Patiekalas atrodo puikiai, o pagaminti jį nėra taip sunku, kaip gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio. Svarbiausia kalmaro neperkepti, kad jis netaptų guminis.
Prireiks:
- 2 vidutinio dydžio kalmarų (išvalytų, čiuptuvėlius nupjauti)
- 200 g fetos sūrio
- 1 pomidoro
- 50 g juodųjų alyvuogių
- kelių lapelių šviežių mėtų ir bazilikų
- skiltelės česnako
- rozmarino
- pusės citrinos
- 2 dantų krapštukų
Garnyrui:
- skardinės konservuotų arba virtų lęšių (nusunktų)
- nedidelės morkos (tarkuotos burokine tarka)
- 1 pomidoro
- pusės svogūno
- poros skiltelių česnako
- žiupsnelio rozmarino
- šviežio baziliko lapelių
- pusės čili pipiro
- žiupsnelio cukraus
- druskos
- šviežiai maltų juodųjų pipirų
- alyvuogių aliejaus
- pusės citrinos
Gaminimas:
- Kalmarų įdarui sumaišyti smulkiai pjaustytą pomidorą, trupintą fetos sūrį, smulkintas alyvuoges ir smulkintus mėtų bei baziliko lapelius. Viską pasūdyti bei papipirinti. Užpilti truputėliu alyvuogių aliejaus ir išspaustomis citrinų sultimis. Kalmarų vidų įdaryti pasiruoštu įdaru ir galą užsmeigti dantų krapštuku.
- Garnyrui svogūnus pakepinti keptuvėje ant nedidelės ugnies su šlakeliu aliejaus, kol suminkštės, sudėti morką, smulkintą česnaką ir rozmariną. Viską kepinti apie 5 minutes. Tuomet sudėti smulkintą pomidorą, čilį ir lęšius, įberti žiupsnelį cukraus. Pasūdyti, įberti pipirų. Viską kepti dar 8–10 minutes. Iškepus įmaišyti smulkintus baziliko lapelius, užspausti citrinos.
- Kol lęšiai kepa, įkaitinti keptuvę su keliais šaukštais aliejaus, kartu įmesti į kelias dalis padalintą česnaką ir truputį rozmarino. Kai aliejus gerai įkaista, dėti įdarytus kalmarus ir jų čiuptuvėlius. Čiuptuvėlius kepti po 2 minutes iš abiejų pusių, išgriebti iš keptuvės ir apibarstyti druska bei pipirais. Kalmarus kepti po 3 minutes iš visų keturių pusių (jei kalmarai labai dideli, juos pakepti po 2 minutes iš dviejų pusių ir šauti 6–8 minutėms į gerai įkaitintą orkaitę). Iškepusius apibarstyti druska ir pipirais. Padalinus į lėkštes viską apšlakstyti citrinų sultimis ir alyvuogių aliejumi.