Ingredientai
obuoliai 4 vnt.
miltai 200 g
kiaušiniai 2 vnt.
cukrus 150 g
sviestas 130 g
kepimo milteliai 1 a. š.
vanilinis cukrus 1 a. š.
druska žiupsnelis
Gaminimas:
1. Kiaušinius su cukrumi plakite, kol pabals, tada pilkite su druska ir kepimo milteliais sumaišytus miltus. Po to – ištirpintą ir kiek atvėsusį sviestą. Viską išplakite iki vientisos masės.
2. Obuolius nulupkite, išimkite sėklalizdžius ir supjaustę juostelėmis įmaišykite į tešlą.
3. Tešlą pilkite į kepimo popieriumi išklotą skardą ir pašaukite į 170 laipsnių įkaitintą orkaitę. Kepkite apie 35-40 minučių, kol pyragas įgaus rusvą atspalvį. Ar iškepęs vidus, įsitikinkite įbedę medinį pagaliuką - jei bus apsivėlęs, dar pakepkite kelias minutes.
4. Kiek pravėsusį obuolių pyragą ragaukite vieną, su grietinėle ar ledais. Nenustebkite, jei rytdienai jo ir neliks.
Skanaus!
Ingredientai
Obuoliai 1 kg
Razinos stiklinė
Sviestas 85 g
Rudasis cukrus 100 g
Avižiniai dribsniai 50 g
Graikiniai riešutai 2 vnt.
Apelsino žievelė 1 vnt.
Apelsinų sultys 1 vnt.
Miltai 3 šaukštai
Cinamonas šaukštelis
Druska 1 žiupsnelis
Gaminimas:
* Obuolius nulupkite, supjaustykite kubeliais. Dubenyje sumaišykite obuolius su apelsino sultimis, tarkuota žievele, razinomis, cinamonu ir 2 šaukštais rudojo cukraus.
* Įkaitinkite keptuvę su 15 g sviesto, suberkite obuolių masę, pamaišydami kepkite 10 – 15 min., kol suminkštės obuoliai.
* Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių. Likusį sviestą supjaustykite kubeliais.
* Miltus sumaišykite su žiupsneliu druskos, suberkite cukrų, sudėkite sviestą. Pirštai sutrinkite masę į trupinius, sumaišykite su avižiniais dribsniais ir smulkintais graikiniais riešutais.
* Sudėkite obuolių masę į molinį kepimo indą. Ant viršaus užberkite trupinius. Kepkite orkaitėje 25 – 30 min., kol paviršius pagels. Ištraukite trupininį pyragą iš orkaitės, palikite pravėsti. Patiekite šiltą su ledais arba karameliniu sirupu.
Skanaus!
Ingredientai
Tešlai:
margarino „Kepiniams su sviestu“ 0.5 stiklinės
cukraus 2 v. š.
acto 1 v. š.
ekologiško kefyro 0.5 stiklinės
miltų 1.5 stiklinės
druskos 1 a. š.
Įdarui:
vidutinio dydžio obuolių 6 vnt.
cinamono lazdelių 5 vnt.
citrinos 1 vnt.
tarkuoto muskato riešuto žiupsnelis
cukraus marmeladams 0.5 stiklinės
apelsinų džemo 3 v. š.
vanilės esencijos 1 a. š.
kukurūzų krakmolo 2 v. š.
natūralaus mineralinio vandens (negazuoto) 0.5 stiklinės
bazilikų lapelių 1 sauja
juodojo šokolado su apelsinais ir migdolais 100 g
sausainių su spanguolėmis 60 g
cukraus miltelių 1 a. š.
mėtų 1 sauja
Gaminimas:
1. Margariną, druską, cukrų, actą, ekologišką kefyrą ir miltus sumaišykite ir išminkykite tešlą, uždenkite ir laikykite šaldytuve apie 1 val.
2. Tešlą iškočiokite šiek tiek didesnės formos nei kepimo skarda, sudėkite ją į vidų, kad kepant neiškiltų tešla, uždenkite sviestiniu popieriumi, berkite kruopų ar kepimo rutuliukų ir kepkite orkaitėje 160 °C temp. apie 20–25 min. tuomet išimkite svorį ir dar padžiovinkite padą apie 10–15 min.
3. Obuoliams pašalinkite luobelę, sėklas ir supjaustykite kubeliais.
4. Į įkaitintą keptuvę suberkite obuolius, dėkite cinamono lazdeles, įtarkuokite citrinos žievelės ir įspauskite citrinos sulčių, berkite muskato riešuto ir dėkite cukraus marmeladams. Karamelizuokite apie 5 min.
5. Dėkite apelsinų džemo, vanilės esencijos ir troškinkite apie 5 min.
6. Kukurūzų krakmolą sumaišytą su natūraliu mineraliniu vandeniu, supilkite į obuolių masę ir gerai išmaišius troškinkite apie 2 min., kol masė sutirštės. Sudėkite smulkintus bazilikus.
7. Gautą obuolių masę sudėkite į iškepusį tešlos padą ir įsmeikite stambiai laužyto juodojo šokolado su apelsinais ir migdolais. Kepkite apie 30 min.
8. Iškepusį obuolių pyragą atvėsinkite, užberkite smulkintų sausainių su spanguolėmis, cukraus miltelių ir papuoškite mėtų lapeliais.
Skanaus!
Ingredientai
Sviestas 200 g
Cukrus 0.5 stiklinės
Kiaušiniai 2 vnt.
Miltai 2 stiklinės
Kepimo milteliai 1 šaukštelis
Varškė 500 g
Grietinėlė stiklinė
Kiaušiniai 4 vnt.
Vanilinis cukrus 3 šaukšteliai
Migdolai 1 stiklinė
Obuoliai 5 vnt.
Rudasis cukrus 0.5 stiklinės
Cinamonas 1 šaukštelis
Gaminimas:
1. Išsukti sviestą su cukrumi.
2. Sudėti kiaušinius ir su kepimo milteliais sumaišytus miltus.
3. Išmaišyti, kad tešla taptų vientisa, ir paskleisti ant kepamuoju popieriumi išklotos orkaitės skardos.
4. Sumaišyti varškę su grietinėle. Sudėti kiaušinius, vanilinį cukrų ir kapotus migdolus.
5. Varškės maišinį užpilti ant papločio.
6. Obuolius nulupti, supjaustyti skiltimis ir išdėlioti ant varškės masės.
7. Apibarstyti ruduoju cukrumi ir cinamonu.
8. Kepti 175 laipsnių orkaitėje apie 1 valandą.
Ingredientai
kiaušiniai 4 vnt.
jūsų mėgstamų miltų 1 stiklinė
migdolų riešutų 200 g
aliejaus 0.5 stiklinės
medaus 5 v. š.
šaltalankių sulčių (galima keisti citrinos ar apelsinų sultimis) 2 v. š.
kepimo miltelių 2 a. š.
cinamono 3 a. š.
druskos žiupsnelis
Gaminimas:
1. Obuolius nulupkite, išvalykite, supjaustykite griežinėliais ir sumaišykite su cinamonu ir 1 v. š. medaus.
2. Migdolų riešutus maistiniu smulkintuvu sumalkite iki miltų masės.
3. Kiaušinius, aliejų, medų, druską ir šaltalankių sultis išplakite iki vientisos masės.
4. Miltus persijokite ir sumaišykite su kepimo milteliais bei migdolų miltais. Pamažu sausą masę įmaišykite į drėgną masę.
5. Obuolius berkite į tešlą ir gerai išmaišykite. Tešlą pilkite į popieriumi išklotą kepimo formą.
6. Pyragą kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje maždaug 50 minučių.
Skanaus!
Receptu dalijasi tinklaraštis „Lieknos bitės“.
Ingredientai
Sviestas 120 g
Kiaušiniai 4 vnt.
Rudasis cukrus 200 g
Migdolų miltai 140 g
Obuoliai 2 vnt.
Morkos 2 vnt.
Miltai 200 g
Džiovintos spanguolės 100 g
Kepimo milteliai 2 šaukšteliai
Cinamonas 1 šaukštelis
Muskato riešutai žiupsnelis
Džiovinto imbiero milteliai 0.5 šaukštelio
Druska žiupsnelis
Cukraus pudra 1 šaukštas
Gaminimas:
* Įjunkite orkaitę – temperatūra 190 °C.
* Minkštą sviestą pradėkite plakti elektriniu plakikliu nedideliu greičiu, suberkite pusę cukraus ir gerai išplakite.
* Tada po vieną įmuškite kiaušinius, po pirmo kiaušinio suberkite likusį cukrų ir toliau plakite, kol po truputį suplaksite visus kiaušinius.
* Įberkite šaukštelį miltų ir vėl plakite.
* Miltus sumaišykite su druska, prieskoniais, kepimo milteliais.
* Morkas ir obuolius sutarkuokite smulkia burokine tarka.
* Į kiaušinių ir sviesto masę suberkite migdolų miltus ir pusę tarkuotų obuolių su morkomis, taip pat visus miltus, išmaišykite ir supilkite likusius obuolius su morkomis, mirkytas spanguoles. Tešla bus vidutinio tirštumo.
* Kepimo formą išklokite kepimo popieriumi ir lengvai patepkite sviestu.
* Šaukite pyragą į iki orkaitę ir kepkite apie 45 minutes. Patikrinkite, ar iškepė, besdami medinį pagaliuką. Jei jis sausas – pyragas iškepęs.
* Leiskite pyragui atvėsti ir tik tada išimkite iš formos.
* Apibarstykite cukraus pudra.
Ingredientai
TEŠLAI:
šalto sviesto 280 g
cukraus 260 g
druskos 1 a. š.
kiaušinių tryniai 6 vnt.
miltų 360 g
kepimo miltelių 2 a. š.
ĮDARUI:
obuoliai vnt.
marcipano 130 g
kambario temperatūros sviesto 60 g
kiaušiniai 2 vnt.
grietinėlės 70 g
kukurūzų krakmolo 2 a. š.
Gaminimas:
1. Į elektrinį smulkintuvą sudėti šaltą sviestą ir suberti cukrų. Sumalti iki vientisos masės. Įberti druskos, sudėti kiaušinių trynius ir vėl viską permalti. Tada suberti miltus ir kepimo miltelius. Permalti iki vientisos masės. Gautą tešlą padėti kelioms valandoms į šaldytuvą, kad sustingtų. Geriausia pasiruošti iš vakaro.
1. Obuolius nulupti ir supjaustyti smulkiais kubeliais.
2. Tada į elektrinį smulkintuvą sudėti marcipaną, kukurūzų krakmolą, kambario temperatūros sviestą, įmušti kiaušinius ir sumalti iki vientisos kreminės masės. Iš lėto supilti giretinėlę ir nuolat plakti iki vientisos masės.
3. Sustingusią tešlą padalinti į dvi dalis ir iškočioti 5 mm storio apskritimus. Pirmuoju apskritimu iškloti kepimo formos dugną. Paliekant po 3 cm nuo krašto ant apskritimo vidurio sudėti marcipano kremą, o ant jo viršaus – obuolius. Viršų uždengti antruoju tešlos apskritimu ir sandariai užspausti tešlos kraštus.
4. Kepti iki 160°C įkaitintoje orkaitėje 20 minučių.
Skanaus!
Receptu dalijasi konditeris Ali Gadžijevas.
Ingredientai
Sviestas 140 g
Druska 1 šaukštelis
Vanduo 50 ml
Obuoliai 9 vnt.
Cukrus šaukštas
Cinamonas žiupsnelis
Gvazdikėliai malti žiupsnelis
Sviestas 6 šaukštai
Citrinų sultys 4 šaukšteliai
Gaminimas:
* Pirmiausiai paruošiama tešla. Miltai sumaišomi su druska (geriausiai, kad būtų smulki) ir persijojami. Į miltus įdedami pjaustyti sviesto gabaliukai (sviestas neturi būti nei ištižęs, nei suakmenėjęs nuo šalčio).
* Masė išmaišoma ir tuomet rankomis sviestas gabalėliai rankomis minkomi į miltus. Galiausiai turėtų susidaryti daug mažų tešlos gumuliukų. Į tešlą supilamas vanduo ir iš atskirų tešlos gumuliukų sulipdomas vienas apvalus tešlos gabalas. Jį reikia apdengti maistine plėvele ir bent pusvalandžiui pastatyti į šaldytuvą.
* Atvėsinta tešla iškočiojama ant lengvai miltais pabarstyto stalo / lentos. Kočiojama tik į vieną pusę ir stengiamasi išlaikyti tvarkingo tešlos stačiakampio formą. Išgavus taisyklingą stačiakampį, sulenkite tešlą per maždaug trečdalį jos ilgio ir tada ant viršaus užlenkite likusią trečdalį. Gautą sluoksnainį sulenkite dar perpus ir dar sykelį iškočiokite, geriausiai į vieną pusę, kad vėl išeitų panašus lygus tešlos stačiakampis.
* Tešlą dar kartelį taip pat sulankstykite ir apdengę maisto plėvele dar apie pusvalandį palaikykite šaldytuve prieš kočiojant tešlą kepimui. Tada paruoškite obuolius. Juos reikia nuplauti, nusausinti, išimti sėklides ir supjaustyti į keturias dalis (jei obuoliai labai dideli, galima pjaustyti į 6 ar 8 dalis). Indo (indų), kuriuose kepsite pyragus, dugną ir šonus reikia gerai įtrinti 2/3 sviesto.
* Cukrų sumaišykite su cinamonu ir gvazdikėliais ir tolygiai paskirstykite ant indo dugno ir šonų (palikite 1-2 val. šaukštus pabarstyti ant obuolių). Tolygiai apšlakstykite cukrų citrinos sultimis. Į indą tvarkingai sudėkite obuolius (nepamirškite – pyrago apačia bus jo viršus, todėl svarbu, kaip dedami obuoliai atrodys iš apačios).
* Ant obuolių paberkite likusį cukrų ir sudėkite mažais gabalėliais pjaustytą sviestą. Pastatykite indą ant nedidelės ugnies ir leiskite obuoliams kepti apie 20 minučių. Iš pradžių, obuolius galima pridengti, tačiau vėliau papildomos drėgmės reikėtų vengti, kad prasidėtų jų karamelizacija. Įkaitinkite orkaitė iki 200 laipsnių C.
* Iškočiokite atvėsintą tešlą. Norimos formos tešlos gabalėliu uždenkite obuolius, tešlos kraštus pakiškite po obuoliais. Pašaukite pyragą į orkaitę ir kepkite apie 20-25 minutes, kol tešla apskrus.
Išimkite pyragą iš orkaitės ir leiskite šiek tiek atvėsti, kad karamele kiek labiau sustingtų. Tuomet paimkite pyrago dydžio lėkštę ir gerąja pusę uždenkite pyragą. Tvirtai laikydami lėkštę, apverskite pyragą ir nuimkite dugną. Jei karamelė labai tiršta, nuimant galima šiek pakaitinti dugno apačią. Pyragas tiekiamas į stalą dar šiltas, skaniausias su ledais.
Skanaus!
Receptu dalijasi skaitytoja Vitalija.
Ingredientai
miltų 300 g
druskos 1 a. š.
cukraus 2 v. š.
smulkiai tarkuoto čederio 100 g
šalto ekologiško sviesto 220 g
ledinio vandens v. š.
Įdarui:
nuluptų, plonai pjaustytų obuolių 750 g
cukraus 100 g
tarkuotos citrinos žievelės 1 a. š.
citrinos sulčių 2 v. š.
maltų kvapiųjų pipirų 0.5 a. š.
cinamono 1 a. š.
džiovintų gvazdikėlių 0.5 a. š.
kukurūzų krakmolo 1 v. š.
smulkiai tarkuoto čederio 30 g
kiaušinio plakinio 1 vnt.
Gaminimas:
1. Į didelį dubenį suberkite miltus, druską, cukrų bei čederio sūrį ir viską gerai išmaišykite. Burokine tarka į birius ingredientus įtarkuokite šaltą sviestą. Pirštų galiukais sviesto gabalėlius įtrinkite į miltus, kol masė taps lyg šlapias smėlis.
2. Į tešlą įpilkite kelis šaukštus ledinio vandens, išmaišykite ir rankomis formuokite vientisą tešlą ją slėgdami. Paruoštą tešlą įvyniokite į maistinę plėvelę ar kepimo popierių ir šaldykite šaldytuve ne trumpiau nei pusvalandį.
3. Į dubenį sudėkite pjaustytus obuolius, cukrų, citrinos žievelę, sultis, prieskonius, krakmolą ir tarkuotą sūrį. Viską gerai išmaišykite. Įkaitinkite orkaitę iki 190 laipsnių.
4. Iš šaldytuvo ištrauktą tešlą padalinkite į dvi nelygias dalis: trečdalį ir du trečdalius tešlos. Du trečdalius tešlos dėkite ant miltais pabarstyto stalviršio. Kočiokite tešlą iki 1–2 mm storio blyno ir juo tolygiai išklokite apvalią 20 cm skardą, kad padengtų ir dugną, ir kraštus.
5. Į paruoštą formą berkite obuolius. Likusį trečdalį tešlos iškočiokite į tokio paties storio stačiakampį, jį supjaustykite 1 cm pločio juostelėmis. Juosteles išklokite ant obuolių įstrižai arba supinkite dėdami jas skersai viena kitos.
6. Pyragą kepkite 50–60 minučių. Likus 5 minutėms iki kepimo pabaigos, pyragą ištraukite, tešlos kraštelius aptepkite kiaušinio plakiniu ir kepkite likusias kelias minutes.
7. Pjaukite tik gerai atvėsintą.
Skanaus!
Receptu dalijasi IKI ir tinklaraščio „Pusryčiams“ autorė Gabrielė Žutautaitė.
Ingredientai
Šaldyta sluoksniuota tešla 1 pakelis
Sviestas 50 g
Cukrus 2 šaukštai
Obuoliai 3 vnt.
Džiovintos slyvos 10 vnt.
Migdolai 1 sauja
Medus (skystas) 2 šaukštai
Migdolų esencija 0.5 šaukštelio
Gaminimas:
* Tešlą atšildykite ir gana plonai iškočiokite.
* Sviestą išlydykite ir išsukite su cukrumi. Mišiniu aptepkite lakštą.
* Obuolius nulupkite ir supjaustykite mažais gabaliukais.
* Slyvas užpilkite karštu vandeniu, palaukite kol atvės, nuvarvinkite ir smulkiai supjaustykite.
* Slyvas sumaišykite su obuoliais, kapotais migdolais, medumi ir migdolų esencija.
* Gauta mase padenkite pusę lakšto ir suvyniokite taip, kad įdaras liktų giliausiuose sluoksniuose.
* Aptepkite kiaušinio plakiniu ir kepkite iki 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 25 minutes.
Ingredientai
Kiaušiniai 4 vnt.
Obuoliai 5 vnt.
Razinos 2 saujos
Cukrus 160 g
Grietinė 150 g
Cinamonas žiupsnelis
Vanilinis cukrus 1 šaukštelis
Kepimo milteliai 1 šaukštelis
Miltai šaukštas
Sviestas 100 g
Gaminimas:
* Obuolius nulupkite ir supjaustykite nedideliais gabaliukais.
* Razinas išmirkykite.
* Minkštą sviestą išsukite su cukrumi, cinamonu, vaniliniu cukrumi ir kepimo milteliais.
* Sudėkite grietinę, kiaušinius. Gerai išmaišykite.
* Maišant suberkite miltus.
* Suberkite obuolius ir razinas. Gerai išmaišykite.
* Supilkite tešlą į sviestu išteptą pyrago formą
* Kepkite iki 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 50 minučių.
* Patiekiant apibarstykite cukraus pudra. Galite papuošti uogomis ar vaisiais.
Ingredientai
Ingredientai tešlai:
kvietinių miltų 240 g
sviesto 140 g
kiaušinių tryniai 2 vnt.
šalto vandens 4 v. š.
druskos žiupsnelis
Ingredientai įdarui:
obuolių 2 kg
rudojo cukraus 200 g
druskos šaukštelis
cinamono 2 a. š.
citrina 1 vnt.
kukurūzų krakmolo 2 v. š.
sviesto 70 g
Ingredientai viršutiniam sluoksniui:
cukraus 1 šaukštas
kiaušinis 1 vnt.
Vanilinis plombyras
1. Persijokite kvietinius miltus ir druską. Įdėkite supjaustytą sviestą ir gerai išminkykite rankomis.
2. Atskirame dubenyje muškite kiaušinių trynius ir įpilkite vandens. Pamažu supilkite plakinį į sausus ingredientus ir maišykite, kol susidarys vientisa masė.
3. Tešlą minkykite ant švaraus paviršiaus, kol ji bus lygi. Suformuokite tešlos kepalą, apvyniokite jį plėvele ir palaikykite šaldytuve bent 30 minučių. Kol tešla vėsta, paruoškite įdarą.
4. Įdarui skirtus obuolius nulupkite ir supjaustykite smulkiais griežinėliais. Sudėkite į dubenį, įpilkite rudojo cukraus, druskos, cinamono, citrinos sulčių ir įberkite kukurūzų krakmolo. Viską gerai išmaišykite ir leiskite pastovėti bent 30 minučių. Įkaitinkite orkaitę iki 200° C.
5. Kepimo formos paviršių pabarstykite miltais. Iškočiokite maždaug 3 cm storio tešlą. Jei atsiranda įtrūkimų, suklijuokite juos drėgnais pirštais. Puse suformuotos tešlos padenkite kepimo formą. Likusi dalis bus skirta uždengti pyragą.
6. Pamažu dėkite obuolius ant tešlos, kad jie būtų kuo arčiau vienas kito. Supilkite ir sultis, kurios liks dubenyje. Tolygiai paskirstykite visus obuolius.
7. Ant viršaus uždėkite likusią tešlą, sujungdami ją su apatinės dalies kraštais. Peiliu atsargiai įpjaukite viršutinės tešlos vidurį, kad nugaruotų pyrago viduje susidaranti drėgmė.
8. Prieš kepdami pyragą, jo viršų patepkite kiaušinio ir cukraus plakiniu. Kepkite apie 40-45 minutes, kol gražiai paruduos. Leiskite pyragui gerai atvėsti, patiekite su plombyriniais ledais.
Skanaus!
Receptu dalijasi RIMI.