13
Kitas

Kiaušinių ir daržovių fritata

Kiek kartų per savaitę turime eiti į parduotuvę?

Nors lietuviai maistui išleidžia penktadalį savo biudžeto, atsiųstame pranešime prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė teigia, kad šį procentą tikrai galima sumažinti.

„Išleisti mažiau maistui nėra taip sudėtinga, kaip kartais atrodo. Sutaupyti pirmiausia trukdo ne pirkinių kainos, o apsipirkimų įpročiai. Rekomenduojama kartą per savaitę pirkti ilgo galiojimo produktus, o dažniau į parduotuvę užsukti šviežios žuvies, mėsos, vaisių ar daržovių bei kitų prekių, kurias turime suvartoti per kelias dienas nuo įsigijimo datos“, – pataria maisto ekspertė ir priduria, kad prieš einant į parduotuvę pravartu susiplanuoti savaitės valgiaraštį.

„Žinodami preliminarų savaitės meniu apsipirksite greičiau išvengsite nebūtinų pirkinių ir lengviau kontroliuosite maisto išlaidas. Mitybos specialistų teigimu, norint palaikyti kokybiškos mitybos įpročius į savaitės pirkinių krepšelį reikėtų įtraukti duonos gaminių, pieno produktų, šviežios mėsos ar žuvies bei daržovių ir vaisių“, – sako maisto ekspertė.

Būtiniausių prekių krepšelis – už 5,48 euro

Dar vienas būdas sutaupyti – rinktis privataus prekės ženklo produkciją. „Ne paslaptis, kad aukštą produkto kainą lemia ne tik jo kokybė, bet ir vardas. Būtent todėl dideli prekybos tinklai tiekia savo produkciją, kurią gali pasiūlyti už konkurencingą kainą. Jų pakuočių dizainas – paprastas ir ryškus, kad pirkėjai be didelių pastangų pastebėtų geriausios kainos produkciją“, – sako maisto ekspertė.

Maksimaliai sutaupyti skirtame „Taupuko“ krepšelyje – dešimt būtiniausių maisto produktų vos už 5,48 euro: pienas, tamsi ir šviesi raikyta duona, sūris, virta dešra, kiaušiniai, grikių kruopos, saulėgrąžų aliejus, riebalų tepinys ir makaronai.

Savaitės valgiaraštis norintiems sutaupyti

Pasak V. Juodkazienės, „Taupuko“ krepšelio produktus derinant su sezoninėmis daržo ar sodo gėrybėmis, galima sukurti maistingą savaitės meniu ir sutaupyti.

„Grikių rizotas su moliūgais – vienas mano mėgstamiausių receptų. Jam pasigaminti naudoju prekes iš „Taupuko“ krepšelio: grikių kruopas, kurių kaina už 800 g siekia vos 0,98 euro, sūrį už 1,16 euro, šlakelį saulėgrąžų aliejaus, kurio butelis kainuoja tik 0,89 euro. Žinoma, neapsieinama be darže užaugintų moliūgo ir cukinijos“, – sako maisto ekspertė ir dalijasi receptu.

Grikių rizotas su moliūgais


Jums reikės:

  • 1 svogūno
  • 1 galvutės česnako
  • 1 daržovių sultinio kubelio
  • saujos smulkintos petražolės
  • 1 nedidelės cukinijos
  • 1 nedidelio moliūgo
  • 800 g grikių
  • tarkuoto sūrio
  • 400 ml vandens
  • 1 v. š. saulėgrąžų aliejaus
  • 1 v. š. riebalų mišinio

Gaminimas:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180°C.
  2. Virdulyje užvirkite vandenį.
  3. Nulupkite ir 1 cm skersmens kubeliais supjaustykite moliūgą.
  4. Smulkiai sukapokite svogūną, taip pat smulkiais gabalėliais supjaustykite cukiniją.
  5. Išspauskite česnako galvutę.
  6. Moliūgo gabalėlius išklokite ant kepimo popieriumi padengtos kepimo skardos. Apšlakstykite saulėgrąžų aliejumi ir pagardinkite druska bei pipirais. Kepkite apie 10–15 min., kol apskrus.
  7. Kol ruošite rizotą, karštoje orkaitėje palaikykite vidutinio dydžio kepimo indą.
  8. Paimkite keptuvę, įdėkite šaukštą riebalų mišinio, sudėkite svogūną bei cukiniją ir viską kepkite apie 5 min., kol daržovės suminkštės.
  9. Sudėkite česnaką ir minutę pakepkite, kol česnakas pakvips.
  10. Į tą pačią keptuvę sudėkite grikių kruopas, viską gerai išmaišykite ir kepkite dar vieną minutę.
  11. Tuomet supilkite 400 ml verdančio vandens ir sutrupinkite kubelį daržovių sultinio. Palaukite, kol skystis iš naujo užvirs. Nepamirškite pamaišyti. Galiausiai, nukelkite keptuvę nuo ugnies ir visą masę perkelkite į orkaitėje įkaitintą kepimo indą.
  12. Indą uždenkite aliuminio folija ir palikite troškintis orkaitėje 15–17 min. arba kol grikių kruopos bus minkštos, o visas skystis sugertas.
  13. Kol rizotas troškinasi, smulkiai sutarkuokite sūrį.
  14. Galiausiai į minkštą ir švelnią grikių masę įmaišykite apkeptus moliūgus, smulkintas petražoles ir tarkuotą sūrį.

Skanaus!

13
Kitas

Kiaušinių ir daržovių fritata

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį. Daugiau informacijos Taisyklėse ir info@delfi.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (67)