12 porcijų
Reikės:
- 350 g (2,5 stiklinės) miltų
- 300 g ( 1 1/3 stiklinės) cukraus
- 1 ¼ stiklinės pieno
- 150 g (0,5 stiklinės) grietinės
- ½ stiklinės saulėgrąžų aliejaus
- 3 kiaušinių
- 1,5 arb. š. kepimo miltelių
- 1,5 arb. š. vanilinio cukraus arba vanilės ekstrakto
- 1/3 arb. š. druskos
Kremui:
- 2,5 stiklinės plakamosios grietinėlės (35 % riebumo), šaltos
- 450 g maskarponės sūrio
- 130 g (1 stiklinės) cukraus pudros
- 1 arb. š. vanilinio cukraus arba vanilės ekstrakto
- 1 arb. š. citrinos sulčių
Braškių įdarui:
- 300 g (2 stiklinių) susmulkintų braškių + 6-8 braškių torto dekoravimui
- 80 g cukraus
- 2 valg. š. kukurūzų krakmolo
- 2 valg. š. šilto vandens
Gaminimas:
1. Braškių įdaras – braškes sudedame į puodą storesniu dugnu, kaitiname ant vidutinės ugnies 5 min, vis pamaišant. Krakmolą sumaišome su vandeniu. Tada į braškes supilame cukrų, ištirpdintą krakmolą, kaitiname 2 minutes, vis maišant. Braškių masė turėtų būti gana tiršta. Supilame įdarą į indelį ir paliekame atvėsti.
2. Į vieną dubenį sudedame cukrų, vanilinį cukrų, įmušame kiaušinius ir supilame aliejų. Plakame trintuvu kelias minutes, kol masė pabąla. Tada sudedame grietinę, išplakame.
3. Įkaitiname orkaitę iki 180 C.
4. Kitame inde sumaišome miltus, kepimo miltelius ir druską. Į tešlą įsijojame pusę miltų, supilame pusę pieno ir išplakame. Tada įsijojame likusius miltus ir supilame pieną. Ilgai plakti nereikia, užtenka, kad miltai įsimaišytų į tešlą. Per ilgai plakant, biskvitai gali būti kietoki ir ne tokie purūs.
5. Apvalią kepimo formą ištepame sviestu (naudojau neišardomą, 23 cm skersmens formą). Iš kepimo popieriaus iškerpame apskritimą padengti kepimo formos dugnui. Tada iškerpame juosteles padengti formos kraštams. Tešlą po lygiai supilstome į 3 vienodo dydžio stiklines, ar dubenėlius. Tada vieną stiklinę supilame į paruoštą kepimo formą ir šauname į orkaitę. Kepame ~20-23 minutes. Viduryje kepimo biskvitą apsukame (kad keptų tolygiai). Ar biskvitas iškepęs patikriname mediniu dantų krapštuku. Iškepusį biskvitą išimame iš formos ir paliekame visiškai atvėsti ant grotelių. Taip pačiai vėl paruošiame kepimo formą ir iškepame likusius 2 biskvitus.
6. Kremas – grietinėlę supilame į didelį dubenį, plakame elektriniu trintuvu, kol pradeda tirštėti. Per kelis kartus supilame cukraus pudrą, plakame, kol grietinėlė pasidaro kiek tirštesnė. Tada sudedame maskarponę, vanilę ir plakame, kol kremas pasidaro tirštas. Tik neperplakite, kad grietinėlė nesušoktų į gumulėlius. Po to mentele ar šaukštu įmaišome citrinos sultis.
7. Torto sutepimas – torto biskvitus išlyginame nupjaudami iškilimus (domes). Kremą sudedame į konditerinį maišelį su norimu antgaliu (aš naudojau dantytą). Dedame pirmąjį biskvitą ant tortinės, ant biskvito krašto išspaudžiame storą, gan platų kremo sluoksnį, sukurdami “kremo sienelę” (biskvito vidurį paliekame neužpildytą). Tada biskvito vidurį ištepame puse braškių įdaro, ant viršaus išspaudžiame kremo uždengdami braškių įdarą. Ant viršaus uždedame antrąjį biskvitą ir taip pačiai išspaudžiame kremo ant antrojo biskvito, aptepame braškių įdaru ir ant jų išspaudžiame kremo sluoksnį. Galiausiai uždedame trečiąjį biskvitą ir jį, bei torto kraštus ištepame likusiu kremu. Su mentele išlyginame torto viršų ir kraštus. Jei norite, galite pasilikti šiek tiek kremo torto dekoravimui. Tortą papuošiame braškėmis. Prieš patiekiant tortą laikome šaldytuve bent 4 h, kad sustingtų.
Skanumėlis!