Pirma pažintis – kūdikystėje
Dietologė L. Barauskienė sako, kad dėl savo išskirtinės maistinės vertės, pirmasis pieno produktas, siūlomas kūdikiui, galėtų būti kefyras. Pagal papildomo kūdikio maitinimo rekomendacijas, su fermentuotais pieno produktais sveiki mažyliai paprastai gali būti supažindinami maždaug nuo 7-8 mėn.
„Kaip ir visus naujus produktus, kefyrą į vaikų mitybą reikėtų įvesti po labai nedidelį kiekį ir kelias dienas stebėti kūdikio reakciją. Kefyras galėtų būti sumaišytas su jau pažįstama grūdų ar daržovių koše“, – pataria L. Barauskienė.
Anot gydytojos dietologės, nereikėtų skubėti saldinti kefyro arba jo atsisakyti, jei kūdikis vieną ar kitą kartą nesusidomi produktu. „Keli atsisakymai dar nereiškia, kad siūlomas maistas nepatinka”, – teigia L. Barauskienė.
Bandant supažindinti mažylį su nauju maistu, reikėtų apsišarvoti kantrybe. Penkiolika, dvidešimt – tiek kartų gali tekti bandyti paragauti naują skonį, kol jis bus pamėgtas arba ne.
Kūdikiams, vaikams ir suaugusiems – kefyras svarbus visiems
„Rauginti pieno produktai išsiskiria tuo, kad jie yra geriau pasisavinami ir turi gerųjų bakterijų. Kefyre jų yra ne tik daugiausia, bet ir pačių įvairiausių, ypač tame, kuris gaminamas naudojant gyvą kefyro grybą“, – sako Vilma Laukytė-Staniuvienė, bendrovės „Pieno žvaigždės“ Mažeikių pieninės filialo vyriausioji technologė.
L. Barauskienė atkreipia dėmesį, kad į visavertę mitybą kefyrą reikėtų įtraukti ne tik todėl, kad jis yra gerai pasisavinamas, bet ir todėl, kad tai – puikus baltymų šaltinis.
„Ir nors kūdikiams kefyras kaip ir bet koks kitas produktas yra papildomas maistas, truputėlį vyresniems vaikams, darželinukams, mokyklinukams, taip pat ir suaugusiesiems kefyras gali būti puikiu užkandžiu. O pasitelkus sveikatai palankius priedus jis gali įgauti skirtingų formų ir skonių“, – teigia L. Barauskienė.
Rekomenduoja prisiminti vaikams sergant ir per augimo šuolius
V. Laukytė-Staniuvienė sako: „Kefyras pagamintas su gyvu kefyro grybu yra turtingas vitaminu B ir probiotikais. Įrodyta, kad probiotikai gerina virškinimą, atstato žarnyno mikroflorą, palaiko medžiagų apykaitą, stiprina imunitetą.“
Šie kefyro privalumai gali pagelbėti tiek sveikam, tiek pasilpusiam organizmui.
„Vaikus dažnai kamuoja vidurių užkietėjimas, o reguliariai vartojant kefyrą to galima išvengti. Taip pat yra atliktų tyrimų, kurie rodo, kad probiotikai gali padėti sergant alerginiu rinitu, todėl šios ligos varginamam vaikui taip pat būtų naudinga į racioną įtraukti kefyrą“, – vardina dietologė L. Barauskienė.
Anot jos, kefyre yra labai nedaug laktozės, todėl jis gali tikti ir tiems, kurie jos netoleruoja. „Vaikai retai netoleruoja laktozės, bet būna, kad po žarnyno ligos, viduriavimo ar virusinio susirgimo, atsiranda laikinas laktozės netoleravimas, tuomet kefyras ypač tinkamas pasirinkimas“, – pataria gydytoja. Ji taip pat pabrėžia kefyro naudą padedant atstatyti organizmą po didesnio fizinio krūvio ar intensyvios dienos, o vaikams – per augimo šuolius.
Vaikams patiks kefyro kokteiliai, ledai ir želė
Parduotuvių lentynose yra gausu įvairių pieno produktų, kurie yra gaminami specialiai vaikams. Tačiau L. Barauskienė pabrėžia, kad dauguma jų yra ne kasdienio vartojimo produktai, o desertai su dideliu kiekiu cukraus.
„Renkantis pieno produktus sau ar vaikams, svarbi viso raciono įvairovė. Kartais tikrai galima ir tų saldžiųjų, tačiau svarbu atskirti, kas yra desertai, šventiniai produktai. Kasdieniam vaikų meniu vertėtų rinktis mažiau priedų ir cukraus turinčius natūralius produktus“, – sako gydytoja dietologė L. Barauskienė.
Pasak jos, jeigu norisi pieno produktų su skoniais, galima išbandyti ir įvairius netikėtus derinius. Pavyzdžiui, vaikams turėtų patikti kefyro kokteiliai su vaisiais ir uogomis, šaldytas kefyras su priedais ledų formelėse ar su natūraliais gardėsiais paruoštas kefyro želė desertas. „Taip kefyrą pamėgti gali net ir didžiausias jo skeptikas“, – pataria specialistė.