Ši fotosesija – fotografo nuo metų pradžios įgyvendinamo asmeninio projekto „52 kartai“ dalis, jame kiekvieną savaitę skelbiami geriausių šalies virtuvės meistrų receptai vakarienei, o fotografas juos kaskart vis kitaip iliustruoja, rašoma atsiųstame pranešime.
„Nors tikrų vasariškų orų dar buvo nedaug, tačiau viskas dar prieš akis. O vasara ir yra tas metas, kai galima įgyvendinti mažas svajones ir beprotiškiausias idėjas, kurioms reikia šilto oro ir vandens. Todėl įpusėjus mano projektui, surengiau fotosesiją, kuri, tikiuosi, įkvėps laiką su draugais leisti dar įdomiau. Juk kas nenorėtų šiltą vasaros vakarą įmerkti kojų į gaivų upelį ir paragauti vasaros skonių ir spalvų – patiekalų, kuriuose žaidžia šviežios daržovės, uogos ir ryškios spalvos“, – sako R. Daskevičius.
Prie fotografo R. Daskevičiaus projekto nuo metų pradžios jau prisijungė 26 šalies virtuvės meistrai. Iki metų pabaigos fotografas į vieną vietą surinks daugiau nei pusšimčio virtuvės šefų receptus, skirtus vakarienei su draugais ar šeima, kiekvieną metų savaitę pristatydamas po naują skirtingą maisto fotosesiją.
Šiai fotosesijai patiekalus paruošė virtuvės šefas Pavelas Koncejalovas. Jis tokiam vasariškam piknikui siūlo keletą lengvų patiekalų – duonos traškutį su lašiša, kalakutienos suktinukus su špinatais, desertui – varškės sūrį su žemuogėmis ir apelsininį ledų kokteilį.
Duonos traškutis su lašiša
4 riekės juodos duonos traškučio
200 g rūkytos lašišos
12 raudonų vyšninių pomidorų
8 geltoni vyšniniai pomidorai
8 ridikėliai
4 mažos morkytės
šaukštas grietinės
druskos, pipirų
Citrininiam užpilui:
2 citrinos
50 g cukraus
7 g druskos
100 ml aliejaus (saulėgrąžų ir alyvuogių per pusę)
• Duonos traškutį, kad neslidinėtų, patepkite grietine ir padėkite į lėkštę.
• Paruoškite daržoves. Pomidorus ir ridikėlius perpjaukite perpus, morkas kelias minutes apvirkite karštame vandenyje.
• Ant duonos dėkite pjaustytą lašišą, daržoves. Sumaišykite visus užpilo ingredientus ir juo pagardinkite sumuštinį. Pabarstykite druska ir pipirais.
Kalakutienos suktinukas su špinatais
0,5 kg kalakutienos filė
kelios saujos špinatų lapų
druskos, pipirų
Morkų-šaltalankių kremui:
300 g morkų
100 g šaltalankių uogų
20 g sviesto
4 valgomieji šaukštai cukraus
druskos, pipirų
• Kalakutienos filė plonai išmuškite tarp maistinių plėvelių ir suvyniokite į suktinuką su špinatų lapais. Virkite garuose apie 15 minučių.
• Smulkiai supjaustykite morkas, jas apkepkite su sviestu ir sudėkite šaltalankių uogas. Užpilkite šiek tiek vandens ir troškinkite. Po to viską sutrinkite trintuvu iki vientisos masės, pagal skonį pagardinkite druska ir pipirais, o cukrus atsvers šaltalankio rūgštumą.
• Patiekite kalakutieną su kremu, galite pridėti apvirtų ir lengvai marinuotų mažų burokėlių.
Patarimas:
Špinatų lapus galima pakeisti bet kokiu kitu įdaru, pavyzdžiui, špinatų lapais su rikotos ar bet kokiu kitu sūriu.
Apelsininis vanilinių ledų kokteilis
4 kaušeliai vanilinių ledų
400 ml šviežiai spaustų apelsinų sulčių
400 ml krem sodos
• Visus ingredientus gerai suplakite.
Varškės sūris su žemuogėmis
1 vnt. 22% riebumo varškės sūrio
50 ml baltojo vyno
40 g medaus
6 g malto cinamono
1 arbatinio šaukštelio cukraus
1 valgomojo šaukšto medaus
žemuogių, braškių
• Prieskonius ir vyną pašildykite iki 65–70 ºC. Sūrį įpjaukite, dėkite į plastikinį indą su dangčiu ir užpilkite paruoštu šiltu marinatu. Palikite šaldytuve dviem paroms.
• Patiekite su trintomis žemuogėmis ar braškėmis.
Patarimas: marinuotą sūrį galite ir kepti orkaitėje aukštoje temperatūroje (apie 280 ºC 6 minutes), kad apskrustų.