Pastabos:

  • Aš dariau nelabai didelius „skruzdėlynus“, todėl man jų išėjo pakankamai daug – daugiau nei 20;
  • Tešlą padariau iš vakaro, todėl kitą dieną tiek daug darbo nebuvo.


Privalumai: primena vaikystę.
Trūkumai: pakankamai daug atima laiko.
Kam patiktų: tiems, kas tokius skanumynus pirkdavo vietinėse kepyklėlėse.
Įvertinimas: 9/10

Receptas (apie 20 skruzdėlynų):

Trupiniams:

  • 100 g sviesto
  • 1 kiaušinio
  • 1 šaukšto cukraus
  • 70 ml pieno
  • 1 a.š. kepimo miltelių
  • 250 g miltų


Karamelei:

  • 1 indelio karamelizuoto sutirštinto saldinto pieno
  • 100 g sviesto
  • aguonų pabarstyti


Gaminimas:

Iš pradžių pasigaminkite tešlą. Miltus, cukrų ir kepimo miltelius (aš dar įdėjau žiupsnelį druskos) suberkite į dubenį. Ten pat sudėkite šaltą, kubeliais pjaustytą sviestą. Pirštais padarykite trupinius. Įmuškite kiaušinį, supilkite pieną ir išminkykite tešlą. Susukite į maistinę plėvelę ir dėkite pusvalandžiui į šaldymo kamerą. Jei tešlą naudosite ne iškart, dėkite į šaldytuvą, o prieš naudojant įmeskite ją pusvalandžiui į šaldiklį.

Sušalusią tešlą padalinkite į dvi dalis ir kiekvieną sutarkuokite, kad būtų smulkūs trupiniai. Aš čia per daug nesistengiau, nes kai iškepė, tada ir sutrupinau. Svarbu, kad trupiniai nebūtų labai stambūs ir visi daugmaž vienodo dydžio. Suberkite trupinius ant dviejų kepimo skardų (ant vienos netilps) ir dėkite kepti į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę 15 min.

Kai trupiniai iškeps, suberkite juos į dubenį ir sutrupinkite.

Pasiruoškite karamelę. Sviestą ir sutirštintą pieną sudėkite į puodą ir kaitinkite, kad karamelė ištirptų. Čia teks gerokai pamaišyti, nes ji sunkiai susivienija su sviestu.
Karamelę supilkite ant trupinių ir išmaišykite. Iš gautos masės formuokite rutuliukus. Viršūnėles apibarstykite aguonomis. Dėkite į šaldytuvą ir po kokios valandos jau ragaukite.

Karamelinis tinginys-skruzdėlynas

Receptas paimtas iš knygos „Nostalgiški skanumynai“.