Nuo košės iki ištaigingo pyrago
Visame pasaulyje populiarus Kalėdinis keksas dar prieš keletą šimtmečių visai nepriminė pyrago. Anglijoje, iš kurios ir kilo šis šventinis skanėstas, žmonės Kalėdų išvakarėse valgydavo slyvų košę, tam, kad užpildytų skrandį po ilgos pasninko dienos. Bėgant metams, slyvų košės receptas pildėsi džiovintais vaisiais, prieskoniais ir medumi, kol galiausiai tapo mums visiems pažįstamu šventiniu keksu.
Šiandien Kalėdinio kekso receptų yra daugybė. DELFI atsiųstame pranešime prekybos tinklo „Iki“ kepyklų vadovė Nijolia Juchnevič pastebi, skirtingi kekso gaminimo būdai atsirado šiam skanumynui išplitus po pasaulį.
„Kalėdinis keksas daugelyje pasaulio šalių yra neatsiejama švenčių tradicija, tačiau kiekviena šalis turi savo originalų šio deserto receptą. Pavyzdžiui, Karibų jūros regione vaisiai, kurie naudojami Kalėdinio kekso kepimui, dar keletą mėnesių prieš šventes yra mirkomi rome. Štai Portugalijoje, į kiekvieną šventinį pyragą yra įdedama pupelė. Tas, kuriam papuola kekso gabalėlis su staigmena, yra įpareigotas Kalėdiniu keksu pasirūpinti kitais metais“, – apie skirtingus receptus ir tradicijas pasakojo N. Juchnevič.
Keksą gardina lietuviškomis tradicijomis
Planuodami, kokius desertus patieksime ant šventinio stalo, dažniausiai renkamės jau gilias tradicijas turinčius lietuviškus patiekalus. Nors žmonės per šventes mielai išbando ir egzotiškesnius skonius, tačiau tradicijų laikymasis yra neatsiejamas nuo lietuviško Kalėdų stalo. Daugiausia simpatijų laimi aguonų keksas, nes aguonos – privalomas lietuviško kūčių stalo akcentas.
Pasigaminti galima ir patiems
Turintiems daugiau laiko ir norintiems namus pripildyti sodresniais žiemos skoniais ir kvapais, N. Juchnevič siūlo patiems išbandyti skirtingų keksų receptus.