pervesdavo į sąskaitą radarams pirkti. Buvo surengti ne vieni pietūs, tad „Kirvio koto turnyro“ nariai ženkliai prisidėjo prie pagalbos kariaujančiai Ukrainai.

„Mūsų grupės nariai labai sąmoningi, bendruomeniški ir patys organizuoja visą veiklą. Labai gražiai prie jos prisideda Vokietijoje gyvenanti Laima Janušonytė. Tik tiek, kad piknike jos nebuvo. Todėl dėl šių toliau gyvenančių ir šiaip piknike negalėjusių dalyvauti žmonių surengiau tiesioginę transliaciją“, – susitikimo nuotaikomis dar gyva Marčėnaitė.

Į prieš savaitę vykusį pasibuvimą gamtoje suvažiavo žmonės iš visos Lietuvos – Klaipėdos, Palangos, Kauno, Vilniaus, Molėtų ir kitų.

„Pikniką rengėme, nes žmonės nori susitikti, pasimatyti, atsivežti ir kitus pavaišinti savo patiekalais. Ir kiekvienas dėjo ant stalo net po kelis patiekalus! Su Vytu svarstėme, kad kitą kartą reikės siūlyti vežtis po vieną – neįmanoma visko suvalgyti! Laimei, kad šalia vyko dainuojamosios poezijos festivalis, tad visu gausiu gėriu galėjome pasidalyti su šio dalyviais ir jie liko sužavėti!“ – pasakoja N. Marčėnaitė.

Piknike ne tik ragauta, bet ir naujovėmis dalytąsi.
„Pavyzdžiui, sužinojome, kaip buitinėmis sąlygomis galima per valandą išrūkyti žuvį. Ji buvo tobulai skani! Ir nereikia pirkti sudėtingos ir brangios rūkyklos. Į pikniką suvažiavo mėgėjai kulinarai, tad jie noriai dalijosi savo idėjomis. Atmosfera buvo nuostabi, daug gražaus šurmulio ir stebuklingų patiekalų“, – pasakoja.

Manoma, kad iš viso pikniko metu buvo patiekta per 100 patiekalų. Nors buvo surengti kiečiausio šefo rinkimai – visi atėjusieji ragaudavo ir už patikusį patiekalą palikdavo savo balsą – tačiau neabejojama, kad kiekvienas patiekalas buvo vertas apdovanojimo. Daugiausia balsų surinkusių patiekalų autoriams išdalyti Nomedos Marčėnaitės ir Vyto Palavinsko kūrybos puodeliai.

Henriko Pranckiečio kibinai, Miglės Kosinskaitės slyvos ir šoninės užkandis, Peeter Krosmann nuostabus dešimties mėnesių išlaikymo kimči, orinis Laimos Tikuišienės sūrio pyragas, Zinos Bružienės baklažanų duona, Kasčio Stumbrio šaltibarščiai, Tinos cukinijų suktinukai, Robertos Rutkauskienės kišas su voveraitėmis, Dainiaus Sliko saldžiarūgščiai agurkėliai ir slyvų pyragas, Sejonų šeimos troškinys ir rūkyta žuvis – tai tik keli pikniko dalyviai ir jų pateiktos vaišės. Visko neįmano išvardinti.

Vos pasibaigus antrajam piknikui organizatoriai jau kuria trečiojo planus. Nomeda neabejoja – jis augs ir plėsis. Jau dabar mąstoma, kad kitąmet piknikas gali virsti muge, kurioje be patiekalų smulkūs verslininkai ir ūkininkai galės pasiūlyti savo produktų.

Na o šiandien dalijuosi keliais patiekalais iš „Kirvio koto turnyro“ pikniko. Bandykite, skanaukite ir receptus išsisaugokite – jie tikrai to verti.

Kibinai

Henrikas Pranckietis, kuris mėgaujasi gyvenimu už Vilniaus esančiame vienkiemyje, visus vaišino pribloškiamo skonio kibinais.

„Man patys skaniausi yra su aviena, bet jei jie valgomi vėliau ir atšalę, tada aviena netinka, „veliasi“ burnoje. Tada naudoju kiaulieną (sprandinę), bet dar dedu riebesnės šoninės – kad kibinai būtų sultingesni. Tešlą gaminu tiksliai pagal receptą, o su įdaru galima improvizuoti“, – pasakoja Henrikas.

Tešlai reikės (25 vnt.):
Miltai – 900 g
Sviestas, kambariuo temperatūros – 400 g
Grietinė – 200 g
Kiaušiniai – 3 vnt.
Cukrus – 3 arb. Šaukšteliai
Druska – 1 arb. Šaukštelis

Įdarui:
1, 2 kg pjaustyta (ne malta) riebesnė aviena,
0,3 g smulkiai pjaustytas svogūno,
druska, pipirai,
truputis cukraus
du v. š. majonezo. Mėsa 1,2 kg. ; svogūnai 0,3 kg.

Aptepimui:
1 kiaušinis

Gaminimas:

* Tešlą gerai išminkius palikti pailsėti – suvynioti į maistinę plėvelę ir padėti į šaldytuvą.
Paruošti įdarą.
* Tešlą Henrikas padalina į 3 daugmaž vienodas dalis, iš jų formuoja 25 kibinus.
* Kibinus aptepa plaktu kiaušiniu ir padaro po 2-3 skylutes.
* Kepti 180 laipsnių temperatūroje orkaitėje apie 25–30 minučių

Džiovinti pomidorai

Žydrė Jokimaitė, Kaune gyvenanti didmeninės vaistų platinimo įmonės direktorė, visus pakerėjo džiovintais pomidorais, kurių receptą gavo iš „ilgamečių vasaros draugų Jonės ir Jono Makauskų“.

Pomidorai (naminiai, nepernokę, bet sunokę) supjaustomi nestoromis riekelėmis ir džiovinami džiovyklėje. Tai užtrunka maždaug visą dieną juos vis pačiupinant, sukeičiant vietomis.
Paskui jie klojami sluoksniais į mažus indelius, kiekvieną sluoksnį pabarstant druska ir pipirais.
Tada užpilami paprastu saulėgrąžų aliejumi, sustatomi į puodą su vandeniu ir apie 15–20 minučių kaitinami vandenyje, įkaitintame iki 80 laispnių.
Uždaromi ir padedami vėsiai. Kadangi Žydrė juos labai taupo, tai žino, kad puikiai išsilaiko ir porą metų.

P. S. „Į stiklainius galima būtų įdėti česnako, bet tada kyla rūgimo grėsmė. Labai skanu ir tik džiovinti, be aliejaus“, – pastebi Ž. Jokimaitė.

Kišas su voveraitėmis

Roberta Rutkauskienė, „La Petite Patisserie“ kepyklėlės Kaune savininkė, dalijasi kišo su voveraitėmis receptu.

Padui reikės:
170 g miltų
70 g sviesto
kiaušinio trynys
keli šaukštai vandens
žiupsnelis druskos

Įdarui:
200 g vytinto arba virto kumpio
1 svogūnas
50 g Gruyére sūrio
200 ml grietinės
200 ml riebios grietinėlės
3 gerai išplakti kiaušiniai
žiupsnelis druskos
žiupsnelis tarkuoto muskato riešuto
500 g voveraičių.

Gaminimas:

* Minkštą sviestą, trynį suminkyti su miltais, iškočioti ploną padą, įdėti į formą. Ir padėti 30 min. į šaldytuvą.
* Subadyti padą šakute ir kepti 10 minučių 180 laipsnių temperatūroje.
* Įdarui kumpį susmulkinti su svogūnu.
* Atskirai pakepinti voveraites.
* Sutarkuoti smulkiai sūrį. Išplakti grietinę, grietinėlę ir kiaušinius. Sumaišyti su sūriu, druska ir muskatu.
* Ant tešlos pado sudėti pakeptas voveraites, kumpį ir užpilti skysta sūrio ir kiaušinių mase. Kepti 40 minučių 180 laipsnių temperatūroje.

Saldžiarūgščiai agurkėliai

Šis receptas – Dainiaus Sliko iš Molėtų. Dainius tikina: „Šie agurkai – geruliai“.

* Agurkėlius pjaustyti griežinėliais, kuriuos užpilti marinatu.
* Šis gaminams iš: druskos, pipirų, sezamo aliejaus (galima ir alyvuogių įberti), 3 česnako skiltelių, obuolių acto, cukraus arba agavų sirupo. Reikia subalansuoti aštriai saldesnį skonį ir užpylus ant agurkų išmaišyti.
* Taip pat įpjaustyti čili pipiriuką, krapų.
* Ragauti galima jau po valandos.

Slyvų pyragas

Tai dar vienas Dainiaus Sliko receptas.

Tešlai reikės:

250 g miltų,
230g varškės, geriau rinktis šlapesnę,
170g sviesto,
1 šaukštelis smulkios druskos.

Įdarui reikės:

900g slyvų,
1-2 v. š. rudojo cukraus,
30 g miltų ir krakmolo mišinio,
1 a. šaukštelis kardamono,
šaukštelis vanilės extrakto,
žiupsnelis cinamono.

Aptepimui:
1 kiaušinio trynys

* Paruoštą padarius paliekame šaldytuve porai valandų.
* Syvų įdarui miltų ir krakmolo mišinį sumaišyti su pjaustytomis slyvomis, berti prieskonius, viską išmaišyti.
* Tešlą padalinti i dvi dalis. Vieną dėti į kepimo popieriumi išklotą skardą, sufomuoti padą ir šonus.
* Ant pado sukrėsti slyvų įdarą ir viršų papuošti iš likusios telšlos suformuotomis juostelėmis. Patepti kiaušinio tryniu ir kepti apie 50 minučių 200 laipsnių temperatūros orkaitėje.

Baklažanų duona

Zina Bružienė iš Palangos į pikniką vežėsi baklažanų duoną.

Reikės:
250 ml šilto vandens,
žiupsnelis druskos,
šaukštelis cukraus,
7 g sausų mielių,
50 ml alyvuogių aliejaus,
300–350 g miltų.
Ant viršaus:
2 baklažanų
aliejaus pašlakstymu
česnako
pipirų, druskos
čili pipirų miltelių
šviuežių čiobrelių
rozmarino druskos dribsnių

Gaminimas:

* Pirmiausia užmaišyti tešlą kaip įprastai fokačijai. Tešla turi būti minkšta, kildinama du kartus po vieną val.
* Paruoštą tešlą išversti ant popieriaus į kepimo indą, vienodai ištapšnoti, paskleisti, šiek tiek pataškyti aliejaus.
* Visą tešlos viršų užkloti labai plonai pjaustytomis baklažano riekelėmis. Plonai aptepti jas alyvuogių aliejumi, gausiai patraiškyti česnako, šiek tiek apiberti druska, pipirais, pabarstyti čili pipirų miltelių.
* Kepti iki 250 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 15–20 min.
* Iškepus vėl baklažanus patepti aliejumi su česnakais, pabarstyti šviežiais čiobreliais ir rozmarininės druskos dribsniais.

Marinuotų daržovių asorti

Z. Bružienė pikniko dalyvius vaišino ir marinuotų daržovių asorti.

Reikės:
įvairių daržovių

Daržovių marinatui reikės:
1 didelis v. š. Druskos
4 v. š. Cukraus
100–120 ml acto
kvepiančiųjų ir juodųjų pipirų
kelios česnako skiltelės
keli lauro lapeliai
1 a. š. Garstyčių sėklų

Gaminimas:

* Daržoves nuplauti ir pasmulkinti.
* Užvirti marinatą: vienam litrui vandens vienas didelis šaukštas druskos, 4 cukraus, 100–120 ml acto, kvepiančiųjų ir juodųjų pipirų, vienas aštrus čiliukas, kelios skiltelės česnako, keli lauro lapeliai, šaukštelis garstyčių sėklų.
* Užvirti, supilti į verdantį daržoves blanširavimui, pamaišyti ir palaikyti TIK vieną minutę, nebeužvirti.
* Tada daržoves išimti ir sudėti į stiklainį, ant viršaus berti krapų, šviežio česnako. * Marinatą vėl užvirti ir užpilti ant daržovių. Stiklainį užsukti.
* Atvėsusį per naktį laikyti šaldytuve, o kitą dieną jau drąsiai galite dėti į krepšį ir vežtis į pikniką.

PASTABA: jei dėsite morkų, tai jas pirmiausiai meskite į marinatą ir pavirkite vieną minutę, tik tada dėkite blanširuoti kitas daržoves.

Nomedos užtepėlė su pomidorais

Piknike neliko nepastebėta ir Nomedos Marčėnaitės užtepėlė.

Užtepėlei reikės:
Kietų sūrių
kiaušinių
česnako
svanų druskos
keli šaukštai majonezo
keli šaukštai alyvuogių aliejaus
baziliko lapelių,
rozmarino, čiobrelio – jei norisi

Pateikimui reikės:
pomidorų, nepernokusių
šilauogių
kampot pipirų

Gaminimas:

* Kietuosius sūrius sutarkuorti burokine tarka.
* Kelis virtus kiaušiniuas taip pat sutarkuoti burokine tarka. Sumaišyti su sūriais.
Ten pat įspausti nemažai česnako. Nomeda deda svanų druskos, kelis šaukštus majonezo ir alyvuogių aliejaus.
* Įpjaustyti daug žalio baziliko lapelių, žalio rozmarino, čiobrelių. Neturint žalių galima naudoti ir džiovintas prieskonines daržoves. Jei norisi, berkite pipirų.
* Paruoštą užtepėlę palaikyti truputį šaldytuve.
* Pateikimui pjaustyti lietuviškus pomidorus riekelėmis – geriau imti ne pernokusius, nes antraip paleis sultis. Ant jų dėti užtepėlės kauburėlį ir papuošti šilauoge. Pabaigoje Nomeda viską pabarsto kampot pipirais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį. Daugiau informacijos Taisyklėse ir info@delfi.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją