Virtuvė skirta eksperimentams
A. Grigaliūnienė savo antrojoje internetinėje laidoje „Vis tiek kažkas gausis“ dėmesį skiria pusryčiams: „Gyvename su vyru apie dešimt metų kartu ir man vis dar nuostabą kelią faktas, kad jis nepaprastai mėgsta sumuštinius – kasdien be išimties juos renkasi pusryčiams. Rašant receptų knygą pastebėjau, kad žmonėms įdomu pasigaminti vis naujo skonio sumuštinių, tačiau kartais tam pritrūksta fantazijos. Kūrybiškumą paskatinti galime šaldytuve užsilikusiais produktais, kuriuos ruošiamės išmesti: pabandykite juos panaudoti ir pasigaminti tokius sumuštinius, kokių dar nesate ragavę.“
Agnė įsitikinusi, jog gaminant fantazija yra būtina – jos padedami virtuvėje galime atrasti naujus skonius: „Atrodo, kad sumuštinių formatas labai paprastas, tačiau jų skonis taip pat gali būti įdomus ir išskirtinis, o išvaizda visai nepriminti įprasto sumuštinio. Pavyzdžiui, vietoje juodos duonos galite naudoti salotų lapus. Kartais šaldytuve laikomos salotos praranda savo traškumą, greitai pagelsta, tačiau yra daug būdų, kaip jas atgaivinti. Tarkime, prieš gaminant sumuštinius jas pamerkite į šaltą vandenį – taip jos atgaus pavasarinį traškumą ir savo kokybę.“
Kaip sunokinti, bet nesugadinti?
Laidoje dalyvavęs „Rimi Baltic“ socialinės atsakomybes strategijos ir vystymo vadovas Liudvikas Aleliūnas teigia, jog norint daržoves ar vaisius kuo ilgiau išlaikyti šviežius, svarbu tinkamai sugrupuoti maisto produktus, kurie turi tam tikrų išskirtinių savybių: „Dalis produktų, pavyzdžiui, bananai, pomidorai ar obuoliai, išskiria etileno dujas. Tai yra dujos, kurios skatina vaisių ir daržovių nokimą. Taigi, jeigu šalia obuolių padėsite kitas sunokusias daržoves – jos gali greičiau pernokti ir sugesti. Kita vertus, šį būdą galima panaudoti ir norint greičiau sunokinti, pavyzdžiui, žalius avokadus – padėkite juos su obuoliais ar bananais ir avokadai greičiau taps tinkami vartojimui. Iš tolimųjų kraštų atvežami vaisiai būna skinami dar nesunokę – jų nokimo kelionė dažniausiai baigiasi pirkėjų namuose, tad jeigu įsigijote dar žalsvų bananų, kietų persikų ar nektarinų ir norite, kad jie greičiau sunoktų, sudėkite juos į popierinį maišelį ir laikykite kambario temperatūroje.“
Pasak eksperto, ar kaulavaisis sunokęs, suprasite jį nestipriai paspaudę – jeigu vaisius kietas, dar reiktų panokinti, jeigu duobutė lieka, vaisius jau genda, o jeigu duobutė netrukus grįžta į pradinę padėtį – pats laikas vaisių vartoti. Sunokę obuoliai ir kriaušės dar būna standūs, tačiau ir nelabai kieti. Ananasas jau sunokęs, kai jį galima šiek tiek suspausti, bananas – kai jo žievėje nebesimato žalumos, o arbūzas – kai šviesios spalvos „blynas“ ant jo vieno šono yra geltonas.
„Daržovės namie jau nebenoksta, tad atsidūrusios šalia vaisių tiesiog ims gesti. Tai negalioja pomidorams – juos nokinti taip pat galima popieriniame maišelyje su obuoliu. Jeigu šaldytuve turite du atskirus stalčius, viename laikykite daržoves, kitame – jau sunokusius vaisius. Jeigu norite, kad vaisiai kuo ilgiau išliktų švieži, net ir šaldytuve juos išrūšiuokite“, – pataria tvarumo ekspertas.
Sumanus produktų išdėstymas padeda mažiau išmesti
Tokiu principu, jog nesiliestų tarpusavyje, produktai dėliojami ir prekybos centruose. „Stengiamės kuo daugiau vaisių ir daržovių palikti originaliose dėžėse, jog kuo mažiau juos liestume – su kiekvienu prisilietimu, trumpintume jų šviežumo laiką. Dėliojame produktus atsižvelgiama į vaisių ir daržovių suderinamumą taip, kad nokstantys vaisiai ar daržovės nepažeistų šalia esančių.
Galiausiai, kiekvienas darbuotojas yra apmokomas, jog turėdami pakankamai žinių, jie galėtų tinkamai pasirūpinti vaisių ir daržovių kokybe. Visą tai yra mūsų „Šviežumo garantijos“ įrankiai, dėl kurių esame užtikrinti ir grąžiname pinigus, jeigu pirkėjas „Rimi“ įsigyja ne šviežių vaisų ar daržovių, – pasakoja „Rimi“ tvarumo ekspertas. – Vaisiai ir daržovės, nebetinkami pardavimui, iškeliauja į įvairius ūkius ir gamtininkų būrelius, kurie maitina gyvūnus ar į įmones, kurios perdirba vaisius ir daržoves į biodujas.“
Pasak L. Aleliūno, atsižvelgdami į sezoniškumą ir pirkėjų pageidavimus, pardavėjai didina vienos ar kitos prekės asortimentą: „Nors šviežios produkcijos turime daug, parduotuvėse nekrauname vaisių ir daržovių su kaupu, kad vaisiai ir daržovės nepatirtų pažeidimų ir išlaikytų šviežumą.“
Sunaudokite maisto likučius
Nors dažniausiai nespėjame suvalgyti vaisių ar daržovių, taip pat dažnai išmetame paruošto maisto likučius, kurie šaldytuve stovi to, kol sugenda. Norintiems atrasti naujų skonių ir nešvaistyti maisto, A. Grigaliūnienė siūlo kūrybiškai sunaudoti šaldytuve esančius produktus. „Dažnai pavalgius vakarienę lieka mėsos gabaliukas. Jį įdėjus į šaldytuvą ir kitą dieną išėmus, mėsa būna kieta, atrodo, kad nebesinori jos valgyti. Dažnas nesivargina ir tiesiog išmeta gerą produktą į šiukšliadėžę, bet juk iš jos galima padaryti tikrai skanų bei sotų sumuštinį.“
Laidos svečias L. Aleliūnas atkreipia dėmesį, kad svarbu stebėti produktų galiojimo laiką, o jeigu išmetėte jo pakuotę – įvertinti išvaizdą, kvapą, tekstūrą. „Jeigu matote, kad pagaminto patiekalo ar tiesiog produkto nesuvartosite, siūlyčiau jį šaldyti ir atšildyti tuomet, kai norėsite iškart jį suvartoti. Svarbu atminti, kad antrą kartą šaldyti to paties gaminio nerekomenduojama. Taip pat dažna gyventojų daroma klaida – duoną laikyti šaldytuve. Tai nėra pats geriausias sprendimas, kadangi tokiu atveju duona labai greitai praranda drėgmę, ji sukietėja ir pasensta. Jeigu turite duonos perteklių, geriau ją dėkite į šaldymo kamerą“, – teigia L. Aleliūnas.
Kalbant apie mėsą, ekspertas rekomenduoja ją reikėtų suvartoti iki to laiko, kuris nurodytas ant pakuotės. Jeigu matote, kad nespėsime jos suvartoti, geriausias sprendimas būtų taip pat ją įdėti į šaldymo kamerą, kur mėsa gali išbūti iki dvylikos mėnesių: „Optimaliausias laikotarpis siekia 3–6 mėnesius, nes per šį laikotarpį mėsa nepraranda kokybės.“
Agnė Grigaliūnienė dalijasi savo gardžių sumuštinių receptais.