Daržovių valgome per mažai


Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių ekspertė sako, kad reguliarus daržovių ir vaisių vartojimas yra itin svarbus ir daržovės turėtų sudaryti didesnę dalį lėkštės. Remiantis Sveikatos ministerijos duomenimis, žmogui per dieną jų suvartoti reikėtų bent 400 gramų. Rekomenduojama per dieną suvalgyti apie 3–5 porcijas daržovių ir 2–4 porcijas vaisių.

Pasak J. Sabaitienės, siekiant laikytis subalansuotos mitybos ir kasdien suvartoti tinkamą daržovių kiekį – jas vertėtų valgyti ne tik kaip garnyrą, bet ir kaip lengvą užkandį. Daržoves galima valgyti ne tik šviežias, bet ir ruoštas garuose, kepti orkaitėje, keptuvėje, troškinti ar net grilinti ant žarijų. Įvairiaspalvės daržovės padeda sukurti ir fotogeniškus patiekalus, taip pat planuojant valgiaraštį svarbu atkreipti dėmesį ir į daržovių spalvą. Pavyzdžiui, raudonos spalvos daržovės dažnai turi daugiau vitamino C ir beta karoteno.

J. Sabaitienė sako, kad iš daržovių galima gaminti ne tik salotas ar virti sriubas, lengvai galima improvizuoti ir kepant įvarių daržovių blynelius, ant grilio suverti daržovių iešmelius ar ant pasitelkti vaizduotė ir daržoves naudoti galima desertuose. Taip pat šiaudeliais pjaustytos morkos ar agurkai taps puikiu lengvu užkandžiu.

Kepamos ant žarijų įgauna ypatingą skonį


„Kamado Bono“ projektų vadovas ir grilio entuziastas Vadimas Amosovas sako, kad ruošiant daržoves galima improvizuoti – pavyzdžiui, kepti ant kepsninės: ant grilio pakeptos daržovės įgauna dūmo kvapą ir salsvoką skonį. Prieš kepant daržoves galima ir šiek tiek pamarinuoti. Marinatą vertįtų pasiruošti iš medaus, citrinos sulčių ir mėgstamų prieskonių. Reikėtų nepamiršti ir šiek tiek aliejaus. Marinuoti ir kepti kepininėje itin tinka saldžiosios paprikos, kukurūzų burbuolės, artišokai, svogūnai. Kalbėdamas apie daržovių ruošimą kepsninėje V. Amosovas pabrėžia, kad tokiu būdu ruošiant daržoves labai svarbu išryškinti jų skonį, o tai geriausiai padaryti įvairiausiais prieskoniais ar šviežiomis žolelėmis.

V. Amosovas siūlo pasigaminti ir itin skanius naminius cukinijų traškučius. Šis patiekalas labai patiks net ir patiems išrankiausiems. Anot eksperto, tokie traškučiai puikiai tiks ir kaip užkandis, ir kaip garnyras prie įvairiausių jūsų mėgstamų patiekalų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį. Daugiau informacijos Taisyklėse ir info@delfi.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)