Kaip išsirinkti apelsiną parduotuvėje

Apelsinai ir skanūs, ir verti dažniau įtraukti į kasdienį racioną. Kaip ir daugelyje kitų vaisių, juose yra daug vandens (net 86 %) ir gana mažai kalorijų, todėl yra geras užkandis stengiantis per žiemą nepriaugti papildomo svorio. Jie dera įvairiausiuose patiekaluose – tiek saldžiuose, tiek pikantiškuose. Be to, suteikia ir daugiau vertingų medžiagų nei su jais siejamas vitaminas C.

„Nukritus temperatūrai, mūsų imunitetas dažnai susilpnėja, oda tampa sausesnė, papilkėjusi, neretas pasiskundžia ir prasčiau veikiančia virškinimo sistema. Apelsinas turi naudingų savybių, kurios gali padėti tokiais atvejais. Jame yra gausus vitamino C kiekis, daug skaidulų, taip pat vitaminų A, E, kalcio, folio rūgšties“, – pranešime žiniasklaidai sako „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė.
Apelsiną su malonumu daugelis valgo vieną, taip pat spaudžia sultis, gamina marinatus, džemus, naudoja aromatingiems kepiniams. Tam svarbu, kad jis būtų gaiviai saldus, o mažiau vargo – jeigu ir be sėklų. Tik kaip žinoti?

„Tai visai nesudėtinga, net jeigu ir nematote perpjauto vaisiaus. Tiesiog atidžiai apžiūrėkite jo odelę. Apelsinai be sėklų apačioje turi būdingą griovelį – „bambutę“. Ji būdinga „Navel“ (angliškai tai ir reiškia „bambą“) veislės apelsinams, kurie sukurti taip, kad neturėtų sėklų minkštime. Jos kaupiasi toje „bambutėje“, – aiškina specialistė.

Renkantis apelsinus įvertinkite ir jų spalvą – ji turėtų būti graži, ryški, tolygi. Pažiūrėkite, kad žievė būtų nepažeista, ir rinkitės vaisių su kuo plonesne ja. Taip pat pakilnokite: sunokęs, sultingas apelsinas svers daugiau nei išdžiūvęs.

Iš žievelės – skanumynai

Dažnai suvalgius apelsiną žievės keliauja į šiukšlių dėžę. Kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė siūlo po sulčių spaudimo ją išsaugoti ir panaudoti vienu iš kelių kūrybingų būdų.

Pasigaminkite „saldainių“. Žieveles supjaustykite plonomis juostelėmis, sudėkite į puodą su vandeniu ir pavirkite 15 minučių, tuomet žieveles nuplaukite ir nusausinkite. Sudėkite žievelę atgal į puodą, vėl užpilkite šaltu vandeniu ir pakartokite procesą, virkite dar 15 minučių.

Tuomet į kitą puodą įpilkite 2 puodelius cukraus ir 3 puodelius vandens. Užvirinkite, maišydami ištirpinkite cukrų. Sumažinkite kaitrą ir sudėkite nuplautą apelsino žievelę. Virkite, kol sirupas taps tirštas ir susidarys daug burbuliukų, apie 30-40 minučių. Žievelė turi pasidengti storu sirupo sluoksniu. Išimkite ją makaronų šaukštu ir padėkite ant grotelių, kad išdžiūtų. Tai užtruks ne mažiau kaip 4 valandas, galite jas taip palikti pernakt.
Paruoškite padažą salotoms. Apelsinuose esanti rūgštis puikiai tinka salotų padažams, ypač – užpilams. Tam reikia smulkiai supjaustyti arba sumalti žievelę, tada sumaišyti ją lygiomis dalimis su alyvuogių aliejumi, balzaminiu actu ir medumi. Mišinį pagal skonį pagardinkite druska, pipirais ir naudokite salotoms gardinti.

Patobulinkite aliejų. Žieveles panaudokite apelsinų aliejaus gamybai. Paprasčiau nei paprasta: šviežias apelsinų žieveles sudėkite į stiklainį, supilkite mėgstamą natūralų aliejų (pavyzdžiui, alyvuogių, kokosų ar augalinį) ir stiklainį uždarykite. Pastatykite jį į vėsią, tamsią vietą ir palikite iki dviejų savaičių. Tuomet aliejų nukoškite, išmeskite apelsinų žieveles ir mėgaukitės. Tokį aliejų galima naudoti gaminant maistą arba odos priežiūrai

Suteikite namams skanaus aromato. Tai paprastas ir natūralus būdas namus pripildyti nuostabaus citrusinių vaisių kvapo. Į nedidelį puodą su vandeniu įdėkite apelsino žievelių ir kitų aromatingų priedų: cinamono lazdelių, gvazdikėlių, anyžių žvaigždžių, rozmarino šakelę ar net kelis lašus eterinių aliejų, kad kvapas būtų dar stipresnis. Mišinį ant silpnos ugnies švelniai pavirkite ir leiskite jam paskleisti malonų kvapą. Nepamirškite stebėti vandens lygio ir, jei reikia, įpilkite daugiau, kad mišinys neišdžiūtų.

Ir kvapnu, ir tarnaus ilgai

Na o prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pranešime žiniasklaidai pastebi, kad citrusiniai vaisiai gali būti ir vienu iš ekologiškų ir patrauklių būdų papuošti namus per Kalėdas. Džiovintų citrusinių vaisių girliandas galima naudoti pakartotinai: dėl jų ilgaamžiškumo jas galima laikyti ir naudoti kelis šventinius sezonus, taip sumažinant poreikį kasmet pirkti naujas dekoracijas ir sumažinant bendrą išteklių suvartojimą.

„Be to, dėl natūralaus džiovintų citrusinių vaisių kvapo nebereikia naudoti dirbtinių kvapų ar cheminių medžiagų turinčių oro gaiviklių, todėl patalpų aplinka tampa sveikesnė. O tam, kad girliandą išsaugotumėte, laikykite ją vėsioje ir sausoje vietoje, taip užtikrinsite, kad ja galėsite džiaugtis ir kitais šventiniais sezonais“, – pataria O. Suchočeva.

Šventinę kalėdinę girliandą sukurti gana paprasta.
„Plonai supjaustykite apelsinus, citrinas ar laimus. Nusausinkite skilteles, kad pašalintumėte drėgmės perteklių, ir kepkite maždaug 90 °C temperatūroje 2–3 valandas, po kurio laiko apversdami, kol visiškai išdžius. Išdžiovintus citrusinių vaisių griežinėlius suverkite ant virvelės ar vielos. O, kad girlianda atrodytų spalvingai, galite eksperimentuoti su skirtingomis citrusinių vaisių veislėmis. Taip pat apsvarstykite galimybę pridėti kitų šventinių elementų, pavyzdžiui, cinamono lazdelių ar džiovintų žolelių. Gražią džiovintų citrusinių vaisių girliandą pakabinkite norimoje vietoje – ant Kalėdų eglutės, virš židinio ar kaip dekoratyvinį elementą bet kuriame kambaryje“, – rekomenduoja ekspertė.

Komercijos vadovės nuomone, kvapas yra labai svarbus kuriant šventinę Kalėdų nuotaiką namuose, nes jis susijęs su pozityviomis emocijomis ir šiltais prisiminimais, įsirėžusiais dar nuo vaikystės laikų.

„Su šventiniu laikotarpiu susiję kvapai, pavyzdžiui, pušų, cinamono, gvazdikėlių, apelsinų ir tam tikrų kepinių, kaip imbierinių sausainių, sukelia šilumos, nostalgijos ir džiaugsmo jausmą. Šie pažįstami aromatai gali sukelti teigiamus prisiminimus apie praeities šventes, šeimos susibūrimus ir šventines tradicijas. Paskleidę šiuos kvapus savo namuose, galite akimirksniu perkelti save ir savo svečius į šventinę nuotaiką, sukurti jaukią ir džiugią atmosferą, kuri sustiprins bendrą šventinę patirtį. Kvapai turi unikalią savybę sukurti pojūčiais turtingą aplinką, todėl jie yra vienas pagrindinių šventinės nuotaikos kūrimo elementų“, – sako prekybos tinklo ekspertė.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį. Daugiau informacijos Taisyklėse ir info@delfi.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)